Ocijenio u Sofiji

Pejanović: Nastavljamo da jačamo regionalnu saradnju u oblasti borbe protiv korupcije

Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije prepoznaju borbu protiv korupcije i jačanje integriteta policijskih službenika kao prioritet u  svom radu i nastaviće da aktivno učestvuju u regionalnim antikoruptivnim inicijativama i projektima, poručio je državni sekretar u MUP-u Dragan Pejanović na jučerašnjem Regionalnom forumu ministarstava odgovornih za unutrašnje poslove u vezi sa borbom protiv unutrašnje korupcije u Sofiji.
Objavljeno: 27. 11. 2018 - 10:18 Promjenite veličinu teksta: A A A

“Borbi protiv unutrašnje korupcije posvećuje se velika pažnja, kako na normativnom, tako i na operativnom planu”, kazao je  Pejanović.

Podsjeća da je Ministarstvo unutrašnjih poslova 2014.godine izradilo i usvojilo Plan integriteta, koji sadrži mjere prevencije i otklanjanja mogućnosti za nastanak i razvoj različitih oblika koruptivnog ponašanja.

“U cilju intenziviranja reformi u ovoj oblasti, predviđene su mjere za praćenje sprovođenja Plana integriteta, jačanje administrativnih i tehničkih kapaciteta Odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije, kao i obuke na temu jačanja integriteta i poštovanja Kodeksa policijske etike”, saopštio je državni sekretar.

Kako je istakao, korupcija se kao fenomen ne može posmatrati izolovano, naročito uzimajući u obzir da mnoge kriminalne grupe koriste korupciju kao strategiju za lakše sprovođenje kriminalnih radnji.

Dodaje da su dosadašnji rezultati u suzbijanju koruptivnih djela ohrabrujući, te da je potrebno  nastaviti borbu protiv ove prijetnje, sa fokusom na prevenciji, otkrivanju i rasvjetljavanju krivičnih djela sa elementima korupcije, kako u Upravi policije, tako i u drugim organima.

“Imajući u vidu da korupcija kao i organizovani kriminal i drugi bezbjednosni izazovi zahtijevaju regionalni i multilateralni pristup, što je prepoznato i u nedavno usvojenoj Sofijskoj deklaraciji, Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore podržava jačanje operativne saradnje i razmjene informacija u borbi protiv unutrašnje korupcije u okviru ministarstava odgovornih za unutrašnje poslove i policijskih struktura u regionu. Crna Gora je odlučna i uporna u borbi protiv korupcije i svih vidova kriminala i pouzdan je partner svojim susjedima, ali i relevantnim međunarodnim organizacijama, kako bi ujedinjenim snagama suzbili korupciju na svim nivoima i afirmisali vrijednosti na kojima se temelji evropska zajednica”, zaključio je državni sekretar Pejanović.

Na forumu je zajednički ocijenjeno  da su sve zemlje Zapadnog Balkana posvećene izgradnji sopstvenih kapaciteta u cilju adekvatne borbe protiv korupcije.

Takođe je istaknut značaj postojećih regionalnih inicijativa i platformi koje se bave ovom problematikom i izraženo uvjerenje  da će se nastaviti kvalitetna regionalna saradnja.

Komentari: 0

Novi komentar