Adnan Prekić - istoričar

Krsto Zrnov Popović - jedan primjer revizionizma

Kao što je nemoguće osporiti istorijsku ulogu Krsta Popovića do 1922. godine, nemoguće je i prećutati njegovo djelovanje tokom Drugog svjetskog rata.
Objavljeno: 14. 12. 2018 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Piše: Adnan PREKIĆ - istoričar

Iako crnogorsko društvo nije imuno na različite pokušaje istorijskog revizionizma, u poređenju sa drugim bivšim državama jugoslovenske federacije, Crna Gora zaista jeste pozitivan primjer. Ove okolnosti obavezuju istorijsku nauku da ne dozvoli zloupotrebu prošlosti i formiranje istorijske naracije koja bi bila u funkciji revizije prošlosti. Pošto o ovim temama, kao društvo još nijesmo razvili mehanizme unutrašnje komunikacije, ostao je otvoren prostor za zloupotrebu prošlosti i selektivno tumačenje istorijskih procesa.

Jedan od najzanimljivijih primjera istorijske selektivnosti je odnos prema Krstu Popoviću, velikom ratniku Prvog svjetskog rata, organizatoru Božićnjeg ustanka ali i saradniku italijanskih okupacionih vlasti tokom Drugog svjetskog rata. U djelu javnosti, istorijski kontekst djelovanja Krsta Popovića pokušava se oročiti na 1922. godinu, zaboravljajući sve ono što se dešavalo kasnije. U selektivnom poimanju prošlosti, od Popovića se stvara jedna vrsta simbola, koji bi u vidu arhetipske istorijske naracije postao uzor nekim budućim generacijama.

ZASLUGE

Vojničke zasluge Popovića tokom Prvog svjetskog rata i ulogu u otporu nasilnom prisajedinjenju Crne Gore ne može niko osporiti. Međutim, po istim principima, veoma je teško osporiti i njegove aktivnosti tokom Drugog svjetskog rata. Naglašena potreba za afirmisanjem samo jednog perioda njegovog života, nije ništa drugo već uvod u revizionizam koji se ne može pravdati bilo kojim istorijskim (ne)činjenjem.

Kako je crnogorska istoriografija dosta precizno i opširno definisala istorijsku ulogu Popovića do 1922. godine, na manje-više sličan način odnijela se i prema njegovoj ulozi tokom Drugog svjetskog rata. O tome svjedoči obilje istorijskih izvora, sistematizovanih u različitim zbirkama dokumenata ali i naučna studija Kontrarevolucija u Crnoj Gori, uglednog istoričara Radoja Pajovića.

adnan

U svim ovim izvorima polazi se od teze da je Krsto Popović na početku Drugog svjetskog rata bio ličnost od velikog ugleda, naručito na prostorima takozvane Stare Crne Gore. Iz tog razloga za njegovu podršku bilo je zainteresovano više različitih političkih i vojnih struktura koje su se pojavile sredinom 1941. godine. Popovića već u avgustu 1941. godine  pozivaju na sastanak „uglednih građana“ koji je Pircio Biroli – prvi čovjek italijanskih okupacionih vlasti, organizovao povodom formiranja organa kvislinške vlasti u Crnoj Gori.

Na sličnim konsultacijama Popović učestvuje i u novembru 1941. godine kada je donijeta odluka o formiranju Glavnog nacionalnog odbora i formiranja oružanih trupa pod kontrolom okupacionih snaga. Sa druge strane, krajem 1941. godine, Popovića su na svoju stranu pokušali privući i članovi Okružnog komiteta Komunističke partije na Cetinju. Sredinom novembra 1941. zakazan je prvi sastanak na kome se Popović nije pojavio, a na sličan način završeno je i još nekoliko pokušaja susreta i njegovog priključenja oslobodilačkom pokretu koji su predvodili komunisti.

SARADNJA SA OKUPATOROM

Iako je Krsto Popović već u decembru 1941. godine načelno dogovorio formiranje posebnih vojnih jedinica koje bi uz pomoć italijanskih okupatorskih snaga uspostavile kontrolu nad prostorom takozvane Stare Crne Gore, tek u martu 1942. godine biće ozvaničena njegova saradnja sa predstavnicima okupacionih vlasti. Kako je to prenio Glas Crnogorca-zvanični list okupacionih vlasti u Crnoj Gori, u Vladinom domu na Cetinju 9. marta 1942. godine održan je sastanak bivših oficira na kome je potvrđena saradnja sa italijanskim okupacionim vlastima. Dogovoreno je formiranje vojnih formacija, takozvanog Nacionalnog fronta, pod komandom Blaža Đukanovića koji je trebalo da se suprotstavi komunističkom oslobodilačkom pokretu. Dio ovih formacija (Katunske trupe) stavljen je pod direktnu komandu Krsta Popovića.

