STAV

Suludi vapaji su zbilja Crne Gore

Povijesni fenomen koji se danas često imenuje prezimenom norveškoga kolaboracioniste Kvislinga, nije nikakva crnogorska specifičnost. Crnogorska je specifičnost to što na cijelome dunjaluku nema zemlje u kojoj kao ovđe potuđenici imaju tako visoku cijenu i đe je izdajstvo domovine legitimni politički čin i junački ushit
Objavljeno: 16. 12. 2018 - 06:20 Promjenite veličinu teksta: A A A

Piše: Prof. dr Milorad NIKČEVIĆ

Premda sam cijeli svoj naučni angažman posvetio proučavanju crnogorske duhovne kulture, što je rezultiralo i mojim učešćem u izradi kapitalne Istorije crnogorske književnosti (2012), pred paradoksima savremene crnogorske političke zbilje ostajem duboko zabrinut i začuđen! Što se to desilo s narodom kojemu su sloboda i nezavisnost bili vrhunaravni ideali!? Đe je nestao naš glasoviti etički kodeks!? Zašto danas u Crnoj Gori riječ, koja je povijesno bila na najvišoj moralnoj razini, danas vrijedi tako malo!? Kuđ su se đeli tradicionalni crnogorski agon i otmjenost u javnome nastupu i briga da zaštitimo „druge od sebe“!? To su samo neka od pitanja na koje nemam pouzdani odgovor.

,,PODGORIČKA SKUPŠTINA“

Prateći nedavno prijenos crnogorske Skupštine, s nestrpljenjem iščekujući izglasavanje rezolucije kojom je u simboličkoj ravni stavljena tačka na najveću sramotu u istoriji Crne Gore, ,,Podgoričku skupštinu“ (1918), nijesam se mogao čudom načuditi slušajući pojedina izlaganja puna otvorene gorčine i mržnje prema Crnoj Gori. Jedan od tih govornika, podižući karakteristični prijeteći prst, podśetio je na sve situacije tokom posljednjih 30 godina u kojima je Crna Gora bila na rubu sukoba, „građanskog rata“, primijetivši pritom da je strani faktor uvijek imao odlučujuću ulogu.

Nije gledaocima toga prijenosa mogla promaći direktna aluzija na savremeni politički trenutak i diskretna prijetnja da je politička grupacija u čije ime govori spremna na nove „poduhvate“ i destabilizacije. Samo koju neđelju kasnije, isti je političar u najgledanijemu političkom programu na Javnome servisu te svoje diskretne prijetnje i precizirao najavivši proteste čiji je cilj destabilizacija i pad legalno i legitimno izabrane crnogorske vlade.

JUNAK NAŠEG DOBA

Kako nikada u svojih pola vijeka javnoga djelovanja nijesam polemizirao vođen premisom ad hominem, već uvijek i isključivo slijedeći princip ad rem, to ni ovoga puta nije predmet mojega osvrta konkretni političar, čije ime stoga neću ni pomenuti, već jedna povijesna pojavnost koju on u Crnoj Gori dosljedno reprezentuje evo već 30 godina! Bilo da tu pojavnost prepoznajemo pod imenom Andrija Radović, Pavle Đurišić, Vidkun Kvisling, Radovan Karadžić, Momir Bulatović, da pomenem samo neke poznate primjere iz istorije XX vijeka, ili kako drugačije, uvijek je posrijedi ista matrica i isto odstojanje – za tuđe političke ciljeve i vlastite obećane položaje te su ličnosti bile spremne izdati svoju domovinu, po cijenu bratoubilačkog krvoprolića.

Junak našega doba, član svih saziva crnogorskoga parlamenta od uvođenje višepartizma, za sve to vrijeme promijenivši čak četiri poslanička kluba, izraziti je primjer matrice o kojoj pišem. Započevši političku karijeru kao predvodnik radnika jedne podgoričke fabrike u AB revoluciji u kojoj je, pod direktnom paskom DB-a Srbije - što je danas dokazano brojnim dostupnim dokumentima iz toga perioda a isto tako i knjigama Vlada Kekovića, smijenjeno tadašnje crnogorsko državno rukovodstvo - naš je Junak predvodio i sve docnije pokušaje destabilizacije Crne Gore.

