Iako je jesenje zatišje, u Mediteranskom vrtu

Utoplili kamelije i jagode, uskoro će presaditi hrastove

Do početka zime ostalo je desetak dana. Priroda u Mediteranskom vrtu, kao i na cijeloj Gorici, miruje. Međutim, Udruženje ljubitelja Gorice i prirode, koji su idejni tvorci ovog lijepog vrta i zelene učionice u njemu, aktivni su i ovih dana. 
Objavljeno: 12. 12. 2018 - 20:40 Promjenite veličinu teksta: A A A

Utoplili su jagode i kamelije, narednih dana će presađivati stasale hrastove iz Mediteranskog vrta po obodu šume.

Nadaju se da će od konkursa na koje su se prijavili dobiti određena sredstva, od kojih bi kupili još sadnica da dodatno oplemene Mediteranski vrt.

Tako bi ovaj izlog, odnosno, inkubator brda koje je simbol grada na proljeće bio bogatiji i mirisniji.

SADNJA

Kako za Pobjedu kaže Zoran Bojović, jedan od članova Udruženja ljubitelja Gorice i prirode, radovi su ovih dana svedeni na minimum.

- Sad je faza mirovanja biljaka. Malcirali smo, odnosno utoplili, 200 sadnica jagoda i kamelije, čije cvjetanje očekujemo krajem januara. Ovih dana ćemo iz Mediteranskog vrta presaditi stotinak hrastova medunca po obodu autohtone šume na Gorici – kazao je Bojović.

Napominjući da se u našem klimatskom pojasu biljke mogu presađivati tokom cijele zime, Bojović kaže da, ukoliko dobiju novac od konkursa na koje su se prijavili, iskoristiće ga da dodatno prošire biljni fond u Mediteranskom vrtu.

- Planiramo da zasadimo još lavande, ruzmarina, vrijeska, timijana i pelina, koji su se odlično primili. Nastojaćemo da nađemo i autohtonu crnogorsku ružu. Naći ćemo je u dvorištu kod neke babe, jer su u rasadnicima sve uvozne.

Želja je da mediteranski vrt bude izlog biljaka sa Gorice, tj. inkubator i da ih s tog mjesta presađujemo po Gorici. Naravno, kasnije možemo nadograđivati i drugim mediteranskim vrstama – kaže Bojović.

DRUŽENJE

Za dva mjeseca od otvaranja, Mediteranski vrt i zelenu učionicu posjetio je veliki broj organizovanih grupa učenika osnovnih i srednjih škola, studenata i drugih. Učenici Niže muzičke škole ,,Vasa Pavić“ proteklog mjeseca održali su zanimljiv muzički matine, gdje su u izvođenju kompozicija klasične muzike uživali brojni posjetioci.

Uprkos hladnom vremenu, Bojović kaže da imaju posjeta i ovih dana, posebno vikendom, kada na Goricu izađe veliki broj građana.

- Nije mali broj onih koji siđu u Mediteranski vrt. Najviše je roditelja, koji dođu sa djecom da im pokažu biljne vrste, jer na svakoj parceli je tabla sa natpisom i osnovnim podacima o biljci – navodi Bojović.

Kako ističe, veoma su zadovoljni zbog toga što građani prepoznaju njihov rad i trud i ne devastiraju biljni materijal i mobilijar u Mediteranskom vrtu.

- Građani su veoma lijepo prihvatili vrt. Dolaze porodično, sa djecom, klupe su udobne, park miriše, uživaju i ne narušavaju prirodu – zaključuje član Udruženja ljubitelja Gorice i prirode.

Mediteranski vrt – Zelena ucionica na Gorici svečano je ovoren 10. oktobra za posjetioce.

Ovaj mirisni i prijatni ambijent do tada je bio zakrčeni i neprohodni dio brda. U terasama vrta zasađeno je oko 700 novih sadnica smilja, lavande, matičnjaka i ruzmarina, dok je prostor ispod mosta pretvoren u zelenu učionicu.

I.M.

Komentari: 3

RS 3

13. 12. 2018 - 19:16

BRAVO!
Shape_of_Water

20. 12. 2018 - 20:50

Svaka čast! Potrebno nam je još ovakvih i sličnih inicijativa.
Mira

06. 01. 2019 - 09:39

Bravo.Ovakve inicijative treba da budu institucionalno pomagane.
Novi komentar