Na stranicama Glasa Crnogorca jasno se prepoznaje osnovna funkcija ovih vojnih jedinica i njihova direktna saradnja sa okupacionim vlastima. Tekst iz 28. marta 1942. godine prenosi kako je Popović sa svojih 150 vojnika čekao kamione koji su dolazili sa Cetinja kako bi za borce preuzeli oružje. Osim članaka koji ukazuju na vojnu i materijalnu podršku italijanskih okupacionih vlasti , Glas Crnogorca redovno izvještava sa linija fronta i detaljno navodi podatke o stradalim i ranjenim borcima u sukobima sa snagama komunističkog oslobodilačkog pokreta. Dio akcija protiv komunista koordinisan je sa italijanskom vojnom komandom što potvrđuju izvještaji o korištenju italijanske artiljerije u pojedinim okršajima. Na blisku saradnju sa okupacionim snagama ukazuje i proglas okupacionih vlasti (Glas crnogorca 25. april 1942.) u kome se garantuje svakom vojniku ovih snaga obeštećenje od 1000 do 3000 lira za slučaj ranjavanja i 3000 lira članovima njegove porodice u slučaju pogibije, kao i mogućnost obezbjeđivanja penzija za članove ovih vojnih jedinica.

O ulozi Popovića tokom Drugog svjetskog rata možda najilustrativnije govori susret u manastiru Ostrog upriličen 18. oktobra 1942. godine, detaljno opisan na stranicama Glasa Crnogorca. Tog dana u Ostrogu su se okupili svi saradnici italijanskih okupatora, ujedinjeni u borbi protiv Narodnooslobodilačkog pokreta. Na ulazu u manastir bio je podignut slavoluk sa natpisom „Dobro nam došli“ a italijanskog Guvernera u Ostrogu su dočekali: Krsto Popović, i Bajo Stanišić, dok su Pavle Đurišić i komandant Nacionalnih trupa Blažo Đukanović izostali, zbog „neodložnog službenog putovanja po Sandžaku“.

krsto-zrnov-popovicOdnos italijanskih okupacionih vlasti i njihovih lokalnih saradnika, precizno opisuje Guverner Pircio Biroli: „Ja nađoh među vama prave vođe, od kojih ovdje među nama imamo dva pretstavnika: generala Popovića i pukovnika Baja Stanišića a tamo u surovom kršu Crne Gore, još i kapetana Đurišića, koji su svi pod zapovjedništvom generala Đukanovića, odano pomogli italijanskim trupama da se slomi zajdnički neprijatelj.......... Dižem ovu čašu u zdravlje hrabrih nacionalističkih dobrovoljaca, hrabrih crnogorskih vojnika koji su pod zapovjedništvom svojih komandanata, u zajednici sa fašističkim trupama Italije, slomili komunističku neman i koji će nastaviti rad na preporodu Crne Gore poslije tolikih vjekova patnje, za nenu velčinu, blagostanje, sreću i sigurnost u svoju sudbinu“.

REVIZIONIZAM

Kao što je nemoguće relativizovati ulogu Popovića tokom Drugog svjetskog rata, potrebno je i naglasiti da njegove trupe za razliku od četničkih jedinica nijesu počinile ni jedan organizovani zločin protiv civilnog stanovništva. Popović krajem 1942. i početkom 1943. godine odbija da pošalje svoje trupe u Bosnu za akciju uništenja Vrhovnog štaba NOP-a a kroz nekoliko proglasa, on i politička struja oko njega osuđuju i zločine četničkog pokreta nad muslimanskim stanovništvom početkom 1943. godine.

Konačno, već od septembra 1943. godine, kada se jedinice NOP-a vraćaju iz Bosne i razmještaju na prostoru Crne Gore, značajan broj vojnika pod komandom Popovića prelazi na njihovu stranu. Čak i sam Popović u drugoj polovini 1944. godine pokušava da se priliži Narodnooslobodilačkom pokretu, preko svog bivšeg vojnog druga, sada generala NOVJ – Sava Čelebića. Predsjedništvo Crnogorske antifašističke skupštine na sjednici početkom oktobra 1944. godine odlučilo je da sa Popovićem nema pregovora jer je on kako su ocjenili: „ratni zločinac i da se sa njim i njegovim bliskim saradnicima ne mogu voditi nikakvi pregovori“.

Ipak sve ove činjenice ne mogu abolirati Popovića za direktnu saradnju sa italijanskim okupatorom i ulogu tokom Drugog svjetskog rata. Nemoguće je istorijske ličnosti i procese posmatrati parcijalno i na taj način donositi istorijski sud jer to vodi revizionizmu. Po toj logici, Pavle Đurišić, Đorđe Lašić i Bajo Stanišić, jedni od najvećih zločinaca ovoga rata mogli bi poslati heroji. Ukoliko bi istorijsku ulogu Đurišića, Lašića i Stanišića cijenili samo do kraja 1941. godine oni bi mogli postati heroji-organizatori 13-julskog ustanka u svojim sredinama. Po toj logici mogli bi rehabilitovati i one predstavnike muslimanske milicije koji su se početkom rata organizovali kako bi zaštitili svoja imanja, ali su kasnije sarađivali sa okupatorom i počinili zločine inspirisane vjerskom mržnjom.

