Publicista Slobodan Jovanović

Što je u Srbiji osvješćivanje, u Crnoj Gori je asimilacija

Dvojni aršini u srpskoj javnosti, kada je crnogorska nacija u pitanju, postali su pravilo, a anticrnogorski nastupi mjera srpstva i opravdanja za nacionalne neuspjehe na mnogo važnijim poljima države Srbije.
Objavljeno: 15. 12. 2018 - 07:34 Promjenite veličinu teksta: A A A

Činjenica da je broj Crnogoraca u Srbiji sa skoro 120.000, koliko ih je bilo na popisu 1991. godine, pao na svega 38.527 na popisu 2011. u Srbiji se često kvalifikuje kao “osvješćivanje Crnogoraca koji postaju svjesni svog srpskog porijekla”. Na drugoj strani, podatak da je 1981. na pospisu u Crnoj Gori bilo 3,32 odsto Srba, 2003. čak 31,99, a na posljednjem popisu 2011. kada je zabilježen pad od 3 odsto, odnosno kao Srbi se izjasnilo 28,73 odsto građana Crne Gore, komentariše se kao asimilacija.

Publicista Slobodan Jovanović kaže za Vikend novine da je “anticrnogorska histerija” u Srbiji velikim dijelom prouzrokovana neprimjerenim kršenjem elementarnih ljudskih prava, odnosno osporavanjem Crnogorcima da budu ono što jesu i što smatraju da jesu.

“Iako se na nivou politike stalno govori kako su odnosi između Crne Gore i Srbije nikad bolji, za mene to predstavlja političku floskulu iza koje stoje duboke razlike i nesporazumi, koji povremeno prelaze u faze otvorene agresije. U maniru najtragičnijih perioda evropske istorije jedna nacija se proglašava nepostojećom, njena teritorija sopstvenom i otvoreno se preko medija iskazuju teritorijalne aspiracije i namjere za miješanje u unutrašnje stvari Crne Gore, podsticanje podjela, omraze i potencijalnih nemira. U više navrata sam apelovao na državne organe Crne Gore da je agresija prema Crnoj Gori uzela tolike razmjere da to zahtjeva podizanje problema na me đunarodni nivo i oštre diplomatske proteste vladi Srbij e. Samo pomislite da neko u Hrvatskoj pomene da je Zemun hrvatski kakve bi to proteste Srbije izazvalo i kako bi to bilo propraćeno politički i medijski”, pita se Jovanović.

Prema njegovim riječima, Crna Gora se ponaša kao da je iznad toga i da je superiornost ne odgovarati na očiglednu agresiju na zemlju, “očito minimizirajući moguće posljedice po građanski mir u Crnoj Gori”

Komentarišući dvojne aršine u Srbiji kada se govori o srpskoj i crnogorskoj naciji Jovanović kaže da “kad uđete u pogrešan voz sve stanice u koje ulazi taj voz moraju biti pogrešne”.

“Iako mi do ludila 90-ih niko u Beogradu nije osporavao moju crnogorsku nacionalnost, u tim godinama, a posebno nakon proglašenja nezavisnosti Crne Gore, počinje prava anticrnogorska histerija i proglašavanje crnogorske nacije “komunističkom tvorevinom”, “izmišljenom nacijom” i slično. Ako vi sa najvišeg mjesta imate retoriku kojom se prozivaju međusobno ko je dozvolio da se

“Crna Gora otcijepi od Srbije”, onda vam je jasno da sve institucije Srbije, bilo da su političke, pozicione i opozicione, naučne ili medijske nacionalne Crnogorce smatraju privremenim ekcesom koji će kad-tad shvatiti da su oni u stvari Srbi”, kaže Jovanović.

Prema njegovim riječima, običan narod je u toj mjeri zatrovan prljavom propagandom da su izlivi mržnje prema “onima koji ne žele da budu Srbi” ili, kako kažu, “ono što jesu”, u toj mjeri degutantni da predstavljaju najgore izvore mržnje, šovinizma u evropskim razmjerama.

“Onda imate perfidnu zamjenu teza da sve koj i žive u Srbij i, a potiču iz Crne Gore, nazivaju Crnogorcima kako bi predstavili kako Crnogorci u Srbiji uživaju sva prava. Ti isti koji su po (zlou)potrebi Crnogorci u Srbiji, kad žive u Crnoj Gori su Srbi kojima su ugrožena osnovna nacionalna i ljudska prava”, navodi Jovanović.

