CG-ITALIJA

Uspješno prvo testiranje podmorskog kabla

Probno testiranje (commissioning) projekta energetskog povezivanja Crne Gore i Italije, uspješno je započeto. Proba je počela juče prvim funkcionalnim testiranjem konvertorskog postrojenja u Lastvi, potvrđeno je Televiziji Crne Gore iz italijanske Terne i Crnogorskog elektroprenosnog sistema.
Objavljeno: 15. 12. 2018 - 15:40 Promjenite veličinu teksta: A A A

Provjera funkcionalnosti cijelog sistema projekta podmorskog kabla trajaće nekoliko mjeseci, nakon čega slijedi komercijalna upotreba početkom druge polovine naredne godine. Projekat energetske interkonekcije Crne Gore sa Italijom, prvo je spajanje regiona te vrste sa Evropskom unijom koju našu zemlju pozicionira kao energetsko čvorište na Balkanu. 

Energetsko povezivanje Crne Gore i Italije polako ulazi u završnu fazu. Nakon što je kabl dužine 455 kilometara, od čega je većina pod morem, postavljen prošle godine, juče je uspješno završeno početno testiranje konvertorskog postrojenja u Lastvi. Testiranje koji podrazumijeva stratesku saradnju i koordinaciju operatora prenosnog sistema Crne Gore i Italije, CGES-a i Terne, trajaće nekoliko mjeseci. Komercijalna upotreba podmorskog kabla, odnosno tranzit električne energije izmedju Balkana i Evropske Unije, putem prenosnih sistema Crne Gore i Italije, očekuje se početkom druge polovine naredne godine.

Projekat podmorskog kabla strateški je važan za region, jer je to prva energetska interkonekcija Balkana sa EU. Očekivani benefiti su brojni a važnost projekta za Crnu Goru, apostrofirao je i predsjednik Milo Đukanović, prilikom posjete kompaniji Terna u julu.

“Ovo nije samo projekat dva preduzeca pa čak ni dvije države. To je jedan moćan infrastrukturni link, koji povezuje Balkan sa Evropom i to su oni linkovi koji su upravo potrebni danas kada razmišljamo o tome kako pomoći Balkanu da ubrza svoj hod ka dostizanju evropskog kvaliteta  života”, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Crna Gora će po završetku projekta, dobiti poboljšanu prenosnu mrežu, sigurniji energetski sistem, posebno primorje, što će biti od velikog značaja za buduće investicije u turizmu. Da će kablom, osim struje i profita, u našu zemlju “doplivati” i druge koristi, nedavno se saglasio i premijer.

“Biti energentrsko čvorište regiona podstiče investitore iz energetskog sektora da ulažu u CG. Nema danas svjetske kompanije koja se ne interesuje za CG zbog projekta podmorskog kabla “, kazao je predsjednik Vlade Duško Marković.

Energetsku vezu Italije i Crne Gore Evropska komisija proglasila je projektom javnog interesa. U realizaciju najsavremenijih tehnoloških rješenja, dosad neviđenih na Balkanu, učestvovali su svjetski brendovi - Tošiba, Prizmijan i Neksans.

Komentari: 6

Pedja

15. 12. 2018 - 18:16

Svaka cast!! Veliki dan i za nas i za nase susjede, za sve! Dokaz da se moze!!! Bravo za CG, Balkan, IT, EU!!!!
Loša vijest

15. 12. 2018 - 21:04

Iovako plaćamo najskuplju struju u regionu, ai šire. Mogu samo zamisliti koja će biti cijena kad taj kabal "proradi". Narodu još prazniji džepovi, ako ima kud više, a pojedincima iz vlasti porast uštedjevine u stranim bankama, to je ta korist koju ćemo imati od tog kabla.
Objektivni

16. 12. 2018 - 01:21

Boze koliko je ijeda , pakosti i mrznje kod ovakvih ljudi . Od kabla mozemo imati samo korist. Od svakog kilovata koji se preko njega sa Balkana izveze mi imamo zaradu . . Potpuna je neistina da imamo najskuplju struju u ovom dijelu Evrope. Uostalom neka se gradjani provjere placaju li skuplje 2-3 mobilna koje posjeduju ili struju. Ovako ce da pljuju i auto put kad bude gotov. Svaki uspjeh Crne Gore za njih je nepodnošljiv . 96733Jednostavno mrznja je jaca od svega . Jeste da je to normalnom covjeku potpuno nejasno ali je tako .
Darko

15. 12. 2018 - 23:38

Sjajno!
kurcslus

16. 12. 2018 - 13:08

Jesu oni dobro izolovali zu zicu da ne pobiju ribe ?
oscilacije napona

16. 12. 2018 - 13:25

Jao al ce Talijanima pocrkaju televizori i flizideri na onu nasu struju ! Ionako su loseg kvaliteta .
Novi komentar