Nove optužbe za pranje novca potresaju Dojče banku

Dojče banka suočava se sa novim optužbama o pranju novca, nakon što je list Financial Times objavio da je ta banka obavila transakciju vrijednu 31 milijardi eura više nego što se prije mislilo, za sporne fondove Danske banke.
Objavljeno: 07. 12. 2018 - 11:35 Promjenite veličinu teksta: A A A

Portparol banke odbio je da komentariše članak objavljen u tom listu. On je međutim kazao da nije odgovornost banke da provjerava korisnike te da su poslovne veze s Danskom bankom prekinute 2015.

Ta se svota dodaje svoti od 150 milijardi dolara koje je Dojće banka oprala za estonsku podružnicu Danske banke u periodu 2007-2015, što znači četiri petine protoka novca klijenata Danske banke u Rusiji i bivšem Sovjetskom Savezu, objavio je Finacial Times citirajući izvore upoznate s problemom.

“Proteklih godina stalno smo jačali napore protiv pranja novca i utaje poreza”, izjavio je glavni finansijski direktor Dojče banke James von Moltke.

Banka je takođe pod istragom u odvojenom njemačkom slučaju povezanom s tzv. Panamskim dokumentima.

Njemački istražitelji protekle nedjelje su pretraživali frankfurtske kancelarije banke u sklopu istrage o tome jesu li zaposleni određenim klijentima pomagali pri otvaranju bankovnih računa u poreskim oazama.

Zviždač koji je otkrio navodno pranje novca u koje je uključena Danske bank rekao je prošli mjesec da je jedna velika evropska banka pomogla u obradi sumnjivih transakcija do 150 milijardi dolara. Izvor direktno upoznat s problematikom tvrdi da se to odnosi na Dojče banku, navodi Reuters.

Deutsche Bank rekla je samo da je obradila uplate za Danske Bank no da su prekinuli s njom veze nakon što su identifikovane sumnjive transakcije.

Dionice njemačke banke pale su za 4 posto u četvrtak, što je najnoviji udarac pokušaju izvršnog direktora Kristiana Sewinga da stabilizuje banku nakon tri godine gubitaka pod prošlom upravom.

 

Komentari: 0

Novi komentar