Predsjednik Odbora RAE na sjednici Odbora za ekonomiju

Prelević: EPCG prodaje struju po nižim cijenama od tržišnih

Predsjednik Odbora RAE Branislav Prelević kazao je juče da bi bilo logično da EPCG zatraži povećanje cijena struje do šest odsto, koliko joj zakon dozvoljava u slučaju poremećaja na tržištu, jer je struja na na tržištu regiona skuplja 60 odsto.
Objavljeno: 15. 12. 2018 - 13:47 Promjenite veličinu teksta: A A A

- Nakon što EPCG odluči o procentu povećanja cijene, regulator će moći da donese odluku koliko je konačno poskupljenje cijene - objasnio je on na Odboru za ekonomiju.

Na pitanje zašto nema drugih snabdjevača, iako je tržište liberalizovano, Prelević je odgovorio da oni plasiraju energiju po tržišnoj cijeni, a kod nas postoji ograničenje od šest odsto.

- Da EPCG nema ovo ograničenje, plasirala bi energiju na tržište, bez obaveze da snabdijeva domaće potrošače, a ovako ih snabdijeva po cijeni koja nije ekonomska - objasnio je Prelević, koji smatra da je ovo ograničenje samo kratkoročno dobro za potrošače.

- Formira se jedinstveno tržište EU, pravi regulativa sa stotinama uredbi, koje mi usvajamo, ali se ne može na jedinstveno tržište sa ograničenom cijenom– kazao je Prelević i dodao da ne zna kako da iz toga izađemo.

Komentari: 5

Dgeh

16. 12. 2018 - 07:50

Epcg prodaje struju svom narodu, u cijem je i vlasnistvu, i cije resurse za proizvodnju te iste struje koristi, po cijeni sa kojom epcf nije u minusu. E sad sto je nekom da izvinete zinula fuzica, pa bi i taj dio da prodaje po evropskim cijenam, e to malo sjutra. Kad obezbijedite standard narodu koji je na nivou Eu, onda izvolite. Bolje malo primirite...
Nick

16. 12. 2018 - 09:25

NEvjerovatno kako ovakve vijesti đe se narod dere po novčaniku imaju po jedan, dva komentara. To komentatorima Analitike ne smeta. A smeta im crkva na Rumiji i Podgorička skupština. Tu se po stotinu sjati da napada srpske okupatore i posrbice. A kad dižu cijene i poreze tu se ćuti.
Aoooo

16. 12. 2018 - 11:25

Mrcili se Pa oni su u minusu
[email protected]

16. 12. 2018 - 14:02

Ne lazi Prelevicu! Ako epcg konstantno ostvaruje visoku dobit, odakle ta prica!
Milutin

16. 12. 2018 - 14:35

Proslo je vrijeme drzanja socijalnog mira preko elektroprivrede.Struja mora prije ili kasnije poskupjeti vjerovatno iz dva puta da bi se izbjegao sok kod potrosaca.
Novi komentar