Komentari: 32

Miljan Novi Sad

15. 12. 2018 - 08:02

Ovaj je izgleda prespavao devedesete godine kada kaže da niko nije osporavao crnogorsku naciju .Odmah poslije pada berlinskog zida počinje napad na Crnogorce u Srbiji kada je krenulo sa ostvarenjem velikosrpskog programa .Mnogi iskreni patrioti stavljani su na liste Arkanove,Jovanović to ne zna jer je tada zavijao na ekavski ali eto posle referenduma i on kao mnogi izvukao se iz podruma. Nedostatak strategije same države Crne Gore doveo je Crnogorce u Srbiji u nezavidan položaj .Sve što se preko dana napravi oni po noći razvale.
Stevan iz Nikšića

15. 12. 2018 - 15:47

Slabo čitaš! "Iako mi do ludila 90-ih niko u Beogradu nije osporavao moju crnogorsku nacionalnost, u tim godinama, a posebno nakon proglašenja nezavisnosti Crne Gore, počinje prava anticrnogorska histerija i proglašavanje crnogorske nacije “komunističkom tvorevinom”, “izmišljenom nacijom” i slično. .." Pa piše DO LUDILA 90-TIH! Dalje piše "tih godina, posebno nakon nezavisnosti" pa čitaj? Izgleda da se vi Crnogorci u Srbiji medjusobno mrzite, pa udrite dok ne nestanete.
Mirko

15. 12. 2018 - 17:30

Vazda ljubomorni Miljan podmeće Jovanoviću neproverljive stvari. Izgleda da Miljan nema petlju ili ideju kako da se istakne pa ruži i ruši svakog ko to smije. Ko bi mogao Miljan biti?
Sveti duh

15. 12. 2018 - 08:15

Jovanoviću dosta je više kukanja. Srbi će postupiti pošteno kad na vrbi rodi grožđe
Baš te žalim

15. 12. 2018 - 22:02

Zbog svog poštenja ste vi CG svugdje po policijskim dosijeima
CRNOGORAC

15. 12. 2018 - 09:25

SA 120.000 CRNOGORACA SADA U SRBIJU BROJ CRNOGORACA SPAO NA 38000 MNOGO JE POKOJNIH CRNOGORACA ZA OVO KRATKO VRIJEME NEKA IM JE LAKA CRNA ZEMLJA A OSTATKU NAPREDAK. NA MNOGAJA LJETA .
Baš te žalim

15. 12. 2018 - 13:42

U Srbiji ima preko 3000000ljudi koji su porijeklom iz CG ali oni su tamo otišli prije no je kominterna proglasila CG naciju.Oni se osjećaju onako kako su im se osjećali preci
Što bi sa

15. 12. 2018 - 18:43

"čuvenom" Sarom Vidak? Nikakvih informacija o njoj više nema, odigrala je ulogu. Što bi sa popom državljaninom Srbije koji u Budvi na autobuskoj stanici udari bocom Crnogorca po glavi? Rekoše znaju mu identitet a onda više mi riječi o njemu. Što bi sa oziđivanjem limarije na Rumiji? Itd, itd.
Djordje

15. 12. 2018 - 09:29

------------------ kakvi su arsini za Srbe u Crnoj Gori? Koliko Srba ima u CG? Koliko Montenegrina u Srbiju? ......................
xy

15. 12. 2018 - 09:34

Zameriti nešto Jovanoviću je stvarno sramota. Svi koji volimo Crnu Goru, iz ovih ili onih razloga (moj je autentični antifašizam i delimično "zeleno" poreklo), p*di*o pod nickovima ili pseudonimima, a g. Jovanović pod svojim imenom i prezimenom iz prestonice karijernog srpstva piše već jako dugo i iskreno se bori za elementarna prava.
Kremo Rasov

15. 12. 2018 - 09:35

DOK CRNOGORCI NE SVATE DA SU SRBI , UVESTI NA SRBSKE PROIZVODE TAKSU 100 %
danilo s.