 Kad je dio vladajućeg DPS-a 1997. godine odlučno raskinuo s politikom balkanskoga kasapina Slobodana Miloševića i uspostavio istorijski sporazum s crnogorskim manjinama i suverenistima o čvrstim građanskim temeljima Crne Gore, taj je naš Junak stao na čelo (pete) kolone što je udarnim jurišima pokušala zauzeti zgradu crnogorske vlade! A kad je 1999. godine u jeku NATO kampanje u tadašnjoj SR Jugoslaviji, u pregrijanoj atmosferi, Vlada SRJ na čijem je čelu bio Junakov politički lider vijećala o preuzimanju civilne vlasti u CG, što se na svu sreću a zalaganjem njenoga tadašnjega potpredśednika ipak nije desilo, i tada je naš Junak dizao svoj prijeteći prst, bodući ga direktno u oko crnogorskome multikulturalizmu, multietičnosti i građanskoj orijentaciji.

O njegovim prijetnjama uoči referenduma 2006. godine i podgrijavanju strasti u referendumskoj noći ne treba ni govoriti. Direktni put rada za interese stranih sila, a protiv vlastite države i naroda doveo je Junaka našega doba, direktno do 2015. i 2016. godine, i dva uzastopna pokušaja udara na ustavni poredak i nezavisnost Crne Gore. S tim što inostrani mentori više nijesu iz našega okruženja, već – dokazano je to i na najvišim diplomatskim adresama u Evropi – u Moskvi!

FENOMENI I PARADOKSI

No, povijesni fenomen koji se danas često imenuje prezimenom norveškoga kolaboracioniste Kvislinga, kao što sam već pomenuo, nije nikakva crnogorska specifičnost. Crnogorska je specifičnost to što na cijelome dunjaluku nema zemlje u kojoj kao ovđe potuđenici imaju tako visoku cijenu i đe je izdajstvo domovine legitimni politički čin i junački ushit. Junak našega doba za trideset godina predvodništva najretrogradnijih struktura, čiji je cilj, pokazalo se to mnogo puta, razur ove zemlje i društva, nikad ni za što nije odgovarao, već ga po okončanju karijere čeka povisoka poslanička penzija. S druge strane, danas se u Crnoj Gori sudi jednome mladiću kojem je Junakovo mentorstvo te nakaradno rusofilstvo, ono u kojem se ne shvata da su Jesenjin i GRU dvije različite Rusije, i grandomanska politička ambicija za sva vremena obilježili karijeru.

„Tragovi su mnogi do pećine“, stihovi su našega velikog pjesnika, no tragovi do našega Junaka iako dobro vidljivi, ne mogu ga ni danas spriječiti da diže prijeteći prst crnogorskoj državi i društvu i regrutuje nove sljedbenike zla koji će, kad svi ti silni neuspješni udari propadnu, umjesto njega završiti pred licem pravde!? No ako ga od savremenih sudova dijeli imunitet i junoše spremne da umjesto njega podnesu žrtvu, onaj drugi sud koji nas sve čeka, sud istorije, smjestiće ga onđe đe mu i jeste mjesto – u društvo potuđenika i otpadnika koji su za interes stranih sila radili protiv svojega naroda, crkve, jezika i države! Nije to jedini paradoks političke crnogorske zbilje u koji nijesam kadar da proniknem. Ne manje od toga čudi me zašto država toleriše već decenijama bahato antidržavno djelovanje SPC u Crnoj Gori, a gotovo u istoj mjeri mi je neshvatljivo i to da su neki nekadašnji moji saborci, izvorni suverenisti, udarne medijske igle velikosrpske i velikoruske agresije prema Crnoj Gori.

Nije mi jasno ni kako je moguće da nekad prepoznatljiva perjanica suverenizma SDP danas bude konstituent lokalnih vlasti pod čijom se egidom priziva nestanak Crne Gore i slavi nekakvo „srpsko more“!? Možda su svi ti procesi zapravo posljedica istoga problema – propuštene šanse da se nakon referenduma 2006. godine čvršće utemelje crnogorske institucije, a antidržavno djelovanje, kao i u svim demokratskim društvima, izmjesti iz javnoga života u prostor pravnoga sankcionisanja. Da je to tada urađeno, o našem Junaku, klerofašističkim farisejima s mitrom na glavi i njihovu enormnom bogatstvu te o sličnim pojavama, danas bi se govorilo kao o negativnim primjerima iz prošlosti.

Nadam se, ipak, da će i savremena crnogorska politička elita naći način da marginalizuje ovakve pojave, jer je u protivnom samo pitanje dana kad će „junaci“ i fariseji, potpomognuti stranim interesima, nanovo udariti ne samo na legitimne i legalne organe vlasti već i na temeljne vrijednosti crnogorskoga društva i naroda – građansko ustrojstvo i multikulturalizam i multietičnosti.