Ukoliko selektivno počnemo tumačiti istoriju otvorićemo spiralu revizionizma koja će nam ograničiti svaku mogućnost realnog prosuđivanja. U Crnoj Gori jednostavno nemamo civilizacijskog kapaciteta za nijansiranje događaja iz Drugog svjetskog rata. Zbog toga 1945. godina u Crnoj Gori može biti samo crna ili bijela. Tragične sudbine svakog pojedinca možemo razumjeti, ali one nikako ne mogu postati obrazac za savremeno istorijsko promišljanje.

 

Komentari: 53

Antikom

14. 12. 2018 - 01:23

Naravno da ga mozemo i moramo abolirati, jer se i tada borio za Crnu Goru i Crnogorce, i za ispravljanje istorijske nepravde jos od 1918. godine. Nisam siguran da bi bila losija situacija za Crnu Goru i da 'oslobodioci' nisu pobijedili. Samo su nas zarobili narednih 60 godina..
xy

14. 12. 2018 - 08:49

Sa Đurišićem i Stanišićem je ispravljao nepravdu iz 1918?
Sovereign

14. 12. 2018 - 09:52

Све им је такво...важно је да су четници боктали на Цетињу. Дан данас би били тамо да није Руса.
xy

14. 12. 2018 - 10:01

Pa što ne sačekaše partizane na Cetinju nego su popunjavali rupe po Sloveniji. Pobiše li vas partizani na Zidanom mostu ili Rusi na Cetinju. 3.14
Slavko

14. 12. 2018 - 08:59

za koje se Crnogorce borio? za saradnike okupatora. Interesovala ga je vlast a ne Crna Gora.
Dellmont

14. 12. 2018 - 02:54

Bravo! Odlican tekst. Ogromne su razlike između Božićnog ustanka i komorskog pokreta s jedne strane i zelenaša s druge. Ko to ne vidi slijep je.
PWS

14. 12. 2018 - 03:06

Uloge Pavla Djurisica i Krsta Popovica u 2 sv ratu se mogu uporediti ali nemaju istu tezinu. Stavite na tas zrtve Pavla Djurisica i na drugi zrtve Krsta Popovica pa mjerite.
@ za pws

14. 12. 2018 - 08:53

apsolutno se slazemo ali to uopste ne abolira Krsta.Primao je sledovanje kao i "borci za slobodu"cetnici da se bori protiv kumova komsija rodjaka i brace a za interese Italije.Na kraju je ubio momka jedinca Raka Mugosu koji je htio da ga postedi i uhvati zivoga.Istina je da ni partizani nisu jednako tretirali cetnike i zelenase.Mislim a nisam siguran da ni jedan zelenas nije strijeljan poslije rata kao ratni zlocinac.Na kraju mogao je da sjedi kuci ako nije htio sa sinovima u partizane.Nebih ga mnogo blatio ali ni previse hvalio.ADZICU JAVI SE.
xy

14. 12. 2018 - 11:09

Ako je Jovo Kapićić govorio istinu, a ja lično mu sve verujem, sa Titom je dogovoreno da se Krsto Popović uhapsi i osudi, ali ne na smrt. To je inače bila praksa, ko je pucao na partizane iz ideoloških razloga, u borbi, ćorka, ko je ubijao civile, metak u glavu. General Popović ne da nije ubijao civile nego je često prihvatao partizanske ranjenike i krio ih kao svoje. Najveći Popovićev greh je kapetan Rako Mugoša koji nije bio u ww2 manji junak od generala Popovića u ww1 i Božićnom ustanku.
@@ za pws

15. 12. 2018 - 17:35

Kako Moses biti tako siguran da he o n ubio "momma jedinca Raka Mugosu"? Razmisli!
PWS

14. 12. 2018 - 03:14

By the way, pogresno je uporedjivati seoske straze u bihorskim selima pocetkom okupacije 41. i tzv "muslimanske milicije" koje je organizovao i naoruzao okupator a koricena je u gusenju ustanka, kao i za "cuvanje reda i mira" u selima, tj od upada "crvenig bandita. To je bila i njihova glavna uloga kap paramilitarnih, pomocnih formacije. Ako nekoga interesuje mogu vam napisati kako je bilo njihovo pravo ime uknjizeno kod oupatorskih vlasti, jer su bili sluge okupatora. Salute, zivjeli!
Loko

