Budžet Ministarstva odbrane za 2019. godinu 56,5 miliona eura

Vojska Crne Gore nabavlja 67 oklopnih vozila vrijednosti 30 miliona eura

Ministarstvo odbrane Crne Gore planira da se u 2019. godini kreditno zaduži 30 miliona eura za kupovinu 67 oklopnih vozila - piše u Prijedlogu zakona o budžetu za 2019. godinu.
Objavljeno: 15. 12. 2018 - 07:06 Promjenite veličinu teksta: A A A

Budžet Ministarstva odbrane prema ovom prijedlogu biće za 8,5 miliona veći nego ove godine, odnosno oko 56,5 miliona eura kada se uzme u obzir i pokrivanje rate za tri helikoptera koje je ministarstvo kupilo ove godine. U Vladinim dokumentima navodi se da će u 2019. izdvajanja za odbranu činiti 2,98 odsto BDP, što je znatno više od dva odsto koliko je predviđeno NATO standardima, a što je uslovljeno nabavkom oklopnih vozila i ratama za helikoptere.

Takođe, Ministarstvo odbrane računa u 2019. i na određena sredstva iz kapitalnog budžeta.

PRIHODI

- Prihodi koje Ministarstvo odbrane ostvari od prodaje naoružanja i vojne opreme, prodaje i izdavanja bivše vojne imovine (nepokretnosti) i pružanja usluga, kao i sredstva po osnovu refundacije troškova od strane NATO-a izvršiće se do iznosa od 5.000.000 eura i služiće za finansiranje realizacije partnerskih ciljeva i opremanje Vojske u skladu sa NATO standardima uključujući i uniforme, kao i poboljšanje stambenih pitanja pripadnika Vojske i Ministarstva odbrane, piše u dokumentima.

- Sredstva za izmirenje rate u iznosu od 6,5 miliona eura za nabavku tri višenamjenska helikoptera izmirivaće se za potrebe Ministarstva odbrane, sa pozicije otplata duga kod Ministarstva finansija u skladu sa članom 9 Zakona o budžetu Crne Gore za 2019. godinu, navodi se u dokumentu.

Kad je u pitanju oblast međunarodne saradnje, za koju će MO izdvojiti nešto preko četiri miliona eura, najviše će biti potrošeno za službena putovanja i to 229.400 eura.

- Ova sredstva su planirana za realizaciju aktivnosti po osnovu bilateralne i multilateralne saradnje, aktivnosti u sklopu saradnje sa NATO, realizaciju aktivnosti po Bečkom dokumentu, i realizaciju planiranih aktivnosti vojnih izaslanstava, nacionalnih predstavništava i predstavnika u komandama NATO- navodi se u prijedlogu budžeta.

(opširnije u Pobjedi)

Komentari: 0

Novi komentar