Podgorica Film Fest

Premijerno prikazivanje filma "Granice, kiše" i promocija knjige Vlastimira Sudara

“Portret umjetnika kao političkog disidenta“ je studija Vlastimira Sudara o stvaralaštvu i životu velikog srpskog reditelja Aleksandra Saše Petrovića. Knjigu, baziranu na njegovom doktoratu na Univerzitetu u Sent Andreji u Škotskoj, objavio je Filmski centar Srbije. 
Objavljeno: 07. 12. 2018 - 12:31 Promjenite veličinu teksta: A A A

“Sjećam se da je na mene ostavio snažan utisak jedan duži članak u francuskom Mondu, napisan povodom smrti Aleksandra Petrović avgusta 1994. godine. U naslovu je reditelj bio opisan kao – „le dernier cinéaste yougoslave“ – posljednji sineasta Jugosloven, ili možda, posljednji sineasta Jugoslavije, u smislu u kom će većina i dalje aktivnih reditelja neminovno potpasti pod kulture nekih novih država i političkih sistema. I danas poznati francuski novinar i kritičar, Jean-Michel Frodon, još tada u tom članku – čitulji zapravo – ne može a da se ne otme utisku da je jedan od najuticajnijih, najpoznatijih, najpopularnijih i najnagrađivanijih reditelja umro neposredno poslije države za koju je njegova karijera bila neumitno vezana. 

Petrovićevo stvaralaštvo je tako postalo okvir za ovu priču o socijalizmu i komunizmu, i to je možda najmanje originalna stvar u cijelom projektu, jer se stvarno pojavila nekako organski, ako tako mogu da kažem. Naravno, kao što u uvodu knjige i podsjećam, nije naravno samo Petrovićev rad u Jugoslaviji bio pogodan za analize politike i društva, ima tu cijeli niz autora – ne samo filmskih – za koje su ovakvi odnosi bili značajni, ali eto, uz splet i nekih drugih okolnosti, Petrovićevo djelo je postalo moj glavni izbor”, izjavio je Sudar. 

Na Podgorica film festivalu biće premijerno prikazan njegov posljednji film “Granice, kiše” o kome će takođe biti riječi. 

Vlastimir Sudar je filmski reditelj i docent na na prestižnom Univerzitetu umjetnosti u Londonu gdje predaje Istoriju i teoriju filma. 

Prije projekcije filma, članovi filmske ekipe će pozdraviti publiku i ukratko predstaviti film.

granice-kise-kristina-stevovic

Film „Granice, kiše” je priča o ljubavi, zrelosti i nadi. Radnja je smještena u danas napuštena sela na tromeđi između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske, iznad Jadranske obale. Jagoda, djevojka iz grada, dolazi tokom ljeta da posjeti rodbinu i sprema ispite. Njeno prisustvo povezuje dvije porodice, razdvojene novoformiranim granicama, budeći osjećaj nade, ljubavi i misterije.

"Granice kiše" je crnogorsko-bosansko-hercegovačka koprodukcija u kome glavne uloge tumače mladi glumci poput nikšićanke Kristine Stevović, Vahidina Prelića iz Užica i Roberta Budaka iz Zagreba, a glumačku ekipu čine i Dubravka Drakić, Momo Pićurić, Marta Pićurić, Stanislava Adžović, itd. 

Kao specijalni gosti, u filmu se pojavljuju francuski jazz violinista Ugo Rabec i mlada operska pjevačica Dušica Bijelić.

Nakon pretpremijere na Sarajevo film festivalu, film se našao i u zvaničnoj konkurenciji 42. Filmskog festivala u Montrealu. Nakon toga prikazan je i na Filmskim susretima u Nišu,  Raindance Festivalu u Londonu kao i na prvom filmskom festivalu "Porodica naroda" u Somboru na kome je crnogorska glumica Kristina Stevović osvojila nagradu Celtis za najbolju mladu glumicu.

Režija: Nikola Mijović, Vlastimir Sudar

Scenario: Nikola Mijović, Vlastimir Sudar

Produkcija: Vlastimir Sudar, Andrijana Stojković, Nikola Mijović, Predrag Karlo Kalezić, Goran Đikić, Vlado Ljevar

Uloge: Kristina Stevović, Vahidin Prelić, Robert Budak, Nedeljko Milović, Ognjen Vujović, Momo Pićurić

Komentari: 0

Novi komentar