Carinik se raspitivao o saznanjima policije

Prisluškivani razgovori otkrili detalje o akterima šverca cigareta

Carinik Vojin Leković je nakon zapljene 65.000 šteka cigareta bez akciznih markica, vrijednih oko 1.400.000 eura, nadomak glavnog grada početkom avgusta, u više navrata preko telefona kod kolega u Podgorici se raspitivao o tome da li je policija preduzimala neke radnje u vezi sa zapljenom cigareta na Paštrovačkoj gori, pokazale su mjere tajnog nadzora.
Objavljeno: 16. 12. 2018 - 06:45 Promjenite veličinu teksta: A A A

Leković se interesovao i koje dokaze policija ima protiv Petra Milutinovića, Dragana Šustera, Radovana Brajkovića i Stefana Vujačića nakon što su uhapšeni prilikom zapljene ovih cigareta.

Vojin Leković je sin carinika Gojka Lekovića, koji je, prema sumnjama istražitelja, zajedno sa Petrom Milutinovićem formirao kriminalnu organizaciju koja je od neutvrđenog datuma pa do početka avgusta nazakonito izvozila cigarete iz skladišta Slobodne carinske zone Luke Bar radi prodaje na sivom tržištu, uz izbjegavanje mjera carinskog nadzora i neplaćanja fiskalnih obaveza kojima podliježe takva vrsta robe. Crnogorski državni organi su u avgustu, u dva navrata podnijeli krivične prijave za učešće u švercu cigareta protiv 28 osoba od kojih su osam službenici Uprave carina.

Istraga

Krijumčarenje cigareta u vrijednosti 40 miliona eura odvijano je preko kompanije Lončar šped iz Bara, koja je, kako se sumnja, u registru privrednih subjekata zavedena na osnovu falsifikovane dokumentacije koja potiče iz inostranstva. Šverc cigareta kojim je budžet Crne Gore oštećen za 40 miliona eura je, pored kompanije Lončar šped, pokrivan i dokumentacijom inostrane kompanije Konrad Delaver.

Dosadašnja istraga je potvrdila inostrano porijeklo cigareta, ali ne i da su one zaista bile vlasništvo Konrad Delavera, čiji je izvršni direktor srpski državljanin M. M. Istražitelji su prikupili dokaze koji potvrđuju da je krijumčarenje cigareta bilo praćeno dokumentacijom preduzeća Lončar šped i da je registracija tog privrednog društva kod nadležnog organa u Crnoj Gori izvršena na osnovu falsifikovane dokumentacije. Navedene okolnosti ukazuju na prekogranične veze okrivljenih sa osobama iz inostranstva.

DokazI

Istražitelji na osnovu svih prikupljenih dokaza vjeruju da su te kompanije osnovane namjenski za posao šverca cigareta. Sumnju istražitelja u velikoj mjeri potkrepljuje činjenica da je kompanija Konrad Delaver osnovana neposredno prije nego su njeni predstavnici u maju zaključili korisnički ugovor sa Lukom Bar. Istovjetan ugovor sa Lukom Bar u maju je potpisala i kompanija Lončar šped, koja je osnovana godinu prije zaključenja tog posla o korisničkim uslugama.

Kao organizatori kriminalne grupe označeni su Petar Milutinović, kome su lisice stavljene početkom avgusta i službenik Uprave carina Gojko Leković, koji nije dostupan crnogorskim državnim organima. Milutinović je uhapšen početkom avgusta zajedno sa Draganom Šusterom, Radovanom Brajkovićem i Stefanom Vujačićem zbog sumnje da su švercovali cigarete. Dvadeset pet dana kasnije, u okviru iste akcije, lisice na ruke stavljene su još 10 osoba zbog sumnje da su učestvovale u švercu cigareta vrijednom više miliona eura. Za razliku od Milutinovića, Gojko Leković izbjegao je hapšenje i još uvijek nije dostupan državnim organima Crne Gore.

Komentari: 0

Novi komentar