Ministarstvo održivog razvoja i turizma čeka izvještaj u slučaju gradnje krstionice u tivatskom zalivu

Inspekcija će ispitati gradnju

 Inspekcija će izaći na teren i ispitati gradnju krstionice na vodi na Miholjskoj prevlaci poznatijoj kao Ostrvo cvijeća, koja se nalazi u tivatskom zalivu, u zoni Javnog preduzeća Morsko dobro.
Objavljeno: 12. 12. 2018 - 07:08 Promjenite veličinu teksta: A A A

Pobjedi je to rečeno iz Ministarstva održivog razvoja i turizma odakle su naveli da ćemo moći da dobijemo više informacija o ovom slučaju čim inspekcija okonča svoj dio posla.

GRADNJA

Iz Morskog dobra u ponedjeljak su saopštili Portalu Anteni M da su kontrolori redovnim obilaskom zapazili sporni objekat, te su odmah uputili dopis resoru Pavla Radulovića iz razloga što im nikakvi radovi nijesu prijavljeni. Napravili su službenu zabilješku i zatražili odgovor da li se gradnja izvodi u skladu sa zakonom, odnosno da li za objekat postoji građevinska dozvola.

Sumnjaju da se sve odvija mimo pravila jer, kako piše ovaj portal, u blizini nijesu zapazili nikakvu tablu o detaljima izgradnje, koja je svojstvena legalnim objektima. Kontrolori su konstatovali na zapadnom dijelu ostrva radove, odnosno sanaciju postojeće ponte i gradnju krstionice, te i da se gradi druga ponta veličine 15x5.

Pobjeda je pitanja poslala i Mitropoliji crnogorsko-primorskoj Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, ali do zaključenja ovog broja nijesmo dobili odgovore. Srpska pravoslavna crkva decenijama gradi i doziđuje vjerske objekte u našoj zemlji, uglavnom bez dozvole, ali zbog nelegalne gradnje nije snosila posljedice. Institucije su ove godine ostale bez odgovora na dva slučaja brutalnog nasrtaja na crnogorsku kulturnu baštinu – gradnju spomen kapele ruskoj carskoj porodici Romanov u porti Manastira Dajbabe u Podgorici i nelegalno zaziđivanje nelegalno postavljenog limenog objekta na Rumiji, nazvanog Crkva Svete trojice.

NA ČEKANJU

U slučaju gradnje u Manastiru Dajbabe, iz Ministarstva održivog razvoja i turizma na kraju su nas uputili na podgoričke lokalne vlasti, navodeći da je taj objekat u njihovoj nadležnosti. Iz Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine, Pobjedi je u avgustu saopšteno da je postupak po zahtjevu Srpske pravoslavne crkve da legalizuje ilegalni objekat u Dajbabama u fazi obrade.

U međuvremenu SPC je dovršila posao i sada, iako je Uprava za kulturna dobra nakon tekstova objavljenih u Pobjedi tražila da se radilište pečatira, čekaju dozvolu.

Kao i u slučaju Dajbaba, inspekcije i ostali nadležni resori, pošto je Pobjeda objavila tekst o nelegalnim poslovima SPC na Rumiji, „dopisivali“ su se što je u čijoj nadležnosti, a crkva je za to vrijeme završila zaziđivanje „limenke“. Povodom gradnje na Rumiji oglasio se i predsjednik Vlade, koji je poručio da će limeni objekat biti uklonjen, jer je nezakonito postavljen.

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma još ne saopštavaju kakva je odluka donijeta pošto je inspekcija ustanovila da su radovi na Rumiji nezakoniti. Poglavar Srpske crkve u Crnoj Gori Amfilohije Radović je 28. oktobra napisao otvoreno pismo Dušku Markoviću u kojem je, pored ostalog, naveo da bi rušenje objekta bilo ravno zločinu.

