Gradonačelnik Podgorice u emisiji Živa istina

Ivan Vuković: Slaviti ukidanje Crne Gore je u domenu psihopatologije

Slaviti ukidanje Crne Gore i takozvanu Podgoričku skupštinu je u domenu psihopatologije, ocijenio je gradonačelnik Ivan Vuković u emisiji “Živa istina”.
Objavljeno: 14. 12. 2018 - 20:32 Promjenite veličinu teksta: A A A

On je pitao kako drugačije nazvati slavljenje trenutka kada su nestali naši preci.

“Nije država apstraktna kategorija, država smo mi, a vi simbolički slavite ukidanje samih sebe, po meni je to u domenu psihopatologije”, kazao je Vuković i dodao da nakon svega što se desilo nemamo pravo da se na taj način odnosimo prema istoriji.

Gašenje svjetla na zgradi Glavnog grada, ideja je rukovodstva Podgorice čiji je cilj, kako kaže Vuković, bio da se podsjeti na mrak koji je nastao nakon 1918.

“To je bio mali gest koji na lijep način podsjeća na to kakva je bila sudbina Crne Gore nakon 1918.”, kazao je Vuković.

Nakon pola godine od stupanja na dužnost gradonačelnika, Vuković kaže da nije zažalio što je prihvatio tu funkciju, koja je veoma zahtjevna.

 

Komentari: 22

Prust

14. 12. 2018 - 21:08

Jel ovo moguce golobradi gradonacelnik Podgorice je ujedno i profesor na fakultetu,drugim rijecima ni gradonacelnik ni profesor.Ovo moze samo DPS vrhuska da izmisli,radi dva drzavna posla.Stvarno ovo je za Rilija ono vjerovali ili ne ....hahahaha...crnogorski genijalac..sprdnje!!!!!
Tara

14. 12. 2018 - 22:22

Ti si psihicko bolestan covjek. Ja ne znam sta radite vi u CG-a mozda se javljate iz sumske-inostranstva. Slaviti Ubijanje crnogoraca i nasilnu aneksiju -doci u tudju zemlju pa nas jos maci sa mape svijeta..mogu samo cetnici-divljaci i srbijanci
Prust

15. 12. 2018 - 00:57

[email protected] moja Tara grdno grijesis veci sam ja crnogorac no ti makar deset puta,ali sagledaj istini u oci.Znas li da ulica dje je vlada zove "karadjordjeva",a pored "vuka karadzica",prvi ubica i atentator,a drugi lopov crnogorskog pisanog blaga.A sto reci o SPC,dje je tu DPS i njihove igre bez granica,limenka na Rumiji,i mnostvo crnogorskih bogomolja sada su u vlasnistvu SPC,i tako dalje lista je predugacka!E pa sada ko je veci crnogorac/ka ti ili JA!
lolo

15. 12. 2018 - 08:11

A veliki Crnogorci iz maloga kabibeta, kako bi to samo kabinet brzo rijesio, samo sto bi prvo mora zamijenic glasacko tijelo, koje ih ne shvata. Velicinu! Ti nijesi za ovakvu glasa hahahah Podgoricka skupsita je prevara nepismenoga, izgladnjeloga i obezglavljenoga naroda i nema blage veze sa tvojim misljenjem o radu DPS, koji je napravio jos jedan u velikome nizu koraka od1998 tako sto je izglasa rezoluciju o podgorickoj skupstini. Isto tako ce vrlo vjerovatno u bliskoj buducnosti izglasat i zakon o crkvama i pocet da se bavi SPC-om. A ko misli da se to moglo preko koljena samo pokazuje koliko ne zna.
Prust

15. 12. 2018 - 09:22

[email protected] da ti pravo velim vi iz DPS-a ste pretezno velji crnogorci sa atributima: ....................................hahahahaha....konvertit do konvertita.... interes samo da skubete drzavni novac po cijeni Crne Gore u lagum. A sta ne daj boze da nema Mila vi bi ste se ..............!
Faust

15. 12. 2018 - 09:47

Lolo#Ajde zivotati objasni ovo da se mi crnogorci opametimo kako moze dojucerasnji presjednik,pazi presijednik Crne Gore Filip od Crne Gore da ne postuje himnu Crne Gore i to otvoreno veli u brk crnogorcima!
sitne duše.....

