Potvrđeno pisanje Analitike

CBCG: Uvođenje privremene uprave u Atlas i IBM doprinijeće saniranju stanja

Centralna banka Crne Gore potvrdila je da je donijela rješenje o uvođenju privremene uprave u Atlas banci, kao i rješenje o uvođenju privremene uprave u IBM banci.  Analitika je objavila da je Centralna banka uvela je jutros prinudnu upravu u Atlas banku, koje kontroliše biznismen Duško Knežević kao i  u Invest banku Montenegro, koju takodje kontroliše Knežević.

Objavljeno: 07. 12. 2018 - 11:40 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kako je Portalu Analitika saopšteno iz CBCG,  rješenja o uvođenju privremene uprave donijeta su na osnovu rezultata kontrola koje su prethodno sprovedene u Atlas i IBM banci, a koji su pokazali da kapital kojim ove banke raspolažu ne odgovara nivou rizika njihovog poslovanja.

"Uzimajući u obzir utvrđene činjenice, Centralna banka Crne Gore je, u cilju zaštite interesa deponenata i sprečavanja daljeg pogoršavanja finansijske situacije u Atlas i IBM banci, a postupajući u skladu sa Zakonom o bankama, donijela rješenja o uvođenju privremene uprave u pomenutim bankama. Za privremene upravnike u pomenutim bankama imenovani su zaposleni u Centralnoj banci Crne Gore sa višegodišnjim iskustvom u kontroli banaka", ističe se u saopštenju.

Napominju da je privremena uprava jedna od korektivnih mjera koju Centralna banka preduzima na osnovu Zakona o bankama, u cilju stvaranja uslova za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti i poboljšanje finansijske situacije u ovim bankama.

"Očekujemo da će predstojeće mjere privremene uprave doprinijeti saniranju stanja u Atlas i IBM banci", naglašava se u saopštenju.

 

Komentari: 0

Novi komentar