14. 12. 2018 - 03:44

Mislim da se sve treba I mora sagledat u kontekst vremena I prilika. To sto je na početak prihvatio pomoć Italije ne znaci nista lose. Italije se 41 mogla bez ikakvoga stida zvat oslobodiocem I obnoviteljem CG ka drzave. Popovicu se może sudit samo po ovome sto je on I oni pod njegovom komandom uradili tobom rata, a sam autor pise da su bili pravi vojnici, časni Crnogorci. To ih odvaja, u ovome slucaju ga, Krsta Popovica od ponenute trojice zločinaca.
gost

14. 12. 2018 - 09:34

Adnan ga je i odvojio od cetnika i napisao je zasto. Ali "oslobodioce" 1941. ne smijemo zvati Italijani vec fasisti! To je razlika... Svaka saradnja sa fasistima je za osudu, a Krsto je definitivno saradjivao sa njima i to treba istaci. Nije cinio zlocine (sto je odlicno), ali je i dalje saradjivao sa fasistima. I on i Sekule Drljevic. Mozemo rec da su njihovi motivi bili oslobodjenje Crne Gore, ali su nam ovo kratko "oslobodjenje" donijeli fasisti, a tim se ne bih hvalio pa ni zbog Krsta Zrnova...
mnoge pamtne glave kazu

14. 12. 2018 - 12:45

Sadasnja CG veoma podsjeca na taj period nezavisnosti pod fasistima .
Dimas

14. 12. 2018 - 06:24

Poučan tekst. Samo fali suština- na Krsta, koji je nesporno bio saradnik okupatora, danas ovu omladinu upućuje aktuelna vlast, što nam dosta govori i o njenom karakteru. Ta vlast je već izdala Crnu Goru i zato su joj prihvatljivi Krsto Popović, Sekula Drljević i slicni.
Dule

14. 12. 2018 - 06:45

Bravo dr Prekicu. Pripadam onima koji uvazavaju i nadasve postuju lik i djelo Krsta Popovica, ali do 1941. godine. Nakon 1941. Popovic je saradnik okupatora. I to je fakat svidjalo se to nama ili ne. Cini mi se da je o Krstu Popovicu najbilje rekao nas, sada vec najbolji i najpoznatiji istoricar, dr Zivko Andrijasevic. "Krsto Popovic do 1941. g, ubio bi Krsta Popovica od 1941."
"najbolji i najpoznatiji"

14. 12. 2018 - 09:20

Taj "najbolji i najpoznatiji istoričar" tvrdi da je prvi svjetovni vladar poslije Crnojevića bio knjaz Danilo iako je to bio Šćepan Mali (1767-1773). Kome vjerovati, notornoj činjenici (da je to bio Šćepan Mali) ili "najboljem i najpoznatijem istoričaru" koji skriva istinu.
gost

14. 12. 2018 - 09:37

Kako je prvi svjetovni vladar bio Scepan Mali? Koji je to zakon donio te odvojio duhovnu od svjetovne vlasti? Time sto nije bio pop, ne znaci da je formalno bio svjetovni vladar... Taj period njegove vladavine je prilicno mutan...
"najbolji i najpoznatiji"

14. 12. 2018 - 10:44

Ti si prevazišao "najboljeg i najpoznatijeg istoričara." Što se tiče tvoje zadnje rečenice - u CG su sačuvana samo 2-3 dokumenta (nevažna) koja se tiču Š.M., a dopisivao se kao nekad Butros Butros Gali. Slučajno??? Evo što o nedostatku pisanih izvora (uopšte) u CG veli P.Rovinski. "Možda je značajan dio svega toga, još u staro vrijeme, izgubljen u mjestima gdje su se na početku čuvali ti spomenici. Ali iz Brčela sve je bilo preneseno na Cetinje, gdje se takođe donosilo i iz drugih mjesta. Osim toga, na Cetinju je bilo i ovdašnjih spomenika. Znači, posljednji udarac nemilosrdnog istrebljenja učinila je ruka ovdje" (u Cetinju). Svjedoci smo da je na današnji dan nestalo nekoliko hiljada predmeta iz muzeja u Cetinju, na oči, pored kamera.
nestalo je.....

