Izložba slika Todora Živaljevića Veličkog u KIC-u

U oragnizaciji Kulturno - informativnog centra “Budo Tomović” biće otvorena izložba slika Todora Živaljevića Veličkog pod nazivom “Impresije”.
Objavljeno: 25. 11. 2018 - 11:24 Promjenite veličinu teksta: A A A

Izložbu će u ponedjeljak, 26.novembra u izložbenom holu KIC-a u 19 sati otvoriti Seida Belegović i trajaće do 5. decembra.

“Najnoviji ciklus slika Todora Živaljevića Veličkog predstavlja preokretnicu u njegovom likovnom izražavanju, jer sada ideju vizuelnog izraza sa puno energije ostvaruje u prisnijoj komunikaciji sa ljubiteljima i poznavaocima svog ranijeg slikarstva u kojemu je sve bilo klasično, smireno i akademski korektno. Todor Živaljević nastavlja da slika stvari onako kako izgledaju, u punoj svjetlosti dana, stvarajući nov odnos prema svijetlu, tragajući za novim načinom impresije vizuelnog utiska i likovnog izraza. Najčešći motivi na slikama Veličkog su pejzaži u različitim godišnjim dobima, pejzaži sa rijekom, barke na moru i sl., jer nam u njihovom predstavljanju potezom dočarava iluziju, odsjaj, treperenje sunčeve svjetlosti na vodi, nebo prekriveno oblacima, treperenje igri sjenki i uopšte fluidni i neposredni aspekat stvarnosti. Izbor motiva kod Todora nije mnogo bitan, jer je ljepotu predjela predstavio u izvjesnom trenutku upravo kada ga preobrazi svjetlost. Slikajući bojama Sunčevog spectra shodno impresionističkim idealima Todorov kolorit je sada bogatiji, lirski raznovrsniji i svjetliji. Živost slikama daje brzim kratkim potezima, usmjeravajući ih ka određenim pravcima, kako bi dobio na čvrstini i površini slike, a toplim i hladnim bojama izražava svjetlost i sjenku. Sjenke su prozirne i slika ih hladnim bojama, a osvijetljene površine slika toplim bojama sa jednakim intenzitetom zadržavajući čistotu oblika i proporcije kako bi slici vratio čvrstinu, strukturu i oblik. Očigledno je da je na slikama Todora Živaljevića Veličkog vidljiv postignut rezultat neposrednih vizuelnih utisaka sunčeve svjetlosti i vizuelna svježina prolaznosti vremena koju je na slikama sačuvao u trajnoj formi, što je i očigledno” - navela je Belegović.

Todor Živaljević Velički rođen je 1950. u Peći. Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu na Grupi za jugoslovensku i opštu (svjetsku) književnost.

Pripovjedač, pjesnik, književni kritičar i slikar. Dobitnik je petnaestak nagrada na anonimnim konkursima za kratku priču, zbirku pripovijedaka, kao i za objavljenu prozu i poeziju. Slikarstvom se bavi više od četrdeset godina. Imao je više samostalnih izložbi i grupnih izlaganja.

Komentari: 1

vesko

25. 11. 2018 - 20:06

Sjajan profesor!
Novi komentar