15. 12. 2018 - 09:53

g. Jovanović je istinito – i hrabro - prikazao situaciju u u Srbiji u pogledu CG i Crnogoraca. Degutantna anti-crnogorska histerija srbijanskih kvazi-istoričara kao što su Raković. Antić, isl. kao i javnih ličnosti - Šešelj, Marić, isl. - postaje apsolutno – ljudski - neprihvatljiva. Zašto vlada CG ćuti i pravi se da ne vidi istinu, nije poznato? Naravno, niko ne očekuje da se spuštamo na nivo rasističke negacije i vrijeđanja Crnogoraca u Srbiji i njihovu politiku mržnje. Ali, moglo bi se ovo pitanje internacionalizovati? I tražiti posredstvo EU da se kampanja mržnje i otvorenog rasizma prema crnogorskom narodu u Srbiji i CG zaustavi? Ako mi ne poštujemo sebe, zašto bi nas poštovali drugi?
Abu khabir muavija

15. 12. 2018 - 10:24

Sve si dobro rekao Slobo prijatelju. Danile je tačno i obimno komentarisao tvoj članak tako da meni ostaje samo da te pozdravim ili kako se to tamo kaže " Koristim priliku da pozdravim Žiku".
KARA RADUSIN

15. 12. 2018 - 19:40

I ja se pridružujem čestitkama Slobu prijatelju. uz pitanje kako bi kazali u Srbiji.Koristim priliku da pitam Žiku koliko ga plaćaju za ovu SVIRKU.
Danilo

16. 12. 2018 - 19:57

Pozdravlja te Vučić i veli ,,neka CG udara po nama mi nikada nećemo poCG.Nadam se da si shvatio poruku ...Gebels je pile za tebe!!!!
xy

15. 12. 2018 - 10:12

Od 1981. do 2011. godine Srbi su politički likvidirali i asimilovalo u Srbiji 120.000 Crnogoraca i oko 500.000 Jugoslovena. Istovremeno se u Crnoj Gori pojavilo oko 150.000 Dražinih, Šešeljevih, Vukovih i Slobonih Srba.
Crnogorka

15. 12. 2018 - 11:28

Gospodine Jovanoviću, ponosim se Vama. Od riječi ste, i od djela! Govorite istinu, ali, kako da Vas čuju kukavice?
banjo

15. 12. 2018 - 18:44

Vaše teme su uvijek prave,ali ovoga puta si pokrenuo ključnu.Kako je moguće da na dva zadnja popisa u Srbiji nestane više od 300 hiljada Crnogoraca, a sa druge strane dođe do velikog rasta Srba u Crnoj Gori.U prvom slučaju se radi o ljdima koji su sami kao Crnogorci došli u Srbiju i tako se izjašnjavali na popisima,dok su u drugom slučaju takve migracije bile zanemarljive, ali je i pored toga broj Srba značajno porastao.Mislim da je "uspjeh"u Srbiji postignut pritiskom medija,a u Crnoj Gori Sbi nastaju pomoću tih istih medija i pomoću para.Tamo gdje nijesu pomogle pare do rezultata se došlo sa više para. Kad neko vjekovima ubjeđuje svoj narod da su i Crnogorci i Hrvati i Bošnjaci i Makedonci svi zapravo Srbi,i to ponavljaju po pet puta dnevno na svi medijima u zemlji koja nema 10% visoko obrazovanih ljudi,onda je sve moguće.
#

15. 12. 2018 - 19:57

Crna gora zeli prava Crnogoraca u Srbiji, ali im ne pada na pamet da omoguci izjasnjavanje na referendumu.
Milo Vujović

15. 12. 2018 - 20:22

Loša ti je Činjenica Jovanoviću,Opšte je Poznato da u srbiji živi oko 1.milion porijeklom iz Crne Gore,a da se 90-ih izjasnilo njih oko 350 000 da su Crnogorci,a sada ih ima oko 40 000,đe su isparili pa zna se raznim Terorom srbijanske države koja im je ućerala Strah u Kosti,i tako ih Asimilovali,zapravo uradili jedan moderan Genocid Zatiranja Crnogorskog imena,i Sve ovo uz prećutno Odobravanje ove Vlasti Srbijanskih mješanaca,zapravo Naša politika se već Decenijama Kukavički Vodila đe se Šlepala onamo kako koji Vjetar Puva,da nije tako do sada su Mogli i Morali da Reaguju sa Diplomatskim Notama Prema srbiji Sto puta,a i protiv Albanije BiH i Hrvatske po nekoliko Puta,a to se Nije Desilo Nikada a i Neće dok su god ove Komunjara na Vlasti mi Moramo saginjati glavu i Trpjeti Razna PONIŽENJA !! Pravda za Sve iskrene Crnogorce u srbiji,i za one Najiskrenije iz Lovćenca,a i Pravda za Republiku Vojvodinu !!
Ne valja nsm posaol