14. 12. 2018 - 11:13

....i 12 (dvanaest ) topova!!!!! Možete li to vi zamisliti????!!!!!
"najbolji i najpoznatiji"

14. 12. 2018 - 10:55

A o tome jeli bio gospodar CG prepuštam te "najboljem i najpoznatijem." Ali, možda će ovo biti interesantno drugim "gostima." U jednom dokumentu piše: "Guvernadur i serdar Crne Gore u jednom zajedničkom pismu Šćepanu Malome od 12 decembra 1767 godine možda su najbolje izrazili opšti zanos i poštovanje prema njemu u intitulaciji riječima: "najslavniji, najuzvišeniji i najveći, najveći gospodine, gospodine gospodaru, carsko krilo, nebeski anđele, sunce koje nas je ogrijalo svojim zracima, Šćepan Mali.""(ovo je sačuvano jer nije bilo u Cetinje).
Šćepan Mali

14. 12. 2018 - 12:32

Istoriju nam tumače istoričari jer su po logici stvari najpozvaniji, školovani su. Za sve ostale istoričari kažu da nemaju školu, da se ne koriste naučnim metodama... A, onda svaki sreda dr.istorijskih nauka (uključujući i Prekića) kaže da je dinastija Petrović vladala Crnom Gorom 221. godinu. Kako se dolazi do te brojke? Tako što se od 1918. oduzme 1697. Koji su to metod istorijske nauke koristili ako znamo da je od 1767. do 1773. vladao Šćepan Mali a od 1781. do 1784. Arsenije Plamenac (ili guvernadur Jovan Radonjić, svako nijedan Petrović). Kad se saberu Šćepanovih 6 i 3 godine Plamenca/Radonjića dobija se cifra 9, što će reći da su Petrovići mogli biti vladalri 212. a ne 221. godinu. Što nam žele reći dr.istorijskih nauka i njihovi metodi? Žele nam reći da Šćepan Mali nije ni postojao, a 1781-1784 pripisuju Petru I iako je on (poslije 10 godina odsustva iz Crne Gore) postao mitropolit tek 1784. Ko voli nek izvoli.
"najbolji i najpoznatiji"

14. 12. 2018 - 12:00

Vjerovatno je došlo do smjene moderatora pa se moj komentar zagubio. Naime, o tome da li je Šćepan Mali bio gospodar CG prepuštam te istini "najboljeg i najpoznatijeg istoričara." Ali, ovj citat koji navodim je interesantan. "Guvernadur i serdar Crne Gore u jednom zajedničkom pismu Šćepanu Malom od 12 decembra 1676 godine možda su najbolje izrazili opšti zanos i poštovanje prema njemu u intitulaciji riječima: "najslavniji, najuzvišeniji i najveći, najveći gospodine, gospodine gospodaru, carsko krilo, nebeski anđele, sunce koje nas je ogrijalo svojim zracim, Šćepan Mali.""(ovo pismo nije bilo u Cetinje pa je sačuvano).
Rašo

14. 12. 2018 - 07:32

Krstu Popoviću niko ne može osporiti činjenicu da je sav njegov trud i rad baziran na vraćanje samostalnosti Crnoj Gori. To što je u toku rata sarađivao sa Italijanskim vojnicima je vjerovatno zbog toga što je imao veoma loše iskustvo sa Srbima u toku prošlih vremena. Međutim tu svoju saradnju sa Talijanima koristio je i za spašavanje komunista iz zatvora. Nikad njegova vojska nije imala otvoreni sukob sa partizanima. Nikada njegova vojska nije počinila zločin nad bilo kojem dijelu stanovništva. Niko i ni zbog čega ga ne može proglasiti za ratnog zločinca, niti upoređivati sa četnicima i drugim zločincima. Nije imao viziju velike Jugoslavije i nije vjerovao da će Crna Gora imati svoj indetitet nakon rata i zbog toga je sarađivao sa Italijanskom vojskom smatrajući da će tako uraditi nešto dobro za Crnu Goru. Tu svoju saradnju nije iskoristio za špijanje, hapšenje i ubijanje svojih sunarodnika.
Krsto nije svetac!

14. 12. 2018 - 07:35

Ali je bio veliki patriota (sa manama!) kojemu je Crna Gora bila svetinja i umro je koa patriota i Crnogorac starog kova. Nema toga majcinoga sina koji moze njemu da prisije zlocine i to mi je licno potvdio pokojni Jovo Kapicic u Beogradu cini mi se 2005 ili 2006-- Jovo je bio bez dlake na jeziku i nije se bojao nikoga ni po stare dane ni kad ga je smece cetnicko napalo sa ledja!
Nikola III

14. 12. 2018 - 08:21

Krsto je za italijanske lire digao i Božićni ustanak, za lire se prodavao Musoliniju a kad su njega ubili vojevao je za Hitlera. To je sva suština a licemjerstvo pojedinih Crnogoraca je što veličaju ovog kolaboracionistu samo zato što se borio protiv ujedinjenja sa Srbijom a koo izdajnike tretiraju one kolaboracioniste koji su bili za ujedinjenje. Činjenica je i da su jedinice Draže Mihailovića makar pola godine ratovale protiv okupatora a da je krsto bio izdajnik od prvog dana
Rašo

14. 12. 2018 - 10:09

Nikola III, jedna je velika činjenica, a to je da si ti jedna velika posrbica i osoba koja nije dostojna ni pomenuti ime Krsta Popovića a ne davati o njemu karakteristike. Najveći sud o njemu dao je narod Crne Gore i majka pokojnoga Raka Mugoše.
Bazd

