U podgoričkom Višem sudu

Odbrana Radulovića traži obustavu postupka, sjutra nastavak iza zatvorenih vrata

Branioci Erogena Brajovića, Ranka Radulovića, Zlatka Matanovića, Stefana Perovića i Nikole Mandića su prilikom kontrole optužnice u podgoričkom Višem sudu tražili da se obustavi postupak protiv njihovih branjenika usljed nevalidnih dokaza, nezvanično saznaje Pobjeda. Potvrdjivanje optužnice se nastavlja sjutra, iza zatvorenih vrata.
Objavljeno: 12. 12. 2018 - 16:15 Promjenite veličinu teksta: A A A

Odbrana je istakla da je optužnica nezakonita jer je podignuta uz niz bitnih povreda Zakona o krivičnom postupku. Za njih je problematičan i način na koji je sud dodijelio status zaštićenom svjedoku pod kodnim imenom Jadranko Jonski.

O validnosti dokaza koje je tužiteljka Stojanka Radović ponudila uz optužnicu protiv tri grupe, kojima, prema stavu istražitelja, rukovode Ranko Radulović, Erogen Brajović i Igor Vukotić, juče je raspravljano iza zatvorenih vrata.

Naime, predsjednik Višeg suda u Podgorici Boris Savić saopštio je novinarima da moraju napustiti sudnicu jer je jedan od optuženih Ž.R. u trenutku kada je protiv njega podignuta optužnica bio maloljetan. Ž.R. je sin Ranka Radulovića, koji slovi za vođu jedne od tri kriminalne grupe i juče se na ročištu pojavio u pratnji majke, koja je njegov pravni zastupnik u ovom slučaju.

Ranko Radulović je, prema navodima tužiteljke Stojanke Radović, planirao likvidacije glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, njegovog sina i braće Vilotijević, dok su mete Kotoranina Igora Vukotića, prema optužnom aktu, bili visokopozicionirani službenici bezbjednosnog sektora – Zoran Lazović, Duško Golubović, Duško Koprivica, njegov sin i osobe iz kavačkog klana. Albanski državljanin Erogen Brajović sumnjiči se za pripremanje ubistva Vjekoslava Lambulića.

U optužnici je razotkriveno kako su nikšićki i škaljarski klan razmjenjivali informacije o osobama koje treba ukloniti. Ključni svjedok Tužilaštva, pod kodnim imenom Jadranko Jonski, do detalja je ispričao kako su funkcionisale grupe, ko su bile prioritetne mete i ko je izdavao naređenja. Osim Radulovića, Vukotića, Brajovića, na optužnici su Zlatko Matanović, Stefan Perović, Nikola Mandić, Stefan Radulović, Luka Radulović, Radoš Petrušić, Darko Vicković, Ratko Martinović, Radivoje Preradović, Nenad Lubura, Ivan Todorović, Miladin Dedović, Milov a n P e r u n i č i ć , Ž e l j k o Matijašević i Radulovićev sin Ž. R. (18).

Državnim organima nijesu dostupni Mršić, Vukotić i Brajović i za njima su raspisane crvene potjernice. Vanraspravno krivično vijeće, kojim predsjedava sudija Boris Savić, nastaviće danas sa ocjenom validnosti dokaza u ovom predmetu.

Komentari: 0

Novi komentar