"Do kraja ćemo ostati uz oštećene karatiste"

Karate savez: Nepravedna odluka o smanjenju naknada vrhunskim sportistima

Upravni odbor Karate saveza Crne Gore je na jučerašnjoj sjednici izrazio nezadovoljstvo povodom Odluke Ministarstva sporta na osnovu koje se naknade vrhunskim sportistima iz karatea smanjuju na iznos jedne polovine prosječne neto zarade u Crnoj Gori.
Objavljeno: 07. 12. 2018 - 10:48 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Pošto su naši šampioni ovo pravo stekli na zakonit način prije deset godina, ovakva odluka Ministarstva sporta je u potpunosti iznenadila rukovodstvo karate saveza, naše proslavljene šampione i svakog ljubitelja karatea. Mislimo da je ova odluka donesena selektivno, da za ovo nije postojao nikakav javni interes, jer ako je postojao javni interes morao se neselektivno sprovoditi. Naši šampioni su osvajali medalje širom svijeta, radili u teškim uslovima, u veoma žestokoj konkurenciji, pronosili slavu crnogorskog karatea i same Crne Gore širom planete, i ovakva rješenja smatramo potpuno nepravednim", saopšteno je Portalu Analitika iz Karate saveza Crne Gore.

Podsjećaju da je karate jedan od najrasprostranjenijih sportova na planeti, sa skoro dvjesta članica u svjetskoj karate federaciji, gdje redovno na prvenstvima svijeta učestvuje preko 100 država, a svaka evropska država je članica karate federacije i redovno učestvuje na šampionatima Evrope.

"Naših pet šampiona je proglašavano za najboljeg sportistu Crne Gore, i ne vidimo razlog zašto bi oni sad bili diskriminisani u odnosu na ostale vrhunske sportiste u Crnoj Gori. Da li je logično da neko ko je proglašen za najboljeg sportistu Crne Gore prima sada naknadu značajno manju od nekih drugih vrhunskih sportista koji su u istoj toj godini ostvarili lošiji rezultat? Mi smo u međuvremenu postali punopravni član porodice olimpijskih sportova, i to se moralo uzeti u obzir. Takođe smo jedini olimpijski sport koji je poslije Olimpijskih igara u Riu donio po jednu medalju Crnoj Gori sa evropskog i svjetskog šampionata u seniorskoj konkurenciji, i imali jedinog učesnika na olimpijskim igrama mladih koji je svojim rezultatima stekao pravo učešća. Sa sigurnošću možemo tvrditi da je osvajanje medalje na evropskom ili svjetskom šampionatu u karateu neuporedivo teže nego u mnogim sportovima koji su odavno na programu Olimpijskih igara", ističe se u saopštenju.

Kako se dodaje, da su kojim slučajem državljani Crne Gore John McEnroe, Kareem Abdul Jabbar, Mihael Sumaher ili Dragutin Šurbek, "i oni bi se našli u istoj situaciji kao naši šampioni".

"Da li iko smatra da bi odluka Ministarstva sporta u tom slučaju bila ispravna? Nadamo se da će u redovnom sudskom postupku, koji je pokrenut protiv ovakvih rješenja, naši sportisti kao i mnogo puta do sada, izaći kao pobjednici i da će ova nepravda biti eliminisana. Upravni odbor karate saveza je konstatovao da će do kraja ostati uz svoje oštećene karatiste i da će im pružati moralnu i svaku drugu podršku", zaključuje se u saopštenju.

Komentari: 0

Novi komentar