14. 12. 2018 - 17:31

A sto si se ubazdio nesreco cetnicka, sva te Moraca ne moze oprati.
Skordik

15. 12. 2018 - 08:10

Ajde ti pusti novodukljansle bajke. Nepobitna je cinjenica da je Bozicna pobuna ustala u direktnoj organizaciji i sa novcem Italije prije svega radi ostvarovanja njihovih veliko talijanskih ideja. U Plamencu i par ljudi koji su se plasili za svoje interese ,tzv dvorska kamarila koja je bila preuzela CG ko Milaš danas . Vidim da su poceli da se po ovim produkljanskim forumima polako relativizuju stvari oko okupacije 41 i italijani maltene postadose nekakvi oslobodioci. Prave ideje Crvenih rvata. Da je 18 te CG ostala van new Yu mi bi vec 25 bili druga fasisticka drzava poslije majcice Italy a 1945 bi nas rasparcali da ne bi danas niko u Pv il na Zb znao sta je CG. Upamet se crnogorci
veliki getsbi

14. 12. 2018 - 08:30

Prema pisanju Živka Andrijaševića - istoričara u čiji kredibilitet ne treba sumnjati - političko opredijeljenje naroda u Crnoj Gori u toku rata bilo je otprilike ovako: 40% za partizane (ne uvijek i za komuniste), 25% za četnike i 8 % za kolaboracioniste. Ovo imate i ovdje na nettu....nastaviću
Mирослав Ђукић

14. 12. 2018 - 08:34

"Није Крсто зец из горе...". Идеолози данашњег montenegra не знају куд ударају: Они би и са Крстом Зрновим и са Јовом Капичићем, и са 12. и са 13. јулом, и са Секулом и са Титом и са партизанима и са усташама и са Конинтерном и са НАТО пактом и са краљицом Јаквинтом и са Шпиром Кулишићем... Не може се тако, нису сви аналфабети и незналице, све то делује потпуно идеолошки сумануто и контрапродуктивно је, зато што је блесаво....
xy

14. 12. 2018 - 11:32

Dobro si ti ovo napisao @Đukiću. Izgleda da poznaješ političku scenu u Crnoj Gori. Svi bi ovo ili ono, ovako ili onako, ali niko moj Đukiću sa tvojim koljačkim šljamom izuzev DF-ovaca. Crnoj Gori i Crnogorcima nacionalizam nije svojstven. General Popović nije bio crnogorski nacionalista niti je bio fašista. On je samo podlegao mržnji prema srpskoj diktaturi, a ko je malo osetio srpsku diktaturi, lako će ga razumeti i oprostiti. Za Popovića ima oprosta i ovde i "gore", a za tvoje nikada i nigde. Nije te stid, živu ste decu drali, trudnim ženama otvarali stomake, pljačka, silovanje i klanje dece su bili deo svakodnevne prakse. Sa ustašama ste drugovali od maja 1942. godine. Jedina je šteta što je Crna Gora sada slaba a posrbica previše, pa mora čovek još koju godinu da vas trpi.
Мирослав Ђукић

20. 12. 2018 - 09:44

Админе, захтевам право на одговор: xy, очито је да сте припадник неке верске мањине у Црној Гори и то од оних острашћених.. Вама је Алија Изетбеговић идол, као и Старчевић. То је та идеологија конвертитства, која је породила сво зло Балкана. Рећи мени, коме су усташе умориле 20 припадника породице по мајчиној страни у Јасеновцу такво нешто, је дрско и безобразно. Гадим се усташког правдања монструозних злочина почињених против Срба. Заиста, кад једном промениш нацију и веру и прихватиш окупаторску идеологију као своју , кад се одрекнеш свога имена, своје нације, Славе и славске иконе, онда можеш бити све, јер управо ниси више ништа. Празну таблу можеш испунити било каквим садржајем!
veliki getsbi

14. 12. 2018 - 08:35

...nastavak.....8.11.1943 god komandant Lovćenske brigade, brigadir Krsto Popović naredbom oficirima, podoficirima i vojnicima rasformirao je brigadu i vojne poslove je preuzeo član Narodne Uprave za Crnu Goru potpukovnik Mitar Popović.
BILO BI BOLJE

14. 12. 2018 - 09:16

Da je Prekic u ovom momentu stavio akcenat na zlocine srpske okupacione vojske, umjesto sto pricom o 1941-1945 skrece pogled sa najvaznijih pitanha
tako je

14. 12. 2018 - 09:21

Bravo,treba da se izdvoimo iz regiona i postujemo cinjenice a ne poturamo laznu istoriju bez obzira sto ce mnogi biti uvrijedjeni.
gost

