Srednje škole iz Nikšića, Kolašina i Berana pobjednici „Potrage za ljudskim pravima”

U Podgorici je danas, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, oranizovana „Potraga za ljudskim pravima” za srednjoškolce i njihove nastavnike. Najuspješniji tim u smislu brzine pređenih deset tačaka je tim je JU Gimnazije „Panto Mališić” iz Berana,  najaktivniji je bio tim Prve srednje stručne škole Nikšić, dok je  nagrada za najbolju saradnju, timski rad i ukupno najveći broj poena otišla timu Srednje mješovite škole „Braća Selić" iz Kolašina.
Objavljeno: 07. 12. 2018 - 18:02 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kao i prošle godine, glavna nagrada, koju je obezbijedila Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori, je putovanje u Berlin, a priliku za putovanje dobiće tri pobjednička tima.

Potragu za ljudskim pravima su organizovali Građanska alijansa i Delegacija Evropske unije, u saradnji sa Zaštitnikom ljudskih prava i sloboda, Vladom Crne Gore i EU info centrom, a pobjednici su proglašeni u Svečanoj sali Gimnazije „Slobodan Škerović”

Obraćajući se takmičarima, Ambasador Evropske unije u Crnoj Gori, Aivo Orav, je kazao da su pokazali puno posvećenosti i entuzijazma i da se nada su mnogo naučili ne samo o ljudskim pravima već i o timskom radu, timskom duhu i solidarnosti.

„Iskreno se nadam da ćete se nakon današnjeg iskustva osjećati inspirisano da postanete zastupnici i branioci ljudskih prava. Ova borba počinje u vašoj lokalnoj zajednici: brigom o  prijateljima, porodici, komšijama i podizanju glasa ako su njihova prava ugrožena, ako se suoče sa diskriminacijom, nasiljem, maltretiranjem ili drugim prijetnjama,“ kazao je Orav.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda, Šućko Baković se zahvalio tamičarima na učešću i poručio ima da su pokazali drugarstvo, da im brzina nije bila na prvom mjesti i da su zbog toga svi pobjenici.

Ukupno 81 srednjoškolac iz 27 škola i 20 gradova ove godine su imali priliku da uče o ljudskim pravima učestvujući u Potrazi. Tokom takmičenja, srednjoškolci su obilizili 10 tačaka raspoređenih po Podgorici, učili o radu različitih institucija i organizacija koje se bave ljudskim pravima i na neposredan i direktan način se upoznali sa funkcinonisanjem Evropske unije, pravima Roma i osoba sa invaliditetom, ekološkim pravima, pravima potrošača, pravima djece i mladih... Nisu samo umješnost i brzina bili presudne za pobjedu, već će su se ocjenjivali i saradnja u timu, aktivizam, kao i poznavanje ljudskih prava.

Komentari: 0

Novi komentar