Stigao odgovor Srbije Podgorici: Nastupom u Kini nijesmo uzeli tuđe, gusle srpska baština

Ministаrstvo kulture i informisаnjа Srbije saopštilo je danas da je guslаr koji je izveo pjesmu nа otvаrаnju Kulturnog centrа "Ivo Andrić" u Pekingu bio odjeven u nošnju koju su "nosili i nose Srbi u Crnoj Gori i Hercegovini", i da je to "činjenicа koju nijednа novа identitetskа konstrukcijа ne može dа izmijeni".
Objavljeno: 16. 12. 2018 - 14:40 Promjenite veličinu teksta: A A A

U odgovoru na saopštenje Ministаrstvа kulture Crne Gore, navodi se da je izraziti dio srpskog nаsljeđа poticаo i potiče iz Crne Gore i da Srbija tom prilikom "nije uzelа ništа tuđe" i da je nadležno crnogorsko ministarstvo trebalo "sа više tаktа i skrupulа dа se oglаsi u vezi sа ovom temom".

"(Ovim putem ih) obаvještаvаmo dа Srbijа nije 'posegnulа' ni u čije kulturno nаsljeđe 'predstаvljаjući gа kаo svoje', i ohrаbrujemo ih dа pаžljivije izuče nesporne etnogrаfske i etnomuzikološke činjenice prije nego što posegnu zа neprimjerenom i neаrgumentovаnom jetkošću", navodi se u saopštenju i dodaje da je spremno da im u tom poslu "pruže i odgovаrаjuću pomoć i podаtke".

Ministаrstvo kulture i informisаnjа Srbije je dodalo da je, prilikom nominаcije pjevаnjа uz gusle zа Uneskovu listu nemаterijаlne kulturne bаštine, podnijelа opsežnu dokumentаciju i da su stručnjаci Uneskа dvije godine vrjednovаli priloženi dosije, a da je čitаvа procedurа bilа jаvnа.

"Upis nа listu Uneskа ne znаči dа tvrdimo dа su Srbi izmislili gusle i guslаnje, nego dа je riječ o temeljnoj i živoj bаštini srpskog nаrodа, o čemu svjedoče brojnа udruženjа i posjećene guslаrske večeri", navodi se u saopštenju.

Crnogorsko ministarstvo kulture juče je ocijenilo je da je prilikom otvaranja Kulturnog centra Srbije u Pekingu organizator posegnuo u "konkretno" kulturno nasljjeđe Crne Gore i "predstavio ga kao svoje", nastupom guslara koji je bio obučen u crnogorsku narodnu nošnju.

Komentari: 35

Amfilohijeva šarenica

16. 12. 2018 - 14:56

Uzeće nam i ime kako su/smo krenuli.
eto vi ga dobro ga nosite

16. 12. 2018 - 15:28

ime konvertiti je samo vase .
Tako je to...

16. 12. 2018 - 15:04

Ovo je intervju UCGa sa UCGom. Ponavljanje istog po ko zna koji put. Sustina se preskace. Da li u svom obracunu eksplicitno postuju ono sto navode? Ili su sami kreativni i slobodno tumace neke stvari?
moli vas jos 2 poglavlja 7 i 8

16. 12. 2018 - 15:17

7. Притом, црногорски сепаратисти су изгубили компас. Смета им српски народни гуслар у српској народној ношњи Црне Горе, а не смета им да на Хрватској радио-телевизији, у емисији „Лијепом нашом“ из Тивта, фолклорни ансамбл у истоветној народној ношњи плеше у емисији која носи назив државне химне Републике Хрватске. 8. Једини проблем које Министарство културе црногорских сепаратиста уистину има је што су конвертовали из Срба у неки други идентитет.
nudo

16. 12. 2018 - 16:07

Crnogorsku nošnju nazivaš srpskom, e ........ne, ................... Glupane prvo nauči šta znači termin separatista
CiNick

16. 12. 2018 - 16:14

O kakvoj konverziji drobite? Svi naši predci bili su Crnogorci, baš kao i predci vas posrbica. Bili su ti izrijekom i svi ti vaši "srbi" na koje se pozivate. Mi ne želimo, jer to nijesmo, bit neko drugi no ono što su ni predci bili - Crnogorci, i ne želimo drugu državu sem one za koju su naši predci ginuli - jednu, jedunu i jedinstvenu Crnu Goru! I ne damo ništa što je naše da vi konvertujete u nešto što nigda nije bilo i neće bit. Crna Gora je vječna i mi s njom, a vi ćete bit prezreni i od nas i od Srba i takve će vas povijest pamtit, grđe no negda poturice.
Gdhdhd

