Rukovodilac Direkcije za upravljanje energijom Darko Krivokapić

EPCG izvezla 765 miliona kilovata struje

Elektroprivreda (EPCG) je za deset mjeseci ove godine uvezla 575,5 miliona kilovat sati (kWh) električne energije, dok je u istom periodu izvezeno 765 miliona kWh, saopštio je izvršni rukovodilac Direkcije za upravljanje energijom Darko Krivokapić.
Objavljeno: 15. 12. 2018 - 13:25 Promjenite veličinu teksta: A A A

On je za list Elektroprivreda kazao da je vrijednost uvezene energije bila oko 28 miliona, a izvezene 39 miliona eura.

Krivokapić je rekao da se, zahvaljujući kišnom talasu, stanje u akumulacijama popravilo, ali ne i koliko bi u EPCG to željeli.

„Trenutna situacija je takva da je u akumulacijama hidroelektrane (HE) Perućica deset gigavat sati (GWh) manje od bilansa, dok je akumulacija HE Piva 30 GWh ispod bilansnog plana“, naveo je Krivokapić.

On je objasnio da se bilansni plan naslanja na višegodišnji prosjek i da će, ako se to ostvari, EPCG imati višak električne energije, koji će biti valorizovan kroz dodatnu prodaju.

„Naravno, vodeći računa da sa spremnim akumulacijama dočekamo zimski period. U slučaju da padavine podbace, alternativa hidroproizvodnji je uvoz“, kazao je Krivokapić.

On je dodao da u današnje vrijeme nabavka elektične energije nije problem, tako da će EPCG, preko Direkcije za upravljanje energijom, na vrijeme nabaviti potencijalno nedostajuće količine, kako bi potrošači bili uredno snabdijeveni.

Komentari: 0

Novi komentar