Prilikom otvaranja Kulturnog centra u Pekingu

Srbija ponovo poseže za kulturnim nasljeđem Crne Gore

Nastupom guslara prilikom otvaranja Kulturnog centra Srbije “Ivo Andrić” u Pekingu, koji je bio obučen u crnogorsku narodnu nošnju, kao u krajnje eksplicitnom identitetskom obilježju, organizatori ovog nastupa posegnuli su u konkretno kulturno nasljeđe Crne Gore, predstavljajući ga kao svoje, navodi se u reagovanju Ministarstva kulture.
Objavljeno: 15. 12. 2018 - 20:58 Promjenite veličinu teksta: A A A

“Činjenica da je pjevanje uz gusle dio kulturnog nasljeđa više balkanskih naroda, obavezuje, u najmanju ruku, na obazriviju prezentaciju ovog nematerijalnog dostignuća, od one prezentacije koju smo mogli vidjeti prilikom otvaranja Kulturnog centra Srbije “Ivo Andrić” u Pekingu”, navodi se u saopštenju.

To što je pjevanje uz gusle za sada upisano na Reprezentativnu listu nameterijalnog kulturnog nasljeđa čovječanstva, kao dio kulturnog nasljeđa Srbije, podrazumijeva da Srbija prilikom prezentacije ovog nasljeđa tretira sopstvenu guslarsku tradiciju i sve ono što uz nju ide, kao što su nošnja, simbolička značenja i izvornost i autentičnost tekstova guslarskih pjesama.

“Poštujući činjenicu da pjevanje uz gusle pripada i kulturnom nasljeđu Srbije, što je uostalom potvrđeno upisom na UNESCO listu, smatramo da se prilikom prezentacije i promocije ovog nematrijalnog dostignuća ne bi smjelo referisati na one njegove sadržaje i elemente koji pripadaju drugim narodima, odnosno kulturnom nasljeđu druge države. Vođena takvim pristupom, Crna Gora će i ubuduće prezentirati pjevanje uz gusle, kao dio sopstvenog kulturnog nasleđa, sto će se posebno odnositi na period nakon što kandidatura Crne Gore, Albanije, Hrvatske i BIH, bude prihvaćena od strane UNESCO-a”, zaključuje se u saopštenju Ministarstva kulture.

Komentari: 39

Pravda

15. 12. 2018 - 21:13

Kaki su Srbi svega ima a svojega nidje. Ali dobro je rekao onda onaj jednog dana ce zbog svega ovoga svi Srbi stati ispod jedne kruške. Sve se vraća sve se plaća. Ni Ivo Andrić, ni gusle, ni crnogorska nošnja... Treba država Crna Gora konačno da reaguje na ovaj fukarski lopovluk.
Sjedi dolje!

15. 12. 2018 - 22:56

Ako Srbi stanu ispod jedne kruške, vi ćete ispod jednog maslačka. Ivo se deklarisao kao Srbin i valjda je on bolje znao što je od tebe. Crnogorci su bili i biće Srbi. Tako je bilo 900 godina, do ovih vaših poslednjih petnaest, gdje pokušavate tjerati vodu uz brdo. Što misliš, koje su vam šanse? Vaših 15, protiv naših 900 godina. Dobro si zaključio. Nikakve.
Maslinar

16. 12. 2018 - 00:00

U nedostatku svog indentiteta, srbi posezu za indentiotetskim obiljezjima okolnih naroda... Izgleda da ih je u ovom slučaju bilo sramota "srpske narodne nošnje" koja datira od Balkanskih ratova, pa su posegnuli za tuđom, Crnogorskom. Srbi se više ne ustručavaju u krađi - rade to otvoreno i slikaju se sa ukradenim.
Sjedi dolje!

16. 12. 2018 - 00:29

Bilo bi bolje da probaš nekome prodat koju litru tog užeglog ulja, koje zoveš maslinovim, nego što ulazi u komentare, stvari o kojima pojma nemaš. Srbi su imali Carstvo, još prije 700 godina, a ne da nijesu imali nošnju. Nošnja o kojoj je riječ, iakojedna od srpskih, nastala je mnogo, mnogo kasnije.
Judas Priest

16. 12. 2018 - 03:30

I mi smo carstvo imali prije 946 godina, pa sto cemo sad sa tim? A povrh toga nismo imali vise-vjekovne rupe u istoriji, koje smo popunjavali istorijom okolnih naroda. Inace, kad si se vec dohvatio nosnje, sto nam lijepo ne objasnis kako je izgledala ta "stara" srpska nosnja, ako mozes?
Diž' se gore paore

