Makron poziva na red i mir

Pariz se sprema za novi protest

Glavni grad Francuske sprema se za još jedan, peti po redu, protest “žutih prsluka”. Predsjednik Emanuel Makron poziva na mir i red uoči novih demonstracija.
Objavljeno: 15. 12. 2018 - 10:17 Promjenite veličinu teksta: A A A

Organizatori protesta navode da će nastaviti da izlaze na ulice sve dok Emanuel Makron ne ispuni njihove zahtjeve.

Makron je pozvao na mir i red.

“Mislim da naša demokratija ne može da prihvati okupaciju javnog dobra i elemente nasilja koji su obilježili protekle proteste, posebno u centru Pariza”, rekao je Makron, javlja AP.

“Našoj zemlji potrebni su mir i red. Potrebno joj je da ponovo normalno funkcioniše”, rekao je francuski lider nakon samita EU u Briselu.

On je insistirao na tome da je saslušao zahtjeve i izraze zabrinutosti demonstranata i branio je svoja obećanja da će ubrzati poreske olakšice.

Makron je odbacio pozive da podnese ostavku, što je jedan od zahtjeva demonstranata.

U iščekivanju petog protesta tokom vikenda, šef pariske policije rekao je juče da će u prijestonici ponovo biti raspoređena oklopna vozila i hiljade policajaca.

I prethodna četiri vikenda Francuzi su protestovali. Najmasovniji protest održan je prošle subote kada je, prema procjenama francuskih zvaničnika, širom Francuske protestovalo 125.000 “žutih prsluka”. Privedeno je više od 1.000 ljudi.

Komentari: 0

Novi komentar