 

Komentari: 26

Oksim

16. 12. 2018 - 09:33

Profesore svaka ti je na mjestu. Oslika si Andriju da mu ni sliku ne treba gledat. Dako ga časte odmorom u Spužu pa makar i o trošku gradjana.
Ranja

16. 12. 2018 - 10:50

Nije ovo Andrija no Peđa Bulatović. Svaja čast, profesore! Konačno da neko jasno i glasno kaže da ova država tetoši izdajnike, dok patriote bagateliše i šikanira!
vizionarstvo

16. 12. 2018 - 10:23

A kako se zove aneksija CG od neprijateljskog vojnog saveza protivno volji ogromnog broja gradjana i bez referenduma ?
NEMOJ NIKOM DA KAŽEŠ

16. 12. 2018 - 13:44

Ja to u povjerenju-TIHA OKUPACIJA-a ti nemoj kome da nas ne kažu u Kolašin
Lolo

16. 12. 2018 - 11:51

Mislim da se nije moglo čvršće, to je bratija koja je direktno povezana sa službom Srbije to su na zalost, predstavnici beogradske Crne Gore. To je jedan recidiv prošlosti koju ka sve dječije bolesti CG mora preležat. Nije ni bilo vremena, odma nakon referenduma počeli smo pristupanje EU koja nikakvu čvrstu ruku ne bi tolerisala sto zbog nje same I zakona to I zbog Srbije koja ne bi zaklapala. Ni ovako ne zaklapa. Mene se činite da je to malo komplikovanije. Posebno, kako autor navrde, imamo suvereniste koji otvoreno koketireju I vrse vlast sa četnicima. O zastiďu zvanone Vijesti ili Monitor ne treba riječi trošit. Ipak mislim da se boljitak vidi I da idemo pravim putem.
nista nije vjecno

16. 12. 2018 - 12:57

A ti bi mu Lolo - bekrijo volio malo cvrsce zesce brutalnije , a ? Vidi , vremena se mijenjaju a zlo se pamti . Odlaze Turci , Talijani Svabe , Amerikanci i ostali osvajaci a mi ostajemo po par decenija nasamo .
CG

17. 12. 2018 - 13:24

Prepa si nas, namrtvo
flamantes

18. 12. 2018 - 23:16

Pa i vi odoste, a Crna Gora će ostati do kraja vremena u svojoj slavi
Crnogorka

16. 12. 2018 - 13:06

Profesore čestitam na jasnom prikazu crngorske stvarnosti. “Junak/ci našeg doba” ili “izdajnici našeg doba” jer su, na žalost u množini, poistovjećuju izdaju svog naroda i države s demokratskim pravima. Oni ne znaju da demokratija takodje, ima svoje granice i kada se prestupe te granice, “demokratija” prelazi u primitivizam, što su pokazali postavljanjem čergi ispred zgrade Skupštine, pozivajući narod na rušenje države. Takodje su zamijenili teze o ponosu i idealima, kako ste napisali, pa su slobodu i nezavisnost zamijenili s željom po rušenju države i potčinjenošču nekoj drugoj državi. Nemaju oni ni karaktera ni patriotizma. Žalosno je samo da su neki od njih profesori i predavatelji i da nam o tome uče mlade ljude, koji bi morali biti snaga i ponos Crne Gore. Sram ih i stid bilo. Sudiće i njima buduće generacije.
Biolog

16. 12. 2018 - 13:42

Ako stablu isječeš korjene i ostaviš samo prizemne tzv.branduse činiš lošu stvar -prva jača suša ga uništi...plašim se da će tako nešto da se desi u ,doglednoj,budućnosti
flamantes

18. 12. 2018 - 23:18

Biolože na čije stablo misliš? Crnogorsko je tanko i tvrdo puno čvorova, srpsko je odebljalo i krivi se samo od sebe, već se suši.
Oksim

16. 12. 2018 - 23:45

Ova Crnogorka zna napisat, a mora da je lijepa i zgodna ka joj ime govori.
Janjuš

