ALARMANTNO: Sve više mladih uzima sintetičke droge

Smrtonosni ekstazi za lud provod

Među mladima u posljednje vrijeme sve više su „popularne“ sintetičke droge. Jeftine, lako dostupne, ali i izuzetno opasne, preplavile su cijeli region. „Trend“ nije zaobišao ni Crnu Goru.
Objavljeno: 07. 12. 2018 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Heroin više nije „popularan“: Heroin više nije „popularan“, kokain je skup, dok su sintetičke droge dostupne i jeftine. Zato ih mladi sve više koriste, ne shvatajući da su siguran put u propast.

„Pravi su izbor za dobar provod na žurkama. Više se isplati da uzmemo ekstazi za deset eura ili pola ekstazija za pet i vodu, pa da budemo veseli cijelu noć. Raspoloženi smo, đuskamo, ma super nam je... Alkohol je skup, a i slabo “radi'“, kaže za Portal Analitika, momak, čiji je identitet poznat redakciji.

Naš sagovornik, ali i njegovi drugovi koju uzimaju sintetičke droge „s vremena na vrijeme, u noćnom izlasku ili kućnim okupljanjima“, misle da je povremeno drogiranje bezbjedno, a o dugoročnim posljedicama, kažu u razgovoru za naš portal, ne razmišljaju.

droga-1

Da je sve više mladih koji koriste takozvane sintetičke droge, pokazuju i iskustva NVO Preporod.

„Značajno je porastao broj osoba, većinom mladih između 16 i 23 godine, koji nam se javljaju za pomoć zbog zloupotrebe ekstazija. Ono što situaciju čini još težom i složenijom je činjenica da nerijetko uz ekstazi ide i još neka druga vrsta droge, legalna ili ilegalna”, kaže direktor te NVO Jovan Bulajić.

O tačnim brojkama se, ipak, samo nagađa.

„Pretpostavljamo da u Crnoj Gori ovog momenta ima par desetina hiljada osoba koje trpe posljedice zloupotrebe droge, bilo da se radi o aktivnim zavisnicima, bilo o članovima njihovih porodica”, ističe Bulajić.

kakaricka-gora-2-660x330

Cijena sintetičkih droga od 10 eura: Kada se govori o sintetičkim supstancama prvenstveno se misli na nove droge na bazi amfetamina, čiji je ulični naziv spid. Sintetički amfetamini se zovu metaamfetamini, a njih ima još i u hemijskom sastavu ekstazija i MDMA.

„Najzastupljenije sintetičke droge su LSD, Ecstasy-MDMA, amfetamin. Neke od posljedica konzumiranja sintetičkih droga su teški psihički poremećaji, akutne psihičke reakcije panike, paranoidne ideje proganjanja, hronične izmijenjene ličnosti, odnosno potpuno udaljenje iz svijeta realnosti, tj. promijenjenog doživljaja sebe i okoline”, objašnjavaju iz JU Kakaricka Gora.

Bulajić, pak, objašnjava da ekstazi dolazi u različitim oblicima, ali najčešće kao tableta.

„U odnosu na druge ilegalne droge, ekstazi je unikatan i posebno opasan jer ima i stimulativno i halucinogeno dejstvo. Stimulativno dejstvo  povećava energiju i budnost, dok halucinogeno stvara izmijenjen osjećaj stvarnosti. Hemijski spoj ekstazija je metilendioksimetamfetamin (MDMA) i ima psihoaktivni efekat. Opasnost od smrtnosti se povećava kada proizvođači dodaju druge hemikalije tabletama da bi poboljšali dejstvo”, navodi on.

jovan-bulajic

Na ilegalnom crnogorskom tržištu narkotika cijene sintetičkih droga kreću se od deset eura pa naviše.

Kako saznajemo, jedna tableta ekstazija košta 10 eura, gram amfetamina, tj. spida takođe 10, MDMA 40 eura, dok je LSD 20-25 eura. Osim dostupnosti, jedan od razloga sve veće popularnosti sintetičkih droga jeste i neinformisanost.

„Roditelji su sve više okupirani egzistencijalnim stvarima i jednostavno, pod ubjeđenjem da se to njima ne može i neće desiti, ne posvećuju dovoljno pažnje kvalitetno provedenom vremenu sa svojom djecom u periodima kada je to djeci najpotrebnije”, smatra Bulajić.

Česti smrtni ishod: Cijeli region se bori s porastom zloupotrebe sintetičkih droga, a njihovo konzumiranje često dovodi do smrti. Bulajić ističe da se smrtni ishodi često javljaju u slučaju konzumiranja prevelikih doza i korišćenjem alkohola uz drogu.

„Povećana tjelesna temperatura, dehidratacija i toplotni udar mogu dovesti do otkazivanja rada srca i smrtnog ishoda. Dodatan rizik je zato što u njihov hemijski sastav nikada ne možete biti ni približno sigurni”, zaključuje Bulajić za Portal Analitika.

Posljednjih nekoliko godina u Crnoj Gori se bilježi rast zapljene sintetičkih droga. Obično su to mjesta na kojima se okupljaju mladi - od muzičkih festivala do brojnih rejv žurki.

Ljetos su naslovi o smrtima mladih uzrokovanim drogama punili stupce crne hronike u Srbiji. Sumnjalo se da je četvoro njih preminulo od predoziranja ekstazijem iz Kine.

Prema pisanju štampe, doza ekstazija ''redbul'', koji je u Srbiju navodno stigao iz ilegalnih laboratorija sintetičkih droga iz Kine, pet puta je jača od ranije vrste ovog narkotika. Može se kupiti i preko interneta. Sve više je ima i u Bosni i Hercegovini.

Portal Analitika nezvanično saznaje da se ''redbul'' pojavio i u Crnoj Gori, ali su nam iz NVO Preporod rekli da se njima nije javio niko ko je koristio tu drogu.

Doktor Ljubinko Kaluđerović ranije je objasnio da pod uticajem te droge čovjek može da igra nekih pet, šest sati, ne osjeća glad, žeđ, ne razmišlja o neprijatnim stvarima, ima osjećaj opšte prijatnosti, euforije.

“U tim situcijama dolazi i do rasta krvog pritiska, tahikardije kod mladih ljudi, i dolazi do nekih posljedica - usljed toga što ne osjeća žeđ može da dođe do dehidratacije, do problema sa radom bubrega i do tragičnih ishoda", rekao je on medijima.

Koliko su sintetičke droge opasne i koliko im je teško ući u trag govori ispovijest oca jednog mladića koji se, kako je sam ispričao, godinama čudio kako je ova današnja mladež dobra – nigdje alkohola, nigdje praznih boca nakon žurke, a oni igraju u transu cijelu noć. Dugo mu je trebalo da shvati kako mu se sin i drugovi “zabavljaju”. Nažalost, neki shvate prekasno.

Komentari: 3

Beba

07. 12. 2018 - 08:41

Uzas!
Zabrinuti

07. 12. 2018 - 11:36

Malo komentara, nažalost..!
OBRATI PAŽNJU

07. 12. 2018 - 22:36

Pravi dokaz da ljude u ovoj zemlji mnogo više muče imaginarni problemi stari sto,dvjesto ili hiljadu godina,nego stvarno stanje.U pravu ste ,poštovani ,previše malo komentara na ovako važnu temu.Činjenica da su dileri pali u susjednoj republici i da su GLATKOprošli našu granicu dovoljno govori.SRAMOTA
Novi komentar