Tužilaštvo traži da se razdvoji potupak za optuženu srpsku državljanku

Katnić: Milić zloupotrijebila Mitropoliju i Ambasadu Srbije

Suđenje optuženima za pokušaj terorizma na dan izbora 16. oktobra 2016. godine, odgođeno je za sjutra.
Objavljeno: 29. 11. 2018 - 09:25 Promjenite veličinu teksta: A A A

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, tražio je danas da se razdvoji postupak za optuženu srpsku državljanku Branku Milić, koja je prošle sedmice pobjegla u Ambasadu Srbije u Podgorici. Time je, prema njegovim riječima, zlupotrijebila Mitropoliju crnogorsko-primorsku – koja je garantovala da će se optužena javljati sudu – ali i Ambasadu Srbije i korektnost Tužilaštva.

Katnić kaže da postoji sumnja da je bjekstvo bilo organizovano.

Branioci iz ovog predmeta su se dovezli tamo automobilom Skupštine Crne Gore, onim ‘renoom fluens’ koji je, po dokazima, učestvovao u vožnjama i prebacivanjima okrivljenih u drugom predmetu, a u ovome su se njime vozili do Beograda zbog konsultacija sa Slavkom Nikićem. On je bio u potpori bjekstvu, a Tužilaštvo će utvrditi da li je zbog upotrebe automobila zloupotrijebljen položaj“, istakao je tužilac.

Advokati Milić saopštili su da je njihova branjica u Ambasadi Srbije našla utočište od torture.

Suđenje se nastavlja sjutra u 9 časova.

TOK SUĐENJA:

9:22 Sutkinja Mugoša kaže da će Vijeće naknadno odlučiti o Katnićevom predlogu. Kako procesne pretpostavke za nastavak suđenja nisu ispunjene, današnji pretres se odgađa. Suđenje se nastavlja sjutra u 9 časova.

9:19 Optuženi Bratislav Dikić kaže da je protiv svake radnje kojom se odugovlači postupak. Optuženi Milan Dušić kaže da se ovim produžava njihova agonija.

9:12 Advokat Dušan Radosavljević se slaže s Katnićevim predlogom.

9:15 Advokati Jugoslav Krpović i Miroje Jovanović tvrde da je njihova branjenica Branka Milić u srpskoj Ambasadi našla utočište od torture. Oni ostavljam sudu da odredi da li će razdvojiti postupak.

9:07 Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić tražio je da se razdvoji postupak za optuženu Milić.

Tužilaštvo u potpunosti razumije odluku da se optuženoj odredi pritvor. Cijela ova aktivnost je u vezi s odugovlačenjem postupka, pa ako ne bi došlo do razdvajanja sigurno je da bi ta nezakonita aktivnost dobila na značaju, odnosno bila realizovana, što sud ne smije da dozvoli. Optužena se dala u bjekstvo, zloupotrijebila institucije kao što je Mitropolija crnogorsko-primorska, zbog čijeg smo autoriteta vjerovali da će se optužena redovno javljati sudu. Zloupotrijebljena je, očigledno, i Ambasada Srbije u Crnoj Gori i sjajni ljudi koji su tamo, a među njima i veliki prijetelj Crne Gore, ambasador Bingulac. Zloupotrijebljeni su korektnost i liberalizam koje je tužilaštvo imalo prema svima. Postoji sumnja da je sve urađeno vrlo organizovano. Branioci iz ovog predmeta su se dovezli tamo automobilom Skupštine Crne Gore, onim ‘renoom fluens’ koji je, po dokazima, učestvovao u vožnjama i prebacivanjima okrivljenih u drugom predmetu, a u ovome su se njime vozili do Beograda zbog konsultacija sa Slavkom Nikićem. On je bio u potpori bjekstvu, a Tužilaštvo će utvrditi da li je zbog upotrebe automobila zloupotrijebljen položaj“, rekao je Katnić.

9:05 Sutkinja Suzana Mugoša konstatovala je prisustvo optuženih, odbrane i tužilaštva.

Juče je Viši sud naredio izdavanje potjernice za optuženom srpskom državljankom Brankom Milić, koja se nalazi u Ambasadi Srbije u Podgorici.

Pred vijećem sutkinje Suzane Mugoše za krivično djelo pokušaj terorizma odgovaraju ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Moisejev, kojima se, kao i srpskim državljanima Nemanji Ristiću i Predragu Bogićeviću, sudi u odsustvu.

Na optuženičkoj klupi su Bratislav Dikić, lideri Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i službeni vozač DF-a Mihailo Čađenović.

Optužnicom su obuhvaćeni i srpski državljani/ke Dragan Maksić, Milan Dušić, Srboljub Đorđević, Branka Milić i Kristina Hristić.

Postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića je odvojen.

Komentari: 9

Freeman

29. 11. 2018 - 10:12

Ponižavali ste tu ženu o granice neizdržljivosti.Nije imala izbora .Nikoga ona nije zloupotrbila,vi ste nju zloupotrebili .
@freeman

29. 11. 2018 - 10:49

…a nije sramota sto je jedna “starica od 60god” dosla u inostranstvo da rovari i provocira narod i negira postojanje toga naroda i sluzi kao diverzija dok se u pozdini desava svasta…eto vam je i ideoloski mini lider manda pobjega u kafanu da se nabuca od straha…..
Freeman

29. 11. 2018 - 11:07

Nije ona došla da rovari i provocira ,već da izvrši državni udar,zarobi njenog premijera i sruši Crnu Goru ,tako tvrdi tužilaštvo. Usaglasite se .
blago nama

29. 11. 2018 - 11:37

haha, 'do granice neizdrzljivosti'...Da joj nijesi kum?
blago nama

29. 11. 2018 - 11:35

Ne zloupotrebljava ova teroristkinja Mitropoliju, srpsku, no Mitropolija zloupotrebljava crnogorske sudove i drzavu, ucestvujuci u svim radnjama protiv ove drzave. Ko to ne vidi, nista ne vidi!
Nera

29. 11. 2018 - 12:54

Nije Anfilohije zloupotrebljen,nego je VDT dozvolilo ovakvo i slicno ponasanje vecine optuzenih,samim cinom odbrane sa slobode glavnih za drzavni udar.
Kad će Sveto u zatvor?

29. 11. 2018 - 14:21

Što ne ćeraš ovako, Glavni specijalni tužioče, Svetozara Marovića šefa kriminalne grupe koji je opljačkao Crnu Goru?
FreeMN

29. 11. 2018 - 16:22

...cek,cek...prvo cemo izdajnike i teroriste da regulisemo pa onda lopove, ok?
-

29. 11. 2018 - 21:49

A oni su se zabrinuli za ekonomiju ko za lanjski snijeg, nego izvlace sto je god moguce da bi promovosali njihovu stvar.
Novi komentar