Crnogorski mediji ujedinjeni za etičko izvještavanje o djeci (VIDEO)

U okviru kampanje medijske pismenosti Agencije za elektronske medije i UNICEF-a “Birajmo šta gledamo”, crnogorski novinari snimili su spot u kojem podsjećaju na etičke standarde novinarstva i pozivaju na njihovo poštovanje.
Objavljeno: 07. 12. 2018 - 13:27 Promjenite veličinu teksta: A A A

U cilju unapređenja i promovisanja etičkog izvještavanja o djeci u Crnoj Gori, crnogorski novinari su, nakon Rojtersovog treninga koji je za njih organizovan u novembru u okviru kampanje medijske pismenosti Agencije za elektronske medije Crne Gore i UNICEF-a “Birajmo šta gledamo”, snimili spot u kojem podsjećaju na etičke standarde novinarstva i pozivaju na njihovo poštovanje.

Spot crnogorskih novinara je proslijeđen svim medijima s pozivom da njegovim besplatnim objavljivanjem podrže kampanju medijske pismenosti i jačanje kapaciteta medija da na etički korektan način izvještavaju o svim pitanjima prava djeteta u Crnoj Gori.

“Pozdravljamo inicijativu crnogorskih novinara i medija da podrže kampanju medijske pismenosti podizanjem svijesti o etičkim standardima novinarstva posebno kada su u pitanju djeca. Vjerujemo da ćemo kroz ovakve i druge zajedničke akcije unaprijediti kvalitet izvještavanja o pitanjima prava djeteta u našoj zemlji”, poručuje direktor Agencije za elektronske medije Abaz Beli Džafić.

I šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Osama Kogali pozdravlja jedinstvo crnogorskih novinara oko poštovanja prava djeteta u medijima.

“Mediji imaju potencijal da budu lideri u promociji prava djeteta kada kroz adekvatno izvještavanje o njihovim problemima pomažu da se njihov položaj u zemlji unaprijedi. Biti etički reporter znači služiti javnom interesu bez narušavanja ljudskih prava i najboljeg interesa djeteta. Raduje nas što crnogorski novinari prepoznaju svoju ulogu etičkih reportera i promotera ljudskih prava” poručuje Kogali.

Prema etičkim smjernicama UNICEF-a, kada novinar nije siguran je li dijete u opasnosti treba da izvještava o opštim prilikama u kojima djeca žive umjesto o pojedinom djetetu, bez obzira koliko je priča vrijedna kao vijest. Ključno je i da priča u kojoj se dijete identifikuje neće imati za posljedicu bilo kakvu patnju djeteta, njegovu diskriminaciju, stigmatizaciju ili odbacivanje od strane lokalne zajednice. Takođe, mediji uvijek treba da promijene ime i zamute lik svakog djeteta za koje je utvrđeno da je: žrtva seksualnog zlostavljanja ili iskorištavanja; počinitelj fizičkog ili seksualnog zlostavljanja; optuženo ili osuđeno za zločin; HIV pozitivno, ili dijete oboljelo od AIDS-a, osim ako dijete i roditelj ili staratelj potpuno svjesno daju saglasnost.

Rojtersov trening za medije o etičkom izvještavanju nakon kojeg je snimljen ovaj spot organizovan je u okviru kampanje medijske pismenosti “Birajmo šta gledamo” koju su Agencija za elektronske medije i UNICEF pokrenuli sa ciljem podsticanja razvoja medijske pismenosti djece i roditelja, kao i jačanja kapaciteta medija da prave kvalitetne medijske sadržaje s djecom i mladima i da na etički korektan način izvještavaju o svim pitanjima prava djeteta u Crnoj Gori.

 

Komentari: 15

Natasa Prajmer

07. 12. 2018 - 14:23

Djeca uvijek ispred zarade a to treba da nam je prioritet svima nama. Inače super idej, potrebno je što više ovakvih stvari za zdravo društvo u CG.
united

07. 12. 2018 - 14:26

lijepo je vidjeti ujedinjene novinare povodom promocije prava djece. bravo za sve!
Tq

07. 12. 2018 - 14:28

Dječiji osmijeh je vredniji od sveg novca na svijetu! Zato prilikom izvještavanja novinari moraju ispred senzacionalizma da postave interes djeteta!
Korisnik

07. 12. 2018 - 14:29

Ovakve spotove treba što češće i snimati i emitovati. Bravo za mlade novinare.
beletristika

07. 12. 2018 - 14:32

sto vise ovoga, ljudi, da se nauce pravila.
screamadelica

07. 12. 2018 - 14:39

Nikad nije previše u ovom slučaju. Treba stvarno obratiti pažnju i zaštiti djecu maksimalno. I super je što su baš novinari se odlučili da zajednički podrže ovu inicijativu i ukažu dodatno na ovu problematiku. Odlično. I cool video
Marko

07. 12. 2018 - 14:40

Birajmo šta gledamo i slušamo, ignorišimo programska smeća koja vam se nude svaki dan! Podrška za vašu akciju.
Dostojevski

07. 12. 2018 - 14:40

Ova kampanja medijske pismenosti je svijetlo u tunelu. Sve cestitke! Birajmo sta gledamo i slusamo su prave poruke gradjanima.
Ducka

07. 12. 2018 - 14:40

Imati novinare Rojtersa za trening je prestizno pitanje. Oni su najbolji u svijetu. Daje to rezultat koliko vidim. Pohvale za trening!
Elza

07. 12. 2018 - 14:41

Na prvom mjestu interes djeteta treba da bude svima, zato podrska za vas
Igor

07. 12. 2018 - 14:42

Konacno je neko uspio da ujedini crnogorske medije oko nekog pitanja. Mislim da postoji cijeli niz pitanja oko kojih bi trebali i morali da nastupe zajedno.
Ivana J.

07. 12. 2018 - 14:42

Tako je, novinari moraju kroz svoj rad paziti kako izvjestavaju o djeci... da u trci za informacijama ne povrijede njihova prava
Srdjan

07. 12. 2018 - 14:42

Bas lijepo sto ste se dosjetili ovoga. Dobro je da novinari novinarima salju ovako vaznu poruku, jer ipak su najmladji najosjetljiviji i najvazniji
Maja

07. 12. 2018 - 16:48

Bas tako, djeca ne smiju biti sredstvo da se ostvari sto veca citanost, gledanost...
Dragana

07. 12. 2018 - 16:56

Sve čestitke za kampanju medijske pismenosti!!! Prava djece treba da budu iznad publiciteta. Novinari koji izvještavaju o djeci, kao posebno osjetljivoj i ranjivoj kategoriji, moraju se pridržavati etičkog kodeksa i zaštititi najmlađe i od najmanje mogućnosti zloupotrebe.
Novi komentar