ŽUTI PRSLUCI I OPANCI

B. Vojičić: Kad Julka zamuti državu

Slučaj je htio da do susreta dođe na neutralnoj teritoriji, na beogradskom aerodromu. Konverzacija je bila postmoderna i tekla je ovako: Pejović: "Kad me ne znaš, što laješ"? Medojević: "Posao mi je da lajem". Pejović je poslaniku odvalio šamar. Gospođa Medojević, Marina, bila je šokirana. Iako gabaritan, Medojević nije mogao da se brani - vukao je pune kese. Pejović je, kažu, dohvatio i neku šipku. Bio je to sudar tradicionalne i imunitetske Crne Gore.
Objavljeno: 10. 12. 2018 - 12:11 Promjenite veličinu teksta: A A A

Grozno. Prethodno je Medojević Pejovića optužio, u Parlamentu, da je od Šarićevih para kupio KAP. Medojeviću se ubrzo posrećilo: Pejović je završio u zatvoru. Medojevića je tada odbranio imunitet. I sud mu je dao za pravo.

Sad su Medojevića “stavili u zatvor” i štite mu komoditet u samici spuškog zatvora. Tamo štrajkuje glađu osam dana. Zatim mu je pozlilo. Ne znam ko ga je nagovorio na to? Možda je mislio da će "građanska epizoda" kratko da traje. Ako se ugledao na Mandića, napravio je veliku grešku, budući da je četnički vojvoda sa ćagom izdržao čak 13 dana. Štrajkovao je glađu zbog priznanja Kosova.

Rezultat toga gladovanja - uprkos povremenom tretmanu burecima - bio je: trinaestog dana odveli su ga na infuziju i pogasili skupštinska svjetla. Čak i ona ispred zgrade - ali ne zbog korote. To je bio njegov uslov, da ga ko ne slika. Nije dozvolio da se vidi, da je puštio bradu. Veli, za Kosovo bolje bradu, nego dušu.

Medojević je majstor za fejsbučenje. Na profilu je napisao da je Milivoje Katnić od Miomira Mugoše primio mito od sto hiljada eura, kako ne bi tražio pritvor za bivšeg gradonačelnika Podgorice tokom istrage u slučaju “Carine“. A prije toga, podijelio je “saznanje” da je izvjesna Julijana Petković bila zlostavljana u Cavtatu za vrijeme ratnih dešavanja 1991. i da je u tome učestvovao glavni specijalni tužilac kao šef vojne uprave.

Kad je trebalo, da u svojstvu svjedoka ispuni svoju građansku obavezu, i da pred Specijalnim tužilaštvom kaže odakle mu te informacije, Medojević nije otkrio nikoga, pa ni sebe. Isto je uradio Milan Knežević. Ali je odlučio da u zgradi Skupštine izbjegava “stavljanje u zatvor", zbog odbijanja da dostavi podatke o sudiji koji mu je, veli, ponudio da mu za deset hiljada eura ukine presudu zbog napada na policajca. A on od poštenja nije pristao.

Poslanici nijesu okrivljeni, ali postoji zakonska obaveza da svjedoče u istrazi u kojoj nijesu ni oštećeni ni optuženi. Zakon o krivičnom postupku (član 119) predviđa novčanu kaznu do hiljadu eura i zatvorsku, do dva mjeseca lišavanja slobode, zbog povrede ove građanske obaveze.

Dakle, poslanicima se nije ni moglo tražiti skidanje imuniteta, kad ne postoji krivično djelo koje im se stavlja na teret. Ali, s druge strane, da li je moguće poslanika bez saglasnosti parlamenta “staviti u zatvor” na dva mjeseca, pošto neće da plate kaznu od hiljadu eura (hiljadu i sto američko-ruskih dolara). Dilema je: da li je pravosuđe našlo način da pritvori poslanike, i da to bude zakonito, a mimo Ustava? Tu dilemu jedino može da razriješi Ustavni sud. I on će to i da učini!

Nije prvi put da Ustavni sud, kad se politički konflikti pretvore u ustavno-pravne smicalice, djeluje kao filter. Za takvo djelovanje potrebno je vrijeme. I konstruktivna atmosfera. Tu ne pomažu ultimatumi. To što iz DF-a odluku Ustavnog suda traže u roku: odmah; što prijete akcijama, od žutih prsluka do obilaska kuća pojedinih funkcionera, ministara i sudija, samo produžava Medojevićevo “stavljanje u zatvor”. (A i Kneževićevo, kad to bude moguće.).

Žuti prsluk nije sinonim za crnu pamet, već za promjene na bolje, a tu niko nema monopol. Kućne adrese imaju i funkcioneri i poslanici DF-a. Suđenje za terorizam u pokušaju, "kod Suzane", traje dosta dugo i još je u prvostepenom postupku. To što je Mandiću i Kneževiću omogućeno, odlukom VDT, da se brane sa slobode, ne znači da im može biti dozvoljen vaninstitucionalni pritisak na sud i Specijalnog tužioca. Bilo u Parlamentu, bilo van njega . Medojevićevo:"Posao nam je da lažemo", ali samo u okvirima zakona, neminovno dovodi do sudara tradicionalne i imunitetske Crne Gore, kako je opisano na početku ove priče.