14. 12. 2018 - 09:42

Bravo, Adnane! Ne treba krstu sporit ideale, ali se cinjenice moraju isticati i znati. Krsto nije cinio zlocine, ali je saradjivao na fasistima(!) tokom WWII i to ga cini kvislingom. Motivisala ga je nezavisna Crna Gora, vracanje casti i ugleda Kraljevini CG, ali je odabrao da to ucini sa fasistima sto nikako ne moze biti istorijski pozitivno ocijenjeno... I to su cinjenice. Isto vazi i za Sekulu Drljevica. Bio je kraljev ministar, doktor pravnih nauka (sto je u tadasnjoj Crnoj Gori bilo cudo), ali je opet bio saradnik fasista.
ne treba dalje

14. 12. 2018 - 12:23

Evo CG dize spomenik J.B. Titu znaci zahvalna je i priznaje taj period komunizma- socijalizma bratstva i zajednistva svih naroda i narodnosti a komunisti su izginuli jureci odmetnika Zrna po jazbinama da bi ga na kraju likvidirali .
Milo Vujović

14. 12. 2018 - 12:53

Pravda za Crnogorskog Viteza Krsta Popovića,kojega Moramo Abolirati od Komunističke Šuplje priče i kvazi istoričara,Najveće Zlo Što je Zadesilo Crnu Goru u zadnje 100.g.je 1918.g.i srbijanska Okupacija,pa Komunisti čuvene Komunjare Jamari čuvene OZNE,koji su sa Četnicima Gori Bili od Njemaca i italijana,i što je Najgore Dan Danas su još na Vlasti komunjare,Uskoro kad na Vlast dođu Crnogorski Domoljubi Nići će kroz Cijelu Crnu Goru Spomenici Svim Crnogorskim Vitezovima od Duklje do Crne Gore i Neće Trebati Abolirati Nijednog Crnogorca (Neznamo od Koga ) no ćemo im se Odužiti za Sve ono što su Učinjeli za Crnogorsku Naciju u 2000.g.Postojanja Naše Svete Crnogorske Zemlje !!
xy

14. 12. 2018 - 14:35

Kao neko iz 100% zelenaške porodice (stari) i komunističke (mladi) često se preispitujem zbog čega sam 1991. i dalje bio toliko za Mila. Sećam se da je iz tv duela sa četnicima i talijanašima suvereno izlazio kao pobednik, ali nije mi bilo, do danas, jasno zašto sam isto mrzeo i četnike i talijanaše, evo sve do danas. Danas mi je jasno i sećam se, zahvaljujući Vama, g. @Vujoviću. Retorika sa Cetinja je bila identična ovoj vašoj ovde. E pa Vujoviću jedan veliki pozdrav od komunjara. Da vam nas nije bilo još biste s*a*i po kukuruzu i na magarcima, kilometrima vodu terali da operete ...... Da ne pričam kako bi vam na vr' mozga sedela Karađorđevića kapela na Lovćenu, da vi je mi nismo srušili. Sram te bilo na rečniku. Nisi ništa bolji od ovih u Srbiji koji su za Dražu i Nedića.
pope milo vujovicu

14. 12. 2018 - 15:01

Milo ako udare Rusi i uspostavimo komunizam mozda za jedno 100 godina tebe budemo pominjali kao Krsta .
Milo Vujovic

14. 12. 2018 - 18:14

Anonimni DPS-ovac,Dok Bude CPC i Popova Crnogorskih Bice Vjecna Crna Gora, a vi Komunjare sa Rusima i bez Njih icicete na Smetliste Crnogorske istorije dje vi je Jedino Mjesto !!
xy

14. 12. 2018 - 20:54

Crna Gora može da bude večna samo ako svakog 13. jula njen državni vrh polaži venac na Spomenik partizanu na Gorici. Ako se ikada Crna Gora odrekne svojih komunista, heroja, divjunaka, "Dana kada je osvetlila put kojim treba da se kreće demokratska Evropa" netsće sa mape sveta. Što se tiče popova i Mitrofan Ban i pop Drecun su bili popovi CPC pa bi ti bilo bolje da nešto u životu prvo pročitaš pre nego počneš dalje da izbaciješ fraze. Crna Gora bez svojih komunista nema istoriju. Ima samo borbu Petrovića sa Obrenovićima i Karađorđevićima za vlast na Balkanu. Kralj Nikola je bio učesnik jedne gnusne zavere kada je njegov zet, ništačovek Petar zverski likvidirao poslednbjeg srpskog kralja. Možda je božija pravda što je Crna Gora opomenuta 1918. godine da pazi s kim tikve sade njeni glavari.
Yz

