Povodom tvrdnji vicepremijera Kosova

Zaev: Nismo nikad razgovarali o "paktu protiv Srbije"

Makedonski premijer Zoran Zaev je danas izjavio da Makedonija nikada ni sa kim nije razgovarala o formiranju "pakta protiv Srbije".
Objavljeno: 02. 12. 2018 - 16:42 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Nema takvih razgovora. Nisu nikad postojali, niti ih je neko nominovao. To su preozbiljni razgovori da ne bi bio upoznat premijer Makedonije. Potvrđujem da ni jednom nivou nikada nisu vođeni takvi razgovori", rekao je Zaev na konferenciji za novinare.

Premijer je rekao da vjeruje da se radi o nepažljivoj izjavi vicepremijera Kosova Envera Hodžaja koji tvrdi da je u Hrvatskoj, Makedoniji i Crnoj Gori razgovarao o osnivanju "pakta protiv Srbije".

Zaev je istakao da kada se takva stvar kaže, treba da se kaže s kim je o tome razgovarao.

"Niko od nas niti je zatražio neki naš stav, niti je razgovrano na bilo kojem forumu o ovakvm pitanjima. Kao Vlada, važimo u regionu, u Evropi i vjerujem u svijetu kao graditelj dobrih odnosa. Mi smo prijatelji sa svih pet susjeda i apsolutni po ovakvim pitanjima treba da budemo mnogo transparentni i mnogo precizni", rekao je Zaev.

Premijer je apelovao na Kosovo i Srbiju da grade prijateljstvo i da "kroz razgovor i dijalog nalaze rješenja". 

"Ovakve mjere koje se nameću u momentu i sa jedne i sa druge strane ne diprinose ostvarivanju četiri opredijeljena regiona za koja se vlade i predsjednici te dvije zemlje zalažu jednako kao i Vlada Makedonije", rekao je on.

Zaev je istakao da Makedonija očekuje da region postigne te ciljeve, koje premijeri zemalja regiona potvrđuju svaki put kad se sastanu, a to su: trajan mir, ekonomska saradnja, regionalni razvoj i integracija u EU.

"Svakako treba da i dalje gradimo region koji će da konvergira ka trajnom miru, ekonomskom progresu, regionanom razvoju i integraciji cijelog regiona u EU. Naš cilj je da stvarno pokažemo zapdnom dijelu Evrope da nam je mjesto u EU. A to znači i evropske manire i evropski odnos koji mora da bude demonstriran u praksi", rekao je Zaev.

 

Komentari: 1

Komplimenti !!!

18. 12. 2018 - 21:10

Beta ili B92 ... domet podgorickih uredjivaca portala
Novi komentar