EP raspravljao o Rezoluciji o Izvještaju o CG

Tanok: Sve stranke da učestvuju u radu Odbora

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Čarls Tanok pozvao je juče u Briselu sve opozicione stranke da se vrate u parlament, ali i da učestvuju u radu Odbora za reformu izbornog i drugog zakonodavstva.
Objavljeno: 29. 11. 2018 - 06:20 Promjenite veličinu teksta: A A A

Izvjestilac za Crnu Goru ističe i da je zadovoljan što se dio opozicije vratio u parlament, ali je pozvao i ostale političke subjekte da sudjeluju u njegovom radu.

- Sve stranke treba da učestvuju u radu parlamenta kao i u radu Odbora za izborno zakonodavstvo. Takođe, u ovom razdoblju desili su se i predsjednički izbori, koji su protekli glatko i u skladu sa temeljnim slobodama, ali i dalje postoji prostor za poboljšanje izbornog zakonodavstva, i u mom izvještaju pozivam da se to desi, kao i da dođe do profesionalizacije Državne izborne komisije - rekao je Tanok predstavljajući Rezoluciju o Izvještaju o Crnoj Gori, o kojoj će se glasati danas.

Britanski parlamentarac je kazao da ,,zemlja dobro napreduje i da je Crna Gora i dalje vodeći kandidat za sljedeću članicu EU“. - Vidimo da zemlja dobro napreduje, 31 od 33 poglavlja je otvoreno, a Vlada Crne Gore se uključila punom snagom u demokratski proces, a takođe postoji snažna podrška javnosti za pristupanje EU - rekao je Tanok predstavljajući izvještaj.

On je podsjetio na događaje iz 2016. godine prije parlamentarnih izbora i naveo da takvi događaji pokazuju da se ne može „odmarati na lovorikama“ s obzirom na to da je treća zemlja nastojala iskoristiti strahove jedne manje zemlje.

- Sudski postupak o pokušaju terorizma se nastavlja i u iščekivanju konačne presude, nemam sumnje da će sve ići onako kako tvrdi državno tužilaštvo - rekao je Tanok.

On je kazao i da je postupanje Crne Gore u ovom slučaju pokazalo odlučnost zemlje i ojačalo demokratiju i sudski sistem. I dalje, dodaje on, postoje zabrinutosti u vezi sa medijskom scenom u Crnoj Gori.

- U više navrata je Komisija zaključila da nije ostvaren napredak na području slobode medija, a to je bitno za poglavlje 23 i 24. Takođe, vode se pregovori o RTCG i promjenama u njenom sastavu, a te promjene u strukturi uticale su na pad povjerenja javnosti u Javni servis - ocijenio je Tanok.

Ponovio je i da napadi na novinarku Oliveru Lakić moraju biti rasvijetljeni i dodao da ovakvi događaji ukazuju na potrebu da se nastavi sa reformama.

- Kao devetogodišnji izvjestilac za Crnu Goru mogu da kažem da je Crna Gora dobar primjer Zapadnog Balkana. Ona je i dalje vodeći kandidat na Zapadnom Balkanu i nadam se da neće proći previše vremena dok ovu priču o uspješnom kandidatu pretvorimo u priču o uspješnoj članici EU - zaključio je Tanok.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han kazao je da je Crna Gora učinila snažne korake kada je riječ o institucionalnom okviru koji je u zemlji ustanovljen.

- Država je sada opredijeljena ka regionalnoj saradnji i u kontekstu Zapadnog Balkana to nije mali zahvat. Crna Gora je država sa jasnom perspektivom za pristupanje EU, i 31 od 33 otvorena poglavlja jasno to pokazuju. Nacionalni parlament ima značajnu ulogu u ovom procesu i pozdravljam to što se veliki dio opozicije vratio u parlament. U oktobru je formiran i Odbor za izborno zakonodavstvo, a mandat ovog odbora zasnovan je na prijedlogu dvije opozicione stranke. Žao mi je što te dvije stranke ne sudjeluju u njegovom radu, jer sve stranke treba da imaju proaktivnu ulogu u ovom procesu - rekao je Han.

Poslanik Ivan Jakovčić kazao je da je jasno da će Crna Gora biti prva sljedeća članica EU.

- Želim da vjerujem da će Crna Gora ispuniti sve obaveze iz izvještaja i učiniti sve da se medijske i sve ostale slobode dovedu na onaj nivo koji ima zemlja kada postaje zrela za ulazak u EU - zaključio je Jakovčić. 

Komentari: 1

Dimitrije

29. 11. 2018 - 11:06

Svi relevantni politicari su prisutni u komisiji kao I predstavnici svih naroda u Crnoj Gori.Sacica anonimusa za koje ni njihove porodice be bi glasale nisu vrijedne pomena.Samo naprijed.
Novi komentar