15. 12. 2018 - 22:07

E, dragi nss Slobodane, evo nsm Stbi ukrafose i gusle i nosnju i obraz pored svrgs szo su mam do sad ulrali...S mi cutimo, nrmalo nas, kao sto nece ako ne reagujemo i osvijestimo se. Nije mi jasno zssto vlast ovo fozvoljava, zasto SANU i imdtitucije cute, jedmo li to prodati opet?
Ne valja nsm posaol

15. 12. 2018 - 22:10

Nije ovo asimilacijs no cist GENOCID nad Crnohorcima tako mo Boga i svih svetaca!
OBRATI PAŽNJU

16. 12. 2018 - 07:30

Bjelokapići ne glunite ludili,,,otkriveni ste
Zoran

15. 12. 2018 - 23:15

Bravo za komentar gospodine jovanovica.
Realista

16. 12. 2018 - 00:00

Svaka cast gospodine Jovanoviću. Odje ima puno fukara koji se predstavljaju da su Crnogorci i da su protiv Vas. Ko god je Crnogorac samo može da podrži vaš iskreni napor da ovoj torturi dođe kraj. Zaboravljate braćo Srbi da ste nas 1918. sramno, kukavički nečovječno prevarili, i pride pobili toliko Crnogorki i Crnogoraca samo zato što su punih usta zborili da su ono što jesu. Neka vam je na obraz, a sve se vraća i sve se plaća.
Perko

16. 12. 2018 - 03:36

Ja ne znam o čemu priča ovaj čovjek niti gdje živi. Crnogorcima je toliko loše u Srbiji da ih ne mogu iz nje izbačit, studenti vazda iz generacije u generaciju hrle tamo a direktorska mjesta drži gro crnogoraca. Ja ću vam reći da je crnogorcu mnogo ljepše za život u Srbiju nego u samoj Crnoj Gori. Za gospodina spisatelja ne znam što bih rekao no da je čudan
danilo s.

16. 12. 2018 - 08:44

Perko vaš problem je što nijeste "čudan". Vi ste "normalni Crnogorac u Srbiji”? Kao što su bili “normalni Njemci” kojima se desio Hitler? Da vas potsjetim na vapaj protestantskog pastora u nacističkoj Nejmačkoj:”Kada su nacisti došli po komuniste, ja sam ćutao; jer nisam bio komunista.Kada su zatvorili socijaldemokrate, ja sam ćutao; jer nisam bio socijaldemokrata. Kada su došli po sindikalce, ja se nisam pobunio; jer nisam bio sindikalac. Kada su došli po mene, nije preostao niko da se pobuni.” Razlika je što kad dodju do vas vi više nećete trebati nikoga da vas brani jer neće imati što da se brani? Paradoks – i vaša kazna - je to što ćete (ste?) prestati da budete Crnogorac, a za Srb(ijanc)e ćete zauvijek to biti. “Došljak” koji uzima njihove “srpske” poslove i pozicije? A vi ćete junački mučati. I trpjeti. Boljeće vas neko vrijeme – možda? A onda ćete se navići. I postati veći Srbin od Srbijanaca? Ako već nijeste?
DANILO

16. 12. 2018 - 11:44

Ti si čovjek koji bi u zlo vrijeme bio napredan ŽBIR ILI ŠPIJUN
Realista

16. 12. 2018 - 11:20

Da, studenti iz Crne Gore treba da potpisu da Srbi pa su im onda sva vrata otvorena... To je javna tajna.
gluposti

16. 12. 2018 - 11:45

To je notorna glupost ,pozovi bilo kog svog poznanika ,studenta i reći će ti da je ovo najobičnija GLUPOST
Beograd

16. 12. 2018 - 21:33

Bate, znam ih bar 10 koji su mi se povjerili da je tako bilo i to je javna tajna kao što reče Relista. Ne biraju način da nas izbrišu, nas Crnogorce, ali nikome se zlo dobro ne vraća, oprosti im Svevišnji ne znaju što rade, iskreno i od srca.
OBRATI PAŽNJU

17. 12. 2018 - 19:01

Lažeš i mažeš neka ti je prijatno
Novi komentar