14. 12. 2018 - 22:03

Ti jedini pogadjas sustinu stvari.Krvava bajka koja je počela ubistvom Obrenovića odvukla je u ponor Crnu Goru i cijeli Balkan.Interesantno da niko ne pominje ko stoji iza tog ubistva ...ko je Petar Karadjordjevic,....Svu znamo sta se poslije dogodilo ,ovako ili onako
Ti pojma o pojmu nemaš

17. 12. 2018 - 07:38

Kako se možeš sramotiti ovakvim nebulozama? Kakav Petar Karađorđević?
A O OVOME NE PIŠETE

14. 12. 2018 - 18:07

еговом Величанству Александру Краљу Срба, Хрвата и Словенаца Београд Ваше Величанство, (molba Krsta Zrnova kralju ALEKSANDRU) Кад је непријатељ био коначно потучен 1918. год. тада је и наступио моменат за уједињење Краљевине Црне Горе са Краљевином Србијом и са осталим југословенским покрајинама. У Црној Гори јавиле су се двије политичке струје, које су црногорски народ довеле до оружаног сукоба. Ја као официр иако сам стајао неутрално према једној и другој политичкој струји, чим је наступио оружани сукоб остао сам вјеран светињи заклетве положене Врховном Команданту Њ. В. Краљу Николи и ступио у борбу против оних елемената, које је мој Врховни Командант означио као непријатеље Црне Горе.
A O OVOME NE PIŠETE

14. 12. 2018 - 18:08

Њ. В. Краљу Николи мом Врховном Команданту остао сам вјеран до његове смрти. Смрт блаженопочившег Краља Николе разријешила ме је заклетве а при томе је Црна Гора постала саставни дио Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, која је примила као таква на себе сва права, као и све обавезе. Усљед тога покорно молим Ваше Величанство, да ме ослободите свих одговорности за вријеме грађанског рата у Црној Гори од децембра 1918. до смрти блаженопочившег Краља Николе и са тим дозволите ми слободан повратак у домовину, према којој имам и обавеза а и мојих права наслијеђених од Црне Горе, која је постала саставни дио Ваше Краљевине. Вашем Величанству и домовини бити ћу вјеран као што сам био вјеран Њ. В. Краљу Николи и Црној Гори. Крсто Поповић Бригадир бивше Црногорске војске
Ovakvu molbu.....

15. 12. 2018 - 07:15

.......ali toliko poniznu i jadnu ( da mi je muka navoditi je ovdje) napisao je i onaj Jovan Plamenac 1925 god. i uputio je kralju Aleksandru. Kralj je bio velikodušan - i uslišio je!!!....Maki 80
CiNick

14. 12. 2018 - 20:28

Nema tu nikakvoga revizionizma. Niko ne izpravlja našu povjestnicu, samo podvlačimo ono što su Krstove zasluge. Teško je nać povijestnu ličnost koja nema ni jednu biografsku mrlju, ali ih pamte po pozitivnoj ulozi. Druga stvar je što je Krsta zanimala samo nezavisna CG i opravdano je smatrao da mu jedino Talijani mogu pomoć. Talijani su svakako došli da odu, a ostali da ostanu. Kako su Srbi izkoristili Francuze, tako je on šćeo Talijane. Drugoga izbora nije imao.
OBRATI PAŽNJU

14. 12. 2018 - 22:40

Rativao u i ratu, bio izviđač na Mojkovcu, ratovao protiv kraljevine SHS, izvinio se i tražio milost i penziju od kralja Aleksandra, Sarađivao sa Italijanima, uzimao pare od njih, ponovo ratovao za vrijeme druge vojne...I TO JE ZA VAS PRIMJER!????
PWS

14. 12. 2018 - 21:16

Postoje neke kontradiktorne stvari u svemu ovome Zasto ne objavljujete moj komentar o tzv muslimanskim milicijama? Nijesam ja zapoceo nego pisac ovog teksta na koji komentarisemo. Ako su se srucili toliki minusi na moj komentar neka neko ospori moje tvrdnje. Izvolite! Za autora ovog teksta: kako su tzv muslimanske milicije mogle vrsiti zlocine zbog vjetske mrznje ako nijesu bile samostalne vojne jedinice nego su ih koristili okupatori kao pomocne poluvojne formacije . Oni su u pravom smislu rijeci.bili sluge okupatora male vojnicke vrijednosti. Nijesu sami preduzimali vojne akcihe ako ne racunamo kradje i ubistva iz osvete.
kkkk

15. 12. 2018 - 01:16

bolje je bilo sarađivat sa okupatorom tj fašistima nego sa bjelaškim komunističkim prvacima. koga briga krstova harizma i žrtva svih tih patriota su poslali i bjelaše i komuniste u zaborav. i to niko više ne može promjeniti niti zaustaviti.
Jaz

24. 02. 2019 - 12:23

Njegov sin je bio narodni heroj Nikola Popovic, mislim da je sve u svemu bio castan borac za pravo cast i slobodu Crne Gore.
Novi komentar