15. 12. 2018 - 08:43

.....se crnogorče i srbuju! Frustrirani a nedovršeni likovi! Uvijek na prvoj krivini iskaču!
DANIJEL

14. 12. 2018 - 21:17

Psihopatologija je uvjeravati sebe i druge u nikad nedogodjene dogadjaje ili pak se pak ljutiti na istinu i sopstvenu istoriju, a upravo to pokušava g-din Vuković. On ide i dalje pa "brani" naše pretke od onih koji slave 1918.godinu i Podgoričku skupštinu!? A Podgoričku skupštinu činili i podržavali naši preci i to oni najvidjeniji. Psihopatologija da ili ne. E tu se slažemo, nažalost - da. Braniti naše pretke od njih samih, tj onih koji i danas misle isto i podržavaju odluke tih istih predaka. Ponavljam, posao za psihopatologe svakako. I na kraju oko Velike Podgoričke skupštine...samo ovo...izmedju ostalih podržalo je svih pet predsjednika vlada koje je Crna Gora imala, Mitropolit, najvidjeniji Crnogorci. Evo samo ime jednog Serdar-divizijar Janko Vukotić. Oni nijesu znali i bili "mal"i Crnogorci, a ovi sad su "veliki". I ponovo, psihopatologija. Pa da.
danilo s.

15. 12. 2018 - 11:25

DANIEL – Vi pravite grešku koji mnogi čine? Nema ničega patološkog u pozitivnom ili negativnom mišljenu/stavu prema Podgoričkoj skupštini. Patološki je, medjutim, inicirati proslavu godišnjice te skupštine znajući sasvim dobro kakav se monstruozni zločin desio kao direktna posljedica te skupštine. Kako opravdati brutalan obračun sa političkim protivnicima Podgoričke skupštine i sa članovima porodica crnogorskih komita u Božićnjem ustanku? Kako slaviti ogoljenu rasnu diskrimainaciju i patološku mržnju prema Crnogorcima – koja se, nažalost, ponovo vraća na scenu danas? Zašto se patološki otvaraju nezarasle rane našeg društva? Griješite takodje braneći Podgoričku skupštinu podrškom nekoliko političara i generala. Osim toga što se s pravnog aspekta ta skupština proglašena, sasvim opravdano, za nelegalnu i nelegitimnu, protiv nje je bila - valjda najvažnija ličnost u toj tužnoj epizodi naše istorije – kralj Nikola!
molim vas, Danilo S.

15. 12. 2018 - 17:23

Iskreno recite dali mislite da bi jedna druga skupstina ,novijeg datuma , na kojoj je temeljena I ova danasnja drzava Crna Gora ,mogla biti stotinu pua nelegitimnija I nelegalnija od one prokazane Podgoricke skupstine? Muslim na AVNOJ ! I prvi I drugi I treci ( posebno drugi)!
danilo s.

15. 12. 2018 - 19:27

Nije problem samo u skupštini. Ona je bila dokazano nelegalna (protivna Ustavu kraljevine CG) i nelegitimna. Momenat i okolnosti u zemlji - i svijetu - su tada išle na ruku interesima Srbije. I tu bi, možda, bio kraj ove nesrećne i neslavne episode u našoj istoriji, da se nije desio neopravdan zločin nad nemoćnim, gladnim, obezglavljenim crnogorskjim narodom. Zločini srbijanske okupatorske vojske i žandarma (po aneksiji) - posebno u periodu 1918-1922 - su zauvjek ostavili tešku ranu u biću Crnogoraca. Nije jasno da to ne shvatte vi i vaši istomišljenici? Zar ne razumijete da kada insistirate na slavljenju te sramotne izdaje naše domovine i pogibije brastvenika vi ponovo otvarate te rane. Nije vam dovoljno to što je istorija presudila na vašu štetu – jer CG je vaskrsla - već još i danas bestidno želite da slavite taj zločin - umjesto da se pokajete? I molite za oproštaj?
Djuradj

