Hrabri sokoli bez sportske sreće

Crna Gora na raskrsnici

“Hrabri sokoli” Ljubiše Tumbakovića su u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2018. godine uglavnom izgledali hrabro, odvažno, staloženo, imali su ideju, ali nedostajalo je sportske sreće za Mundijal u Rusiji.
Objavljeno: 22. 11. 2018 - 11:59 Promjenite veličinu teksta: A A A

Međutim, novo Uefino čedo Liga nacija nije donijela ništa dobro za Crnu Goru. Takmičenje koje je osmišljeno da manjim reprezentacijama olakša put na revolucionarni EURO 2020, Tumbinim učenicima je bio samo korak nazad.

Jednostavno, praktično isti igrači su igrali kvalifikacije za SP i Ligu nacija, a opšti utisak je da je većina momaka naročito mlađih pokazala mnogo manje u LN odigravši ispod bilo kog nivoa.

“Razočaran sam, jer sve što se radilo prethodne dvije godine srušilo se kao kula od karata. Vidjećemo šta će se desiti”, najavio je 66-godišnji strateg “sokolova” između redova da razmišlja o ostavci nakon očajne igre i poraza od Rumunije pod Goricom (1:0).

Tumba razmišlja o ostavci?

Potpuno razumljivo, jer je i sam Tumba očekivao da su reprezentativci iskusniji za jedan ciklus, da su shvatili njegov rad, da je napravljena harmonij a. Da je vrij eme za korak naprijed, a ne unazad.

“Primarni cilj u novom mandatu je plasman na Evropsko prvenstvo 2020. Da ne vjerujem u to, ne bih se prihvatio nastavka saradnje”, rekao je Tumbaković nakon što je 24. decembra produžio ugovor sa FSCG.

A Liga nacija koliko god nekome bila nezanimljiva i nerazumljiva je stvarno bio lakši put do šampionata Starog kontinenta. Da smo osvojili prvo ili čak i drugo mjesto u grupi C4, mogli smo se nadati velikom takmičenju. Ovako, ta mogućnost praktično ne postoji. Sve karte će morati da se bace na kvalifikacije za EURO 2020, koje počinju u martu (žrijeb je 2. decembra u Dablinu), a tamo nas čekaju “aždaje”, jer smo smješteni u tek četvrti šešir.

“Primarni cilj” iz prve šanse nije ispunjen, a iz druge će biti teško doći do njega, pa je fudbalska reprezentacija na raskrsnici. Mora da se preispita. Naravno, ukoliko “sokolovi” žele rezultat, a ne samo da budu puki statisti.

Pogledati se u ogledalo

Selektor Tumbaković je pod pritiskom da nađe rješenje kada u sastavu nema posebno Stefana Savića, ali i Stevana Jovetića i Nikole Vukčevića. Liga nacija je svima otvorila oči da smo bez “kičme tima” bezopasni. I mora još više da ubijedi igrače da vjeruju sami u sebe, jer su “sokolovi” protiv Rumunije i naročito Srbije imali kompleks niže vrijednosti. I najvažnije – mora da nauči da pobjeđuje odlučujuće utakmice. To je trenerov posao. U suprotnom, predsjednik FSCG Dejan Savićević bi mogao da razmisli o nekoj drugoj opciji.

Ali, nije sve do šefa stručnog štaba…

Jedan od samo četiri naša igrača u ligama petice Adam Marušić hitno mora da se zapita zašto je nakon sjajne prošlogodišnje sezone trenutno alternativa u Laciju. A pred ogledalo bi trebalo da stanu i Mirko Ivanić, Marko Janković i Nebojša Kosović, jer u njihovoj igri nema gladi za uspjehom.

Ostali su bili na svom maksimumu.

Ivanić je od najskupljeg fudbalera u istoriji bjeloruskog fudbala sa 25 godina došao u situaciju da je rezerva u BATE-u, te da klub nema namjeru da mu produži ugovor. Sa druge strane, tandem Partizana ne donosi prevagu ni u polunamještenoj Superligi Srbije, ali ne zbog toga što nemaju kvalitet, nego što izgledaju kao da nemaju ambiciju. Tako se ne postaje pravi igrač, već uvijek ostaje prosječan.

A upravo se od pomenutog kvarteta očekivalo da povuku u nedostatku Savića, Jovetića, Vukčevića, Tomaševića, te u situaciji kada najkonstantniji Marko Vešović igra van svoje pozicije.

Vremena za preispitivanje ima, ali da li i znanja u stručnom štabu i igračkom kadru za EURO 2020?

Komentari: 0

Novi komentar