Počela priprema terena

Spomenik Titu biće otkriven 19. decembra

Spomenik Josipu Brozu Titu biće otkriven 19. decembra, na Dan oslobođenja Podgorice, u parku pored Mosta Blaža Jovanovića na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog. 
Objavljeno: 13. 12. 2018 - 06:54 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kako je za Pobjedu kazao glavni gradski arhitekta Filip Aleksić, u skladu sa odlukom gradske skupštine, obavljena je restauracija granitnog postamenta i samog spomenika, a juče su počeli i pripremni radovi, odnosno uređenje mjesta na kojem će on biti postavljen. Aleksić je najavio da će priprema biti završena za nekoliko dana.

- Trudili smo se da na novu lokaciju prenesemo spomenik onakav kakav je nekad bio u kasarni u Maslinama. Biće izliven stepenik visine 15 centimetara, tj. temelj na kojem će biti postavljen postament. Restauriran je originalni granitni postament iz kasarne u Maslinama, koji je težak oko dvije tone, visok 80 centimetara. Restaurirana je i statua Tita, visoka oko dva metra. Bio je u gotovo savršenom stanju, sa vrlo malim oštećenjima. Krajnja tačka visine spomenika, sa visinom postamenta i stepenika, biće na oko tri metra. Biće urađena i adekvatna rasvjeta koja će iz partera osvjetljavati spomenik – objasnio je Aleksić.

Glavni gradski arhitekta kazao je da uređenje ambijenta neće biti većih razmjera, jer je planirano da na tom mjestu bude formiran park.

- Rizlom će biti nasute dvije prilazne staze, kao i prostor oko samog spomenika, koji u budućnosti može biti popločan. Međutim, to će se raditi kasnije, nakon detaljnije analize. Planirano je uređenje cijelog parka i zato se sada minimalno ulaže – pojasnio je Aleksić.

Napominjući da će spomenik Titu biti udaljen desetak metara od glavnog gradskog bulevara, Aleksić naglašava da je to prikladno mjesto zbog istorijskog značaja Josipa Broza.

- Osim toga, i sama pozicija u dijelu grada na desnoj obali Morače, koji se razvijao poslije Drugog svjetskog rata, ima dodatnu simboličku vrijednost – zaključio je Aleksić.

Komentari: 2

uzicka 15 beograd

13. 12. 2018 - 08:19

Nista kad nijesu bar jednu omanju repliku kuce cvijeca napravili .
Мирослав Ђукић

19. 12. 2018 - 14:39

Укинеш сва радничка права, бестрагаш све фабрике у којим су радили (не познаје им се ни где су биле), укинеш сва социјална права, уместо несврставања сврсташ се у НАТО,,, и онда, на крају, подигнеш лимени одливак споменика Ј. Б. Титу и тиме анулираш сву неправду коју си радницима направио! Све ти је опроштено! Има ли иког толико наивног ко се прима на овако плитку и прозирну пропаганду?
Novi komentar