Komentari: 14

Honey Bunny

10. 12. 2018 - 12:29

U centar!
Tara

10. 12. 2018 - 12:33

Ziva istina...dokle ce se ovaj necivilizovani gadluk slusati...jos..!
MLATARA

10. 12. 2018 - 13:36

ŽIVU TE ŽALIM..ALI NIJESI TI KRIVA OMAŠIO TATA
MLATARA-lu

10. 12. 2018 - 14:01

Evo što najveći srpski književnik kaže o svom narodu, dakle i o tebi: „Mi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno.“ Samo opušteno, u laži su kratke noge
MLATARA

10. 12. 2018 - 16:22

Laži ,laži i samo laži jer ti ovđe bez laži nema životaMLalić,,ratna sreća,,Znači opet ista narav
Mlataras velje srbski

11. 12. 2018 - 18:02

Crnogorci, ne posrbice/srbogorci, profesionalni srbalji , ljudi sa identitetskom krizom i oni sto vole da sjede na dvije stolice, sa vama nemaju ama bas nista zajednicko! A imamo li kukolja u Crnoj Gori, imamo za IZVOZ!
tradicionalna

10. 12. 2018 - 12:35

Mafijaško,zelenaška-tako ispada po njegovoj priči
Dušan Nemanja Robert

10. 12. 2018 - 13:53

Svirajte, ali Zeko je ovo genijalno napisao!
PWS

10. 12. 2018 - 13:58

U parlamentu Nebojsa je javna licnost. Na FB Nebojsa je privatna licnost a njegov profil njegova privatna cenifa na kojoj moze da s...koliko mu ceif. On je jednom optuzio one koji traze prekogranicnu regiju Sandzak da su finansirani od ISILA. I niko nije ...repom mrdnuo jer je to napisao na FB. Ne moze biti dvije mjere za jednu stvar Besudnja zemljo!
Boban Bg

11. 12. 2018 - 12:28

Zbogom pameti! Stavljati u isti koš tu izjavu i optužbu da SDT primio mito od 100.000 eura može samo nepamet. On je opuživao sve i svskoga. I da država švercuje kokain, i da prodaje oružje teroristima, ... pa nije pozivsn da svjedoči. A to su mnogo gore optužbe nego ta tvoja. Ali diskreditacija SDT, koji jedan od najviših nosioca pravosudne vlasti za primanje mita je vrlo ozbiljna optužba. Ne može se tek tako optuživati SDT za KRIVIČNO DJELO PRIMANJA MITA i nikome ništa!!! Kakav je to narodni poslanik koji skriva kriminal? Da se ne pravimo ludi, kao i sve drugo, Medo je ovo izmislio i treba da snosi konsekvence. Da li mu treba skinuti imunitet - treba. Kao i tu glupu odredbu od pet godina. Trebalo bi za svako krivično djelo skidati imunitet.
OBRATI PAŽNJU

11. 12. 2018 - 17:31

Pa ništa nije slagao nego ti nijesi obavješten ALI DOĆI ĆE VRIJEME DA OTVORIŠ OČI I TO NE SAMO ZA OVOpisaće se nadugo i naširoko
Horsepoop

11. 12. 2018 - 18:08

Postoji pravna razlika izmedju "misljenja" i "tvrdnje" Vele Srbski pametaru. Ali vi i pravo i kulturno gospdosko ponasanje ste dva svijeta. Za TVRDNJE se moraju iznijeti dokazi jer i u Americi to ne moze da prodje bez ogromne gradjanske parnice i ogromne kazne($$$$$$$ more dolara) koju covjek mora da plati ako se dokaze da LAZE i da namjerno pokusava da unisti covjekovu karijeru i reputaciju. Ne moj mi sad reci da Evropa ima bolju slobodu govora od Amerike, da se ne sprdamo! Procitaj malo o libel i slander-u pa se malo obrazuj!
PWS

11. 12. 2018 - 16:54

To je verbalni delikt.
PWS

11. 12. 2018 - 21:04

Ja znam drzavnog sluzbenika, iz poreske koji "otudjio 5 000 eura namijenjenih jednoj lokalnoj zajednici. Imao je druga drzavnog tuzioca koji mu je sve zataskao. A oni sto su ga prijavili umalo su se nasli u zatvoru. Izes 5000 eura, bili su srecni kad su se izvukli. To je logoka, Bobane Bg. Da ne spominjem slucaj poravnavanje groba mog pradjeda koji se zaturio po ladicama pravosudnog sistema. Besudnja zemljo. Zlo nikad ne dolazi samo. No sa vise strana.
Novi komentar