16. 12. 2018 - 06:16

Prava srpska nošnja je Slavonska, po mjeri paora i geaka koji znaju samo da riljaju po zemlji. Kad su kolonizovani poslije WW2 rata Crnogorci su ih prezirali.
Boban Bg

16. 12. 2018 - 11:50

Koje je to carstvo i koji je to car? Onaj što je proglasio srpsku patrijaršiju i proizveo sebe u cara, a patrijaršija mu popila anatemu zbog nekanonskog uzdizanja i bila izopštena? Da ga nije neko priznao za cara? To je kao da Vučić sebe proglasi predśednikom UN. Manite se više tih laži o caru Lazaru i caru Dušanu! Mogu da razumijem korišćenje laži prije dva vijeka kad se stvarala srpska nacija, ali dokle više?
Osmogrk

16. 12. 2018 - 13:31

Sadasnja srpska narodna nosnja potice od vojne uniforme. A SAD NAJINTERESANTNIJE: Ta uniforma je na molbu dobijena od Fracuske, jer Srbija nije imala para da je kupi. Dobili su na poklon uniformu FRANCUSKOG KOLONIJALNOG PUKA IZ MAROKA. Oni su jahali kamile pa otuda jahace caksire iako su Srbi imali samo pjesadiju. Dalje, na bluzi su postojale samo imitacije dzepova - da pijesak ne bi ulazio u njih. A kapa je bila nesto visa od ove sadasnje, da se prilikom pjescanih oluja navuce potpuno preko usiju i obuhvati sto vise povrsine glave.
41640

15. 12. 2018 - 21:27

Zasto drzava ne reaguje. Sta jos treba da se desi pa da reaguju dobro placeni spavaci. Otvarati kulturni centar Srbije u stranoj drzavi u crnogorskoj nosnji. Neshvatljivo.
Montenegro

15. 12. 2018 - 23:08

Da se srbi ne kite tudjim perjem, trebali bi opanke obuci i sajkacu staviti na glavu. Medjutim da garderoba im se svidja - lakse je tudje oteti i prisvojiti. Crnom gavranu (poput srbalja) i zlatne haljine da navuce opet ce ostati crn i jadan. Zato ih niko ocima ne voli vidjeti.
Crnogorac

15. 12. 2018 - 21:33

Serbia od nasljedja Ima samo Genocid po Tomé su culi za Srbiju .
Bato

15. 12. 2018 - 22:59

Ti si Crnogorac, koliko sam ja Francuz.
Milo Vujović

15. 12. 2018 - 21:33

Ovo je Skandal i Klasični Primjer đe Naša Diplomatija Treba da hitno Reaguje sa jednom Diplomatskom Notom za Krađu Crnogorskog indetiteta,Našu Narodnu Nošnju Našeg Ponosa,ministarstvo kulture reaguje prema unutrašnjoj javnosti,a ne tamo đe treba Diplomatskom Notom za Krađu Crnogorskog indetiteta,u Crnoj Gori jedan fašistički pop,Uradio Nam je KULTUROCID I NEZAPAMĆENE KRIMINALNE RADNJE ,i to ponavlja svake godine još većim,i na Sve ovo Ćuti Vlast,Dali Uopšte ova Vlast ima Vlast na teritorijom Crnogorske Države,šta je ovo Ovo je Haos koji vodi u Anarhiju,ako se Hitno ne reaguje Prema Svima bez obzira s kojim Neprijatelj imaš Posla !!
Djordje

15. 12. 2018 - 21:42

Sto su vam krivi pravi cestiti Crnogorci koji znaju istinu? Sto cete sa Crnogorcima koji se izjasnjavaju ka Srbi? Njih cete nacerat da obuku opanke? Vi nebranite pravo misljenja jeli tako,ali mora bit onako kako vi kazete. Nije li to ta Americka Demokratija?
crnogorka

15. 12. 2018 - 22:59

Pa izjasnili ste se za opanke!
?