Gradnjom na Rumiji, od kada je 2005. godine na ovu planinu helikopterom postavljen limeni objekat, narušen je Kult Svetog Vladimira, koji je za nematerijalno kulturno dobro proglašen 4. jula 2014. godine

Komentari: 13

Amfilohijeva šarenica

12. 12. 2018 - 07:45

Nekad davno, u jednom selu iza sedam gora i sedam mora živio je seljanin koji je često po selu vikao evo vuk, evo vuk. Vremenom su svi oguglali na njega i njegovu viku, da bi ga na kraju vuk pojeo.
Goran

12. 12. 2018 - 07:55

Pa stz ce ispitati kad je vec napravljeno,hahahaha. Risto radi sta god hoce ,da je normalne drzave sve bi srudsili. Kukaju za novac a grade objekte na sve strane, zamalo i dva nova hotela,ali su se prepali kako ce narod reagovati !
Kremo Rasov

12. 12. 2018 - 08:00

VLAS U SPC IMA DOSTA GLASACA PA PREMA AGENDI - VLAS PO SVAKU CIJENU - I OVO CE SE ZAVRSITI KO I SVAKA NJINA NELEGALNA GRADNJA , VLASTI NE SMETA STO SPC PONIZAVA I NJIH I DRZAVU .
*

12. 12. 2018 - 08:46

To se može ispitat za 15 minuta ima li objekat građ.dozvolu ili nema. A vi već drugi dan pišete o ovome i ne saznadoste !
Prof.Miko

12. 12. 2018 - 08:48

Kad završi inspekcija, dajte komisiji, koja se mora brzo formirati. Zatim proslijedite predlog sa komisije službi u ministarstvu i onda kad sagleda sve činjenice pošaljite predlog poštom, jer je brže Vladi. Sve to kad završite onda neđe kao po običaju zagubite Rješenje i kao Vi ga tražite, i tako to ova "vlast" rješava kultorocid po Crnoj Gori..
Janko

12. 12. 2018 - 09:24

"kontrolori redovnim obilaskom zapazili sporni objekat, te su odmah uputili dopis resoru ......" Ljudi puštite Rista da završi jer treba uzet koji €! Treba ljude ponovo krstiti a sezona SE PRIMIČE! Sa dinarom SE NE MOŽE Živjeti! Na kraju će i ovo proći KAO svaki objekat što RISTO napravi zadnjih GODINA! I biće DA je i ovo prije 150 ili više godina bilo tu! GOTOVO JE TO, ZDRAVI BILI PA VIĐELI! SRAMOTA!
Freeman

12. 12. 2018 - 09:31

Kada se valjaju gluposti ,često se u narodu čuje pitanje:"Jesi li ti kršten "?.Mislim da je još dosta nekrštenih,tako da će krstionica dobro doći !.
Goga

12. 12. 2018 - 11:45

Freeman# ne daj boze da me ovi krste,cast izuzetcima kojih je malo, nista im ne vjerujem, ni oni sami ne vjeruju u ono sto rade i propovjedaju
NK

12. 12. 2018 - 09:31

Kako je Risto krenuo moraćemo se svi pomoliti prije ulaska u vodu.A još ako uvede taksu i kazne.BRUKA.
Sultan Amfilohije

12. 12. 2018 - 10:44

Risto radi što god oće, države nema očigledno. Amfilohije je pravi sultan umjesto sultaana...
Dokel ovako??

12. 12. 2018 - 10:46

Ovo je nečuveno, dokle ovako??? Ne treba nam nikakva pravoslavna crkva iz drugih država, treba da imamo samo jednu Crnogorsku Pravoslavnu Crkvu. Vrijeme je da se ovi okupatori proćeraju.
Kremo Rasov

12. 12. 2018 - 11:41

JANKO OVO NIJE SRAMOTA NO VELIKA SRAMOTA
daki

12. 12. 2018 - 16:42

AKO IM OVO NE PORUŠITE, JA POČINJEM DA RADIM NA MOJOJ PONTI,NEMOJTE DA STE DOLAZILI ,!!!
Novi komentar