DEA se zvanično zahvalila crnogorskoj policiji za pomoć u otkrivanju šverca narkotika sa Bliskog Istoka vrijednog 65.000.000 dolara

Kriminalni klan planirao da prodajom hašiša finansira terorizam

Šezdeset pet miliona eura od prodaje dvadeset tona hašiša koji je trebalo brodom iz Maroka da stigne u Libiju u julu ove godine najvjerovatnije bi se koristio za pomaganje terorističkih aktivnosti– zvaničan je stav Američke agencije za borbu protiv droge (DEA), a taj akt dostavljen je crnogorskoj policiji.
Objavljeno: 15. 12. 2018 - 07:14 Promjenite veličinu teksta: A A A

Dokumentom DEA, u koji je Pobjeda imala uvid, potvrđuje se izuzetna saradnja ove službe sa Upravom policije, čijom zaslugom je otkrivena i presiječena distribucija velike pošiljke hašiša, koju je prevozilo jedanaest crnogorskih državljana. Oni se u policijskim evidencijama vode kao članovi škaljarskog klana ili ljudi bliski toj kriminalnoj grupi.

POŠTOVANJE

Američka agencija za borbu protiv droge izrazila je „duboko poštovanje zbog izvanredne međunarodne saradnje koju je Odsjek za borbu protiv droge i krijumčarenja i Sektor kriminalističke policije pružao u zajedničkim međunarodnim istragama.“

- Da u konkretnim akcijama nijesmo dobijali informacije od vaše službe pošiljka droge bi stigla do krajnje destinacije i vjerovatno bi se profit, stečen njenom prodajom koristio za pomaganje terorističkih aktivnosti – naveli su iz DEA u dokumentu dostavljenom crnogorskoj policiji.

Oni su naveli da su zahvalni aktivnostima službenika Uprave policije i istakli da se raduju nastavku saradnje.

Ovim dokumentom u koji je Pobjeda imala uvid, policijskoobavještajna agencija za suzbijanje narkotika ukazuje na uspješnu saradnju sa crnogorskom policijom i ističe njenu inicijativu za presijecanje lanca krijumčarenja droge.

Zahvaljujući dostavljenim informacijama o sumnjivim osobama na brodu koji je isplovio iz Luke Zelenika početkom jula uhapšeni su Marko Borozan, Vladimir Živković, Uglješa Kovačević, Srđan Matijević, Stanko Tomičić, Ljubomir Bakočević, Milan Kovačević, Dragoljub Mrgudović, Vladimir Lipovina, Božidar Barović i Velimir Ratković. Prema sumnjama istražitelja uhapšene su osobe koje su povezane sa „škaljarcima“, a koje su poznate našim bezbjednosnim službama.

OPERACIJA ,,VENUS“

Nakon dužeg operativnog rada crnogorska policija došla je do saznanja da su osumnjičeni članovi posade broda i ,,stručnjaci za ispitivanje podmorja“.

Međutim, crnogorska policija imala je saznanja da su planirali da na brod, koji je isplovio iz Luke Zelenika, po dolasku u Maroko ukrcaju dvadeset tone hašiša i da ga prokrijumčare morskim putem u Libiju. Sve informacije dostavila je američkoj DEA i kolegama iz Italije.

Detaljnim pregledom broda ,,Venus“, koji je iz Maroka krenuo za Libiju, italijanska policija je u skrivenim prostorijama- štekovima pronašla ukupno 20 tona hašiša vrijednog 65.000.000 eura.

Do realizacije ove velike akcije došlo se na inicijativu naše policije, koja je sve informacije proslijedila američkoj agenciji DEA i kolegama iz Italije. Iz Uprave policije tada su saopštili da je brod koji je prevozio drogu zaustavljen u italijanskim teritorijalnim vodama.

- Ova droga nije krijumčarena preko crnogorske teritorije ali se sumnja da je drogu brodom krijumčarilo 11 crnogorskih državljana - M.B, V.Ž, U.K, S.M, S.T, Lj.R, M.K, D.M, V.L, B.B. i V.L, pripadnici jedne organizovane kriminalne grupe i njima bliska lica, koje je italijanska policija privela – navedeno je u saopštenju.

(opširnije u Pobjedi)

Komentari: 2

Drastična kazna

15. 12. 2018 - 12:02

Mandoića, zbog onre izjave da država štiti mafijaške klanove, treba sada drastično kazniti
nik

15. 12. 2018 - 12:58

Otkriju sverc droge u drugoj zemlji a kod nas ne mogu jedan tovar droge da isprate i pohvataju organizatore, o bananama se vise ne prica kao i mnogim tovarima koji su slucajnon otkrili neobavjesteni carinici.Strada sofer i tu se zavrsava istraga a pare se ubacuju u legalne tokove bez ikakvih problema
Novi komentar