15. 12. 2018 - 23:28

A, ti si kao crnogorka, a ovamo ti smetaju opanci. A opanci i gusle su vidiš išli zajedno. No, ti vjerovatno vidiš, ali za to ne znaš, ali o Crnogorcima i njihovoj istoriji i kulturi, ama baš ništa. Pročitaj nešto, ako umiješ čitati, pa onda u iznošenje mišljenja i polemike. To što polemišeš sa nekim koga ne vidiš da ti nije ti od pomoći. No tvoj je problem, kad je ova tema u pitanju, tvoje neznanje, ali baš veliko.
Равногорка

15. 12. 2018 - 23:59

Неупоредиво више Црногораца живи у Србији него у Црној Гори, ваљда могу да се обуку у своју народну ношњу. Како да реагује Албанија када се Малисори обуку у своју народну одежду. А овај у пекингу је илустрација онога гуслара из романа "На Дрини ћуприја".
Maslinar

16. 12. 2018 - 00:08

Djordjije - Rep Srbija je otvorila Kulturni centar u Rep Kini i svoju kulturu prezentovala kroz crnogorsku narodnu nosnju?! Smijemo li vratiti Ambasadora doma na konsultacije? Ili ipak da ne kvarimo 'bratske" odnose? Kad bi im se ukazala prilika Djordje, izgoreli bi nas ka cigar duvana! I to da ne ulaze u CG - uradili bi to ovi domaci, ka 1918! Budi siguran tj siguran budi!
Dragan

15. 12. 2018 - 22:10

Potpuno ispravno, neka su srbi "uzeli " gusle jer bi u protivnom otišle u zaborav! Kod nad se nidje u javnosti ne čuju više no da su zakonom zabranjene! Da nije srba naši guslari ne bi imali kome zapevati! Sran je odnos medija tj tv kuća i ministarstva kulture prema guslama i gislarima u CG!
Djordje

15. 12. 2018 - 22:45

A sto mislis sto nevole gusle? Pa zato sto ih boli istina koja je opjevana guslama. Imamo modernu novu drzavu sa drugijem vrijednostima. Vrijednostima koje moramo posjedovati i zaboraviti sto smo bili. Sad smo sto oni kazu da smo.
dragan lscg

15. 12. 2018 - 22:11

A sta ce mucenici kad se stide svoje sajkace i subare,lupezi.Imaju svoju podanicku istoriju,sluganstvo cio zivot pa im nije nista drugo ostalo no da kradu od male CG.
Vazda

15. 12. 2018 - 22:31

srbijanci su vazda lagali, sada su počeli i da kradu, a ko laže i krade taj je spreman i da ubije, to njima i nije nepoznato, s`edoci su njihovi potonji ratovi.
Komšija

15. 12. 2018 - 22:42

Bojim se da i njima i nama ne ostane samo da sviramo uz diple ako se ne opametimo.
Danijel

15. 12. 2018 - 22:46

Ma što hoćete? Crnogorci i jesu Srbi, bili i biće, kao Srbijanci, Hercegovci, itd. Vi kojima to smeta i nijeste Crnogorci. Vi ste Dukljani i Milogorci. Kakve veze vi imate sa crnogorskim etnikusom, osim po državljanstvu. Uostalom, sami javno govorite "kako se sa guslama ne može naprijed". Vi i ne. Ali Srbi mogu i sa guslama i sa crnogorskom nošnjom. To ionako nije vaše, prema tome, bez nervoze.
Basibozuk, bagra i brabonjci

16. 12. 2018 - 01:21

Samo naprijed, stvarate jos vece "prijatelje" sa ovakvom pricom, bagro fasisticka!
!!!

15. 12. 2018 - 23:03

Ovome što "ukucava" ove pluseve, stotinu za minut, radi uzaludan posao. Laž je laž i nikad nije bila od koristi, ponajmanje samim lažovima. Jadno je kad čovjeku ostane samo laž, da se njome brani. Mogu zamislit, kako se osjeća. Koji očajnik. Preporuka, umjesto ovoga, efikasnije je da podješ do najbliže apoteke i uzmeš neko umirujuće sredstvo i to ono najjače koju daju bez recepta, hahaaaaa.
1512

15. 12. 2018 - 23:06

Napisah na drugom portalu pa ajde i na ovom.Nagradno pitanje:Ima li ijedan Srbin u Srbiji ovakvu nosnju,osim kape.Kazem jednu makar.Nema takvog osim ovih nasih sto su ih ponijeli radi ukopa ...Bolji dokaz ne postoji.
Pg

15. 12. 2018 - 23:34

Sto me stavise barjak Crnogorski .
lupeži lupežaju

16. 12. 2018 - 00:02

Ovo nije nikakvo iznenađenje od lupeža srbijanskih. Da ne lupežaju i prisvajaju sve u regionu ja bih bio iznenađen.
Tako i treba