16. 12. 2018 - 16:15

Kad je ikad iko zvao CRNOGORSKU NARODNU NOSNJU, "srpskom narodnom nosnjom CG"! Ta srpska nosnja jije ni postojala do 20.v, dok nijeste uzeli ....... ...... i proglasili ih sopstvenom nosnjom! To vam je identitet! Svoje ropstvo, turski izmecari, kamuflirate slavnom i slobodsrskom CRNOGORSKOM NARODNOM NOSNJOM! SVE CE VAM SE O GLAVU OBITI! Ova nesretna vlast crnogorska, ............. nijeste vi krivi, vi ste nesreca za svakog ko je u vasem okruzenju! Samo smo mi krivi sto se ne branimo kako dolikuje Crnogorcima... ................. iz torine!
Nema konvertita

16. 12. 2018 - 16:25

posrbice su uvijek postojale
Baš te žalim-CITAT

16. 12. 2018 - 17:38

ripadnost jednom narodu iskljucuje politicko-geografske granice.Cinjenica je da se vlast u Crnoj Gori distancirala od srpstva joj je ne daje legitimitet da svojata gusle kao iskljucivo svoj nacionalni instrument.Po meni je mnogo znacajnije guslanje,kroz narodne pesme koje su podsticale narod na opstanak pod turskim zulumom nego same gusle kao komad drveta.Zato dragi moji Srbi(Crnogorci)vlast je smenjiva kategorija a obraz vecna ili nikakva.Gusle koriste i Albanci(Malesori),Bugari,Rumuni pa i neki Arapi.Gusle su pripadnost srpskom narodu a ne geografskim odrednicama.
lolo

17. 12. 2018 - 05:29

Kakve srpske gusle i srpska ninja moronu, vasa je frulica, ili je I to bigarsko rumunsko. Kradite i pavite seblesavi ovako prokazani I gubavi. A za hrvatsku tv opet lazes, to nije istanosnja nego bokeljska kojaje jako slicna I pokazue isrorijsku povezanost dva naroda. Sa vamasenijesmo granicili 500god. Toliko smo bliski
Laž, laž i samo laž

16. 12. 2018 - 15:10

Svaka “ istina” iz Srbije je ovakva, laz, laz i samo laz...
Anagustum

16. 12. 2018 - 15:28

Doshlo doba da gladni Veljesrbi otvoreno gledajuci u oci lupezhaju, i kad su uvaceni na djelu, oni demantuju. Nijesam mislijo da bi mogli neshto tako da chine. Ali ka shto njihov “backer” Putin reche, kad pacova sacheraju u choshak, kad nema kud, on nebira sredstva i napada. Bogomi su veliki zalogaj uzeli, a Vuchic I kumpanija su se ofirali, i otvorili karte konacno.
Baš te žalim-CITAT

16. 12. 2018 - 17:34

Ma da, tako je! Ali, nisu sve samo Srbi ukrali od drugih, makar ne po onoj cuvenoj anegdoti iz Zadarskog primorja, doduse iz ne tako daleke proslosti kao doba Vuka Karadzica, vec tu nedavno, za vreme ratova, kada ZENGA udje u kafic gde tresti Ceca i uzvikne: DOSTA te cetnicke muzike! Dajte nesto NASE!!! Dajte onu "Voleo sam devojku iz grada"!!! E, da, jos smo mi Srbi (a i sire, cela Jugoslavija) krisom slusali Radio Luksemburg i sa njega skidali najnovije hitove i imitirali ih (da ne kazem plagirali). A da ne spominjem festivale muzike u Zagrebu iz 60'tih, koji su bili puka kopija San Rema! Ili festivala filma u Puli - kopija "Zlatne palme" iz Kana. Eh, na vasu zalost, , kultura, srecom, ne poznaje granice, pa Nobela onomad dobi Hrvatski Bosanac Ivo Andric koji je pisao na Srpskom i to pretezno o Muslimanima, za koje se zna u ovim krajevima da su Srpskog porekla. I tako sve u krug! Jer je i Zemlja sama okrugla. Setite se: "Govori Srpski, da te ceo svet razume". Vas Srpski je OK.
Vidi se

