"Nikad nijesmo prestali da budemo Crnogorci"

Potpisan Sporazum o saradnji u oblasti kulture između Crne Gore i Argentine

Prigodna svečanost povodom obilježavanja 200 godišnjice od dolaska prve crnogorske porodice u Argentinu,na kojoj je predsjednik Đukanović bio glavni govornik, održana je danas u čuvenoj palati Hoze de San Martin,u kojoj je smješteno argentinsko ministarstvo vanjskih poslova.
Objavljeno: 10. 12. 2018 - 22:27 Promjenite veličinu teksta: A A A

Prije početka ambasador Gordan Stojović i zamjenik MVP ambasador Horasio Reiser,u prisustvu predsjednika Đukanovića, potpisali su Sporazum o saradnji u oblasti kulture između Crne Gore i Argentine.

Reiser je u ime Vlade Argentine otvorio svečanost,a u ime provincije Entre Rios skup je pozdravio visoki predstavnik Serhio Redji.

Reiser je naglasio da je današnja proslava i dokaz drevne utemeljenosti argentisko-crnogorskih odnosa, koja doseže do samog početka  osnivanja Argentine kao države. Crnogorci nijesu bili samo pioniri iseljenistva svoje zemlje, već graditelji nove Argentine,svuda,od Ćaka na sjeveru,preko Buenos Airesa,do Ognjene zemlje.

On je istakao da po njemu ne postoje male i velike zemlje, već one koje su dale manje ili više čovječanstvu,a crnogorska zajednica je mnogo doprinijela razvoju Argentine.

Posebnu pažnju je izazvao govor potomka prvih doseljenika, argentinskog novinara i pjesnika Ivana Damjanovića. On je ponovio da je prisustvo  Crnogoraca ovdje dugo koliko i novija argentinska istorija. Pravoslavna vjera koju su donijeli na najljepši mogući način pretvorila  se u katoličku, držeći u rukama isti krst koji je omogućio da budemo jedna od porodica koja je gradila argentinsku naciju.

"Jeste da smo dodali jedno slovo u prezimenu,da su ga neki promijenili u Horhe,ali nikada nijesmo prestali da budemo ono što su bili Mihailo i Jovan kad su 1818.doselili u Argentinu-Crnogorci. Miješali smo se s borcima za nezavisnost,zemljoposjednicima, državnicima, sa svima koji su kročili na tlo Argentin ,i naša crnogorska krv je doprinijela s precima iz drugih nacija razvoju ove zemlje", rekao je Damjanović.

On je pomenuo samo neka od znamenitih imena svoje porodice, pored čuvenog Eleodora:Đorđe,Horasio,Hoze,Akiles,Haimed-čuvene sudije, naučnike svjetskog glasa, pilote,ambasadore,arhitekte,akademike...

"Svi su oni dali doprinos razvoju  Argentine,ali sve što smo stvorili i što radimo vezano je za onaj dan kad su Mihailo i Jovan isplovili iz kotorske luke", zaključio je Damjanović.

Ambasador Gordan Stojović, jedan od inicijatora i organizatora ove svečanosti, je podsjetio da ne slavimo samo 200 godina od dolaska prve crnogorske porodice u Argentinu, već i 100 godina kolonije La Montenegrina i posebno pozdravio Paolu Švorcan,unuku Danila Švorcana koji je osnovao 1918. u Ćaku, zajedno sa još šestoricom Crnogoraca.

Svečanosti su prisustvovali brojni uglednici  argentinskog političkog, kulturnog i privrednog života, predstavnici diplomatskog kora i mnogi potomci crnogorskih iseljenika iz Argentine i okolnih zemalja.

Komentari: 3

Djuro Vučinić

11. 12. 2018 - 00:37

Mene interesuje da li je episkop CPC a za Argentinu , g Gorazd ponovo bio izopšten i sa ovog Crnogorskog skupa na čelu sa Predsjednikom Đukanovićem.
Anagustum

11. 12. 2018 - 04:10

Shto rechi, nego sve chestitke u organizovanju ove proslave, poshjeti Predshjednika Crne Gore Argentini, i nadasve pohvale Ambasadoru Stojovicu koji je decenijam istrazhivao i i bavio se nashom dijasporom po juzhnoj i sjevernoj Americi. Tako se zidaju prijateljstva i uzdizhe diplomatija.
Pozdrav za sve Crnogorce

11. 12. 2018 - 08:03

I Crnogorke širom latinske Amerike a posebno ove iz Argentine...ovo je značajna posjeta našeg predśednika Đukanovica, otvorile su se velike mogucnosti, neka je sa srećom.
Novi komentar