16. 12. 2018 - 00:33

kada se naše Ministarstvo kulture stiđelo da pjevanje uz gusle na vrijeme kandiduje za upis na listu UNESCO. Sada kada su Srbi to uradili, sjetili su se, pa zajedno sa Albanijom, Hrvatskom i BIH spremaju ovu kandidaturu?! Nama je bila bitnija Bokeška čipka od gusala. Jer, za ime Boga ovi iz Ministarstva kulture znaju samo za Betovena, Šopena, Mocarta ... Zbog ovoga treba da budu smijenjeni, a ne da podmeću "kukavičje jaje" nekakvim saopštenjima za internu upotrebu i kukumakanjem prema Srbiji.
Mikoš

16. 12. 2018 - 03:09

Malograđanština u kombinaciji sa kompleksima su čudo
Anagustum

16. 12. 2018 - 01:07

Netraba da we zavaramo rijechima ka’ “ nishta me neiznenadhjuje od Srba” Itd, no pod hitno treba da ministartsvo kulture ulozhi protestnu notu Srbiji, bez oklijevanja, i da im kazhu da to vishe nechine. srbima daj ruku i reci, aaa nishta me neiznenadjuje, i oni che slijedechi put sve obuci u Crnogorsku nosnu, pa u UNESKO. Tako to oni rade odavno. Kulturna uzurpacija shirokijeh razmjera. Dokle Crna Gora u fudbalu nije pochela igrati u crvenijem bojama, Srbi su samo plavo oblacili. A onda odjednim poceshe i oni crvene dresove. Tome se treba snazno oduprijeti, a Crna Gora treba zastititi noshnju pod hitno, ka I ostala kulturna dobra. Bas ka da nijesu znali da su Srbi krenuli da registruju gusle sredinom godine. I ja sam znao u June. I niko nista, svi spavaju za volanom u vladi. Na svaki grabez dici oblak prasine, pa che malo manje Srbi kras’.
Pi

16. 12. 2018 - 01:48

Pok.kim vam se na saopstenje, Ministarstvo kulture. Trebali ste se i izviniti sto ste uopste reagovali, a bolje da nijeste! Aloo, dje je diplomatska nota!? Dje je izdizanje ovog velikog problema na veci nivo !? O cemu se radi!? Crnogorci zele da bar jednom osjete da su zasticeni od ove vlasti! Pod ovom nosnjom, koja dstira iz 15.v, koja je simbol slobode i inata onima koji nijesu dozvolajvali da nose crvenu i zlatnu boju, osim ako si Osmanlija, sada se kamufliraju turski izmecari! Pod ovom nosnjom je moj cukun, pradjed, djed, nasi preci krv prolivali! Je li treba ovakvo saopstenje da date !? Sram vas bilo! Nijesu meni turski izmecari krivi, no mi! Ova vlast ne stiti nasu CG, nasu kulturu, ist i tradiciju. Grade srblji dje oce i sta oce po CG, devastiraju, mijenjaju oblike nasoj bastini, uvode nam njihov novostvoreni svetosavski identitet i vlast cuti ! Bjezat iz ove nesretne zemlje
Stop srpskom fasizmu

16. 12. 2018 - 04:39

Tacno tako, vlast nije btiga za narod bez kojeg obe drzave nikad ne bi bilo. Sram nas bilo sto se sami ne zastitimo kad drzavs ne haje za nas. Ctnohorski intelektuslci bi trebalo slozno da dignu glas protiv sramnog genocida nad nama, koji se vrsi otvoreno, uz blagoslov srbijanskih vlasti, i zagonetnp cutanje nasih celnika. Sta zreba jos da docekamo da bi nas vlasti zastitile..
Sekula

16. 12. 2018 - 03:15

U svakoj časnoj srpskoj porodici u Crnoj Gori imate ovakvu nošnju tako da ne vidim u čemu je problem?
Crka

16. 12. 2018 - 05:58

Sultan u Stambol proklinje gusle zbog kojih Crnu Goru ne moze pokorit a isto pokusavaju i njegovi vjekovni podanici
Pojam

16. 12. 2018 - 13:42

ISLAND MI JE...

16. 12. 2018 - 14:20

...U POSLEDNJE VRIJEME SVE DRAŽI.Island je prva članica koja je ratifikovala protokol o pristupu Crne Gore NATO-u 8. juna 2016. godine, tačno deset godina pošto je takođe kao prva država priznao Crnu Goru.
Island našao parnjaka....

18. 12. 2018 - 06:09

....a CG našla Island! Našao lonac poklopac!
Novi komentar