Starije stambene jedinice često skuplje od novih, investitori predlažu

Smanjiti PDV za stanove

 Stari stanovi se često prodaju skuplje od novih, iako je pri prvoj prodaji opterećen PDV-om od 21 odsto, dok se pri narednim prodajama obračunava porez na promet od tri odsto.
Objavljeno: 06. 12. 2018 - 07:32 Promjenite veličinu teksta: A A A

U kompanijama koje se bave izgradnjom stambenih zgrada i u agencijama za nekretnine smatraju da to nije nelogično i nerealno, jer je prvi kupac već pretrpio trošak i bio u određenom riziku kupujući stan koji je bio najčešće u izgradnji.

PREPRODAJA

Vlasnik podgoričke kompanije Zetagradnja Blagota Radović smatra da je logično da se stanovi koji se preprodaju imaju cijenu istu ili veću od prvobitne.

- Logično je da, kad je malo porasla cijena stanova na tržištu, prvobitni kupac stan prodaje po cijeni koja je po kvadratu veća 50 do 100 eura – kazao je Radović Pobjedi. On smatra da treba razmisliti o smanjenju stope PDV na prodaju novoizgrađenih stanova.

- U pojedinim državama se oni koji kupovinom stana prvi put rješavaju stambeno pitanje vrlo često oslobađaju PDV-a. U nekim zemljama regiona stopa PDV-a je niža za stanove manje kvadrature. U Srbiji, na primjer, PDV na stanove je deset odsto, bez obzira na kvadraturu stana, dok je u Sloveniji za stanove veće od 120 kvadrata predviđena stopa od 22, a za manje osam odsto – izjavio je Radović.

I izvršna direktorka podgoričke agencije IN nekretnine Svetlana Brajović navodi da se stari stanovi često prodaju po cijeni većoj od prvobitne.

- To nije nerealno, jer su ti prodavci bili u riziku prilikom prve kupovine stana, jer su svojevremeno uložili novac i kupili stanove u izgradnji – kazala je Brajović i dodala da je tržište nekretnina slobodno i da vlasnici stanova sami formiraju cijene. 

Opširnije u Pobjedi

Komentari: 1

borislav radovic

06. 12. 2018 - 10:24

vise je bilo prostora izmedju baraka u Logoru Ausvic i Dahau nego izmedju zgrada koje gradi Zetagradnja..dje je vazduh, svjetlost, provjetenost, zelena povrsina za nasu djecu.Jos da se smanji pdv da lakse prodaje stanove ovi tipovi kojima nikada nije dosta.Od ovakve gradnje Zetegradnja i Celebic ce propasti Crne Gora.Svi dodjose u Podgorcu opusti sjevre. a gradnja izgkeda ovako . cemenet, zeljezo staklo stolarija liftovi keramika stiropor sanitarije ljepilo za plocice,krovni pokrivaci SVE kupljeno u inostranstvu,, gradjevinski radnici iz makedonije i albanije, Dakle osim onoga sto stavljaju u svoj dzep Radovic i Celebic sve ostalo na stetu Crne Gore platismo stranim proizvodjacima .A dragocjena zemlja Podgorice se samo betonira
Novi komentar