14. 12. 2018 - 21:20

Bravo....negirati svoju drzavu je neshvatljivo...i jos izazivati nemire....
Jevrej

14. 12. 2018 - 23:48

Koja mržnja i ispiranje mozga, kao sve počinje od nas i mi sad osuđujemo naše pretke koji su imali neki svoj izbor. Ujedinjenje je bila opcija velike većine ali je način bio sporan.Bjelasi su iz C.Gore, nijesu sa strane, vjerovali su u svoj izbor, valjda su na to imali pravo. Ako smo država mi, kako reče ovaj čovjek pun mržnje, zašto onda veliki dio nas nazivati izdajnicima, evo sad i patološkim slučajevima.. izgleda da sve koji ne misle kao vlast treba žigosati, obilježiti...
(U)mislilac

14. 12. 2018 - 22:18

Pravo je rekao ...oni tada 1918 su imali pravo na zabludu, a danasnji nakon sagledavanja svih cinjenica nemaju pravo na zabludu, jasno je o cemu se radi - psihopatologija
Osilio

14. 12. 2018 - 23:15

.......... Gospodine Vukoviću, ja sam jedan od onih koji nikada nijesam priznavao Podgoričku skupštinu, koji je izvorni suverenista, čiji je predak bio sa Krstom Popovićem, ali me duboko vrijeđa vaša ................. naracija. Nemate vi pravo, a i "kuća vam ga ne daje", da na osnovu vaše volje zamračite opštinsku zgradu, da vrijeđate... Ko ste vi? ............ Admine, ovaj moj komentar je benigan u odnosu na termine gospodina Vukovića, tako da ne vidim razloga za neobjavu, kao što imaš običaj.
Adminu

15. 12. 2018 - 00:06

Zašto skraćivanje i friziranje mojeg komentara? Što je u njemu bilo uvredljivije od Vukovićevih uvreda?
Golubovci

15. 12. 2018 - 01:41

Čuj psihopatologa, đe si to vježba, kod kuće!?
Maki 80

15. 12. 2018 - 06:58

Ničeg nema "vječno danog, nit' za vječnost obećanog"! Pala država - pa šta!!! Jeste bolan fakat, ali je i normalan! Jedino što nema zakonitog ritma u njihovom rađanju i padanju. Države n a s t a j u -i n e s t a j u !!!!......nastaviću
danilo s.

15. 12. 2018 - 11:35

@ Maki 80 - Maki, Vi, izgleda, zaboravljate da ratni zločini i zločini protiv čovječnosti ne zastarijevaju? Ako ništa, ne mogu se tako lako oprostiti, posebno kada se zločiinci iz toga vremena veličaju kao nacionalni heroji? Tačno je da države nastaju i nestaju. Neke se ponovo rode – kao Srbija poslije pet vjekova ropstva. No, nije isto kada nestaju države i kada se pokušava da nestane jedan narod? Negiranje i potiranje jednog naroda i nacije je patološki (rasistički) zločin.
Maki 80 - nastavak

15. 12. 2018 - 15:16

U nekim glavama postoji samo poimanje države kao - političkog ustrojstva.Država se, dragi gradonačelniče, (ako nisi znao), sastoji iz tri ravnopravne komponente: teritorije, naroda koji živi (ili žive) na toj teritoriji i političke vlasti i ustrojstva. U vašoj svijesti je samo ovo zadnje pojam za državu - a to je greška! Ne treba valjda da sada i ovdje nabrajam koliko je i koje su sve države kroz istoriju nastale i nestale i kako. Ne treba biti zloslutnica.
Mrkoje

15. 12. 2018 - 08:02

Bravo Vukoviću, prava dijagnoza za bolesnike. Sudeći po komentarima, ima ih još...
Anonimus

16. 12. 2018 - 14:00

Gradonacelnik je mlad a nije za brigu sto je ugasio svijetlo na zgradi opstine to je kako sam kaze simbolican cin. Za brigu je donjo goricki bulevar nestanci struje neregulisan saobracaj kolektor. To je njegov posao pa da ga vidimo. Tek je poceo dajmo mu vremena
Novi komentar