16. 12. 2018 - 13:39

Nakon prve riječi sam presta čitat!
Demoklo

16. 12. 2018 - 23:14

Zasto ...???
Oksim

17. 12. 2018 - 00:44

Da znate čitat drugačija bi priča bila!
Luka P

16. 12. 2018 - 13:59

Niђe se izdajnici ne ponose izdajom kao oђe!
Piper

16. 12. 2018 - 14:41

O!lican komentar o jedom fenomenu Crnogorskom(brzi zaborav tko si i sto si i borba za zivot opstojnost jednog naroda) sve sve to nalazi u Crnogorskom covijeku. Ja bi dodao ako nas iko osvijesti ko smo i sto smo uradice to okupatorska spc i velikosrpska politika Zelim pozdravit velikog intelektualca,Crnogorca,borca za Crnu Goru,lobistu za C.G i mog prijatelja . Pozdrav profesoru, koji ima ogroman ugled Rapublici Hrvatskoj Ljubomir Boljevic Zagreb
portal

16. 12. 2018 - 15:15

Mo- -žete li pre-nijeti -tekst da valja, novina-ri na-ši drag-i.
milka

16. 12. 2018 - 17:23

Hej bre u Svajcarske, sto rece Medo, bio referendum da li kravama rogove da skrate a nas niko nije pitao hocemo sa onim sto nam je juce bombe kasetne (zabranjene) i uranijum na glavu izrucivao i rusio nam ono malo sirotinje sto smo golim rukama stvarali i vi mi nesto pricate !!!
Realista

16. 12. 2018 - 19:07

MI smo od dva zla birali manje. Nismo mogli ostat neutralni ko što to nisu ni mnogo veće države. Probali smo sa Rusima nekoliko vjekova, pa su nas više puta nasadili na kolac, potonji put smo izgubili državu a borili se na njihovoj strani i ginuli za njih, tako da nikad više sa njima. Predlažem ti malo istoriju Crne Gore da pročitaš, sve će ti biti jasno.
DrugaStranaMedalje

16. 12. 2018 - 19:52

Istina, nije te niko pitao za to. Isto kao sto te niko nije pitao da se ide na Dubrovnik ili Bosnu...
nenad mne

17. 12. 2018 - 14:13

Pa,Milka, kada spominješ zabranjene kasetne bombe što ne reče da ih Srbija još uvijek proizvodi i prodaje!
Strateški plan

16. 12. 2018 - 18:38

Crnogorske institucije treba da naprave strateški plan kako da se zaštiti crnogorsko materijalno i nematerijalno kulturno naslijeđe. Takođe bi trebalo ovu situaciju izdići na medjunarodni nivo jer su nam sve oteli da ne nabrajam nema mjesta odje...
ovca

17. 12. 2018 - 00:25

Sjajno ste to opisali. Ali da Vam ja pojasnim izostanak krivičnog gonjenja za izdaju države, narušavnje javnog reda i mira i svega drugog što ih sleduje: Kad bi ih elita na vlasti marginalizovala raspalo bi joj se izborno tiijelo, dok bi napredne struje izbacile na površinu "neke nove klince". Stoga je eliti jeftinije da plaća ove likove koji svoj politički entuzijazam usmjeravaju na prodaju države, pa tako dotični ekstremisti uzimaju novčana sedstva od stranih sila jednako kao i od strukture na vlasti
Anđa

17. 12. 2018 - 13:59

Profesore, svaka Vam je na mjestu. Ne sviđa mi se samo manir, koji ćemo kao i naziv kvisling prepoznati po: " on je mrtvome Staljinu u brk pljunuo". Taj, mrtvac, neka ga tamo đe je , veći su problem ovi živi kojima se ime ne pominje.
73730074

19. 12. 2018 - 00:41

Pravi članak i u pravo vrijeme. Od početka pa sve do kraja ovog teksta , koji se inače čita u jednom dahu , čitaoca ispunjava osjećaj zadovoljstva da ima još ljudi koji u današnje vrijeme vide stvari realno i kojima je stalo na pravi način do Crne Gore . Profesor Nikčević ovdje iskreno govori o fundamentalnim problemima koji već dugo bivaju dopušteni u Crnoj Gori, a nikome prisebnom shvatljivi kako je to moguće , i ukazuje na dalekosežne posljedice ukoliko se ništa ne uradi po tom pitanju. Nadajmo se da će to što je rečeno u tekstu naići na odjek i podstaknuti Državu da jednom za svagda pogleda u oči ovim antidržavnim ponašanjima i da izvede pred sud pravde sve aktere a pogotovo one klerofašističke koji iznutra i spolja ne prestaju da siju mržnju umjesto ljubavi i mira koje je nešto što oni , kao institucija kojoj pripadaju , treba da propovijedaju. Ovdje su na jedinstven način pogođene stvari “u sridu” , rečeno jezikom sinjskih alkara.
Novi komentar