16. 12. 2018 - 18:56

da si pobegulja iz Hrvatske. Da li si pobegao s traktor ili s magare?
Crnogorac

16. 12. 2018 - 15:31

Cuj to , jos Malo i bit ce Srpsko sve cak i Mars Pihhj pogane Nacije.
Djuradj

16. 12. 2018 - 15:32

...ovo su novi momenti za narodnu nosnju...ja sam totalno neupucen do danas bio...
GRAĐANSKI

16. 12. 2018 - 15:36

Viđite ovi "filozofski" pogled ovoga guslara! Ovijeh danah mu je pogled "takav" - na svakoju fotografiju! A, kako mu se čini da je važan, Božja voljo! I ne sluti da ga "tamo oni" - ka međeda povedoše i pokazuju na te bande!
Rašo

16. 12. 2018 - 16:03

Ovo je prosto smiješno i žalosno, narodna nošnja srbskog i hercegovačkog stanovništva u Crnoj Gori, ovakvu budalaštinu mogu izvaliti samo Srbi koji imaju kompleks manje vrijednosti pa se kite tuđim perjem. Stvarno mi ih je žao nemaju ništa svoje, čak i šajkača sa kojom se kite je bila dio uiforme austrijske vojske koju su kao neprikladnu Austrijci odbacili i prodali Srbima, koji su je uzeli kao dio narodne nošnje.
Baš te žalim-CITAT

16. 12. 2018 - 17:28

Oно што погрешно " називамо црногорска народна ношња је у ствари ношња црногорских главара и Владика. Потиче из прве пол. 19 вијека и израђена је по угледу на ношњу бокељских госпара. Социолошки гледано ова ношња је скупа јер није рађена од народног материјала па самим тим није била ни народна. Рађена је од увозног материјала који се набављао морским путем из облжње Боке која је вјековима била Млетачка а у предметно вријеме Аустриска. По терминима који обиљежавју дијелове ношње може се закључти да су сукно и гајтани грчког поријекла, јечерма, јелек и тепелук су турски. Капа, кошуља као и јакета и котула су романски док је раша, могло би се рећи једини наш стари термин, потекао из вријемена Рашке, наше средњевјековне државе.Боје су поређане као српска тробојка. Обиље фалсификата и компилација којим се служе црногорске историчарске проститутке, је из Брозовог вријемена, које је за "Црногорце" остало незаборавно јер су профитирали свуда а нарочито у Србији !
CiNick

16. 12. 2018 - 16:04

Jos jedan dokaz da "Srbi iz CG" ne postoje i da su izmišljeni za potrebe srbske ekspanzionističke politike. Sad je jasnije što su Srbi Crnogorcima oteli nacionalni Savjet, da ih Crnogorci iz Srbije ne bi dematovali kad lupežaju crnogorsku baštinu. I sad se vidi vas jadi bijeda potuđenika koji nasljeđe svojijeh predaka daju tuďinu za vreću krtole. Sad im mi nijesmo ništa, sad su im najbliži rod oni tamnoputi Nišlije, koji se takoďer srbski glasaju.
Dragance

16. 12. 2018 - 16:19

Najveca nesreca srbije ste vi doseljeni crnogorski brdjani! Pod plastom srpstva ubirate sve plodove nase zemlje, otvarate restorane, preduzeca, otimate, kupujete, grizete za direktorska mesta... za pare ste spremni i veru da promenite... nemamo mi nista zajednicko sa vama. Pod tim pladtom vi lupezate nasu srbiju... daleko nam kuca od vas, vratite se brdima odakle ste dosli
Baš te žalim-CITAT

16. 12. 2018 - 17:30

okle cete da ne razumete? U Crnoj Gori je doslo do "promene svesti", zbog koje se srpska i crnogorska tradicija iz Crne Gore tretira kao "crnogorska".Srpstvo je iznad takve podele jer je ono stvar autenticnog skupa vrednosti i identiteta. Srpske gusle u Crnoj Gori koje opevaju Srpstvo i istorisjke dogadjaje i likove vezane za odgovarajuce dogadjaje i tradiciju su deo srpske, kao i crnogorske tradicije. Radi se o uzvisenom skupu vrednosti koje ne razumete jer gledate povrsno, materijalno, ocima savremenika, govorite o "osvajanju", a rec je o vremenu kada je Srpstvo bilo vrednost, a ne osvajanje. Tu slobodarsku, autenticnu iskru su nastojali da uguse oni koji "izmisljaju" podele,osvajanja i nestabilnost.Oni koji vladaju drugima, kada im podmetnu krivicu za nesto i stalnu krizu,a onda dodju da je resavaju.Onda "oslobadjaju".Tako Zapad vlada Balkanom,a jedina prepreka mu je autenticna slobodarska i eticka vrednost "Srpstva"-zato je ta vrednost stalno napadnuta,a "osvajanja" nije bilo
Gusle su iz Mongolije

