U CG dvostruko više mobilnih telefona nego stanovnika

Dva broja po čovjeku, potreba ili pomodarstvo

Broj aktivnih kartica mobilne telefonije u našoj državi iznosi 1.210.151 što je skoro dvostruko više od broja stanovnika. Za isti period prošle godine, broj korisnika je porastao za šest odsto.
Objavljeno: 09. 12. 2018 - 06:00 Promjenite veličinu teksta: A A A
Dva broja po covjeku, potreba ili pomodarstvo
Foto: VideoBlocks

To pokazuje izvještaj Agencije za telekomunikaciju i poštanske djelatnosti (EKIP) za oktobar.

Podijeljena su mišljenja šta su uzroci tolike upotrebe mobilnih telefona: neki to vide kao neophodan odgovor na izazove modernog i brzog načina života koji donosi i benefite, drugi kao dublje propadanje u začarani krug potrošačke manije i očajničkog dokazivanja pred drugima…

Podaci EKIP-a pokazuju da od ukupnog broja korisnika mobilne telefonije 55,33 odsto, odnosno 645.325 su pripejd korisnici, dok je postpejd korisnika 46,67 odsto ili 564.829. U izvještaju za septembar stoji da je 1.234.103 ,,ljudi u Crnoj Gori“ koristilo mobilnu telefoniju, što odgovara penetraciji od 199,04 odsto.

- U odnosu na isti period prošle godine broj korisnika je veći za 8,19 odsto – navedeno iz EKIP-a.

POTREBA

S obzirom na to da podaci pokazuju da građani Crne Gore koriste više od jednog mobilnog telefona, iz Telenora, Telekoma i M-tela kažu da su izuzetno zadovoljni prodajom tih uređaja, jer svake godine bilježe rekordne rezultate. Osim što ljude privlači moderna tehnologija, boljoj prodaji doprinose usluge i pogodnosti koji ti operateri nude.

Savjetnik za telekomunikacije u Centru za zaštitu potrošača (CEZAP) Predrag Boljević navodi više razloga zbog kojeg je broj mobilnih skoro dvostruko veći u odnosu na broj stanovnika.

 - Prije svega, istakao bih snalažljivost građana da iskoriste povoljnosti koje im se nude. Cijene razgovora i poruka unutar mreže znatno su jeftinije, te besplatne unutar paketa. Samim tim više se isplati imati više brojeva kod različitih operatera – objašnjava Boljević.

On ističe da su pristupačne cijene, u sprezi sa željom korisnika za što modernijim modelima, takođe bitan faktor.

- Vlasnici mobilnih telefona nerijetko će nabaviti novi uređaj iako postojeći opslužuje sve njihove potrebe. Osim toga, značajna je i uloga porodice u crnogorskom društvu koja kao posljedicu ima za to da gotovo svako dijete u starijim razredima osnovne škole posjeduje mobilni telefon, tako da roditelji mogu da znaju gdje se ono nalazi u svakom trenutku – naglašava Boljević.

On ističe da ne bi trebalo zanemariti ni činjenicu da je Crna Gora turistička destinacija sa velikim brojem nerezidenata tokom sezone, što u tom periodu godine takođe dovodi do značajnog porasta broja korisnika.

STATUSNI SIMBOL

Sociolog Andrija Đukanović objašnjava da telefon ne predstavlja samo potrebu već je izuzetno značajan statusni simbol.

- Skupocjeni telefon jeste statusni simbol i posebno zanimljiv našim grđanima. Mislim da je njegova kupovina više uslovljena potrebom da se pokažemo pred drugima, nego što nam je takav telefon zaista potreban – objašnjava Đukanović.

Prema njegovom mišljenju, prosječni građanin ne umije da ,,barata“ telefonom koji je skup, upravo zbog mnogo funkcija koje diktiraju cijenu, pa je za većinu njegovih potreba dovoljan i jeftiniji uređaj.

On smatra da smo društvo kome su materijalne stvari izuzetno značajne.

- Stvari poput telefona, automobila, odjeće, postale su nam najvažnije, jer je to mjera uspjeha i ugleda u društvu. Međutim, i uslov za sreću pojedinaca koja traje do pojave novog modela. Težimo da nas drugi cijene zbog toga što imamo, a ne zato što jesmo, jer posjedujemo stvari koje se smatraju za simbol moći i uspjeha – kategoričan je Đukanović.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Komentari: 4

Ig

09. 12. 2018 - 08:30

Nije ni pomodarstvo ni potreba, no siromastvo tj skupi minuti izmedju operatera.
Cetinje

09. 12. 2018 - 09:32

Tacno ig. Moja stara koja ima 70 godina tri telefona drzi na sto, razlog sigurno nije pomodarstvo i biznis no ono sto rece. Preskupo tarifiranje operatera!
jos jedan razlog

09. 12. 2018 - 13:47

Ovi Iphoni i smartfoni moraju nepestano na uticnicu . Prakticno je imati jedan stari rezerve koji duze drzi bateriju . Inace ostade bez glasa .
jedan poslovni jedan svalerski

09. 12. 2018 - 13:20

Ko nema Viber i Vacap ne prcam s njim.
Novi komentar