Na aukciji kuće Kristis

Ajnštajnovo „Pismo o Bogu" prodato za 2,9 miliona dolara

Rukom pisano pismo Alberta Ajnštajna u kojem objašnjava sopstvene stavove o konceptu religije prodato je za skoro 2,9 miliona dolara, premašivši tako sva očekivanja na aukciji.
Objavljeno: 05. 12. 2018 - 12:18 Promjenite veličinu teksta: A A A

Takozvano „Božje pismo", odnosno „Pismo o Bogu" napisano je 1954. godine i očekivalo se da će na aukciji u Njujorku postići cijenu od oko 1,5 milion dolara.

Dobitnik Nobelove nagrade napisao je stranu i po dugo pismo kada je imao 74 godine. Poslao ga je njemačkom filozofu Erihu Gutkindu kao odgovor na jedan od njegovih radova.

Pismo se smatra ključnim u raspravi o odnosu između nauke i religije - i pokazuje kako je Ajštajn vidio taj odnos .

„Ovo izuzetno iskreno, privatno pismo napisano je godinu dana prije Ajnštajnove smrti i najvjernije prikazuje njegove vjerske i filozofske poglede", navodi se u saopštenju aukcijske kuće Kristis.

U pismu napisanom na njemačkom, Ajnštajn se bavi pitanjem vjerovanja u Boga.

„Riječ Bog je za mene ništa drugo nego izraz i proizvod ljudskih slabosti", piše on. „Biblija je kolekcija čuvenih, ali još uvek prilično primitivnih legendi."

„Nikakva tumačenja, bez obzira koliko su suptilna, ne mogu da promijene moje mišljenje".

albert-ajnstajn-wikimedia-commonsFizičar u pismu pominje i svoj jevrejski identitet i piše da je on, „kao i sve druge religije, inkarnacija primitivnog sujeverja".

„Jevrejski narod, kome pripadam i čiji mentalitet osećam, nije ništa drugačiji od drugih naroda", piše on.

Ajnštajnova pisma već nekoliko puta bila ponuđena na aukcijsku prodaju.

Prošle godine, bilješka pisana italijanskom studentu hemije, koji je odbio da se upozna sa njim, prodata je za 6.100 dolara.

Pismo je bilo dio velike zbirke prodate za 103.000 dolara. Među njima je bila i bilješka iz 1928. godine u kojoj je pisao o trećoj fazi teorije relativnosti.

U Jerusalimu je 2017. godine Ajnštajnova bilješka sa savjetima za srećan život prodata za 1,56 miliona dolara.

Jedna rečenica glasi: „Mirni i skromni život će donijeti više sreće nego potraga za uspjehom i stalni nemir koji dolazi s tim."

Komentari: 0

Novi komentar