Odlučeno u Ženevi

Srbija postala punopravna članica CERN-a

Srbija je postala 23. punopravna članica Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN), saopštila je Vlada Srbije.
Objavljeno: 14. 12. 2018 - 14:19 Promjenite veličinu teksta: A A A

To je odlučeno u Ženevi jednoglasnim usvajanjem rezolucije Savjeta CERN-a. Članstvo Srbije u CERN-u biće formalno potvrđeno pošto Skupština Srbije i UNESKO ratifikuju tu odluku.

Srbija je četvrta zemlja koja nije članica EU, a punopravna je članica te naučne organizacije.

Punopravno članstvo u CERN-u omogućava da studenti i profesori iz Srbije rade istraživanja na svjetskom nivou u Srbiji, kao i da privreda učestvuje u većem obimu na projektima u CERN-u.

"Pored podizanja kvaliteta naučnih istraživanja, pristupa najnovijoj naučnoj opremi i tehnologijama, kao i prenošenja iskustva i znanja, članstvo u CERN-u uticaće na sprečavanje odlaska obrazovanih mladih ljudi iz Srbije", očekuje Vlada Srbije.

"Naši istraživači ravnopravno će učestvovati na svim konkursima CERN-a, od finansiranja projekata naučne izvrsnosti, redovnih ljetnjih škola za studente i diplomce, doktorskih i postdoktorskih stipendija, do finansijske podrške za naučne specijalizacije", navodi se u saopštenju Vlade.

Privreda Srbije će imati značajnu korist od članstva u CERN-u, jer će kompanije moći u većoj mjeri da učestvuju na svim tenderima koje raspisuje ta organizacija i tako se ravnopravno takmiče sa svjetski uspešnim kompanijama.

Zvaničan prijem Srbije kao stalnog člana CERN-a biće propraćen svečanim podizanjem njene zastave ispred zgrade CERN-a u Ženevi, čemu će prisustvovati državni vrh.

Komentari: 0

Novi komentar