16. 12. 2018 - 16:13

Gusle nijesu samo Crnogorske, jer u Pakistanu, Mongoliji, Avganistanu, Ujguri u Kinu i desetak afričkih zemalja gusle su njihov tradicionalni instrumenat već hiljadu godina! Crnogorci su gusle preuzeli od Mongola koji su skitarali po Balkanu u 13 vijeku!!
Sekula Drljevic

16. 12. 2018 - 16:35

DOBRO JE OSVIJESTIT CE NAS OKUOATORSKA SPC I VELIKO SRPSKA POLITIKA
Milo Vujović

16. 12. 2018 - 16:53

Srbijanci su Bili Robovi pod Vizantijom,pa pod Osmanlijama,i od kada su slobodni i postoje,Gusle u srbijanskoj tradiciji nepostoje i oni imaju veze sa Guslama isto koliko i Marsovci,Ođen nijesu gusle u pitanju Ođe je u Pitanju Cnogorska Narodna Nošnja,Naš Ponos sa kojim srbijanci se Rugaju i Ponižavaju Crnogorsku Naciju,ako Vlast ne reaguje i Uruči Diplomatsku Notu,Treba hitno da Podnese Ostavku,jer Uopšte ne Reaguje na bilo kakve Uvrede Crne Gore i Crnogorske Nacije,koje dolaze iz Regiona,a posebno ne ako dolaze od srbijanaca,Nama treba Vlast koja će da štiti Crnogorske Državne interese, a ne da se Kukavički ponaša i da Mi Saginjemo Glavu pred Razna Poniženja koja su u zadnje vrijeme Sve Učestalija od srbije i srbijanskih posrbica,Apel na Vlast da nešto Uradi,Diplomatske Note neće stvari promijeniti?ali Zato Uvedite im takse na Svu Robu iz Srbije 100% i ZADNJA MJERA JE UKIDANJE SVIH DIPLOMATSKIH ODNOSA,Da ne Zatru ime Crnogorsko,SVE ZA CRNU GORU,CRNU GORU NIZAŠTA !!
oni su bili to

16. 12. 2018 - 17:23

A TI SI ...UP KO.....
Crnogorac

17. 12. 2018 - 04:11

Junace ti ga sada odje malo precera sa ovim taksama. Muci jadan dje ce mo nasim djeticima iz srbije koji im drze firme udarat takse 100%. Uberi se u pamet. A necemo albansku i kosovsku ozracenu robu kupovag. Ima resenja da ih sankcionisemo poslace mo im jos 20-30direktora i postavicemo im jos jednog presjednika drzave i dosta im je...
Prust

16. 12. 2018 - 17:28

Pitamo se zasto se ovo dogadja,a odgovor je jasan nasa vlada Crne Gore je neodgovorna i nesposobna da brine o drzavi Crnoj Gori,pa se pitamo ima li za ovakvu bruku da neko snosi odgovornost?Pitam ove DPS botove dje ste sada, slijepi kod ociju da ne vide sta radi DPS . Jednostavno nisu dorasli ni kulturnu bastinu da odbrane, sprdnja ......!
ovo je srpska nosnja....

16. 12. 2018 - 17:40

....i u radosti i u veslju i u zalosti( to daleko bilo). Oblacila se kao svatovska u veselju. Oblacila se kao ukopna za sahranu pred srpskim crkvama na srpskim grobljima. »Crnogorska« - to je teritorijalna odrednica, a nema veze sa drzavnim granicama jer se jednako oblaci i u Hercegovini kao i u Crnoj Gori...............Maki 80
Hm,da

16. 12. 2018 - 18:04

„Agresivna politička taktika“ srpskog strvinarskog imperijalizma“ sastoji se u tome da se u cikličkim razdobljima, otprilike svakih 20 godina, terorizmom destabiliziraju susjedne zemlje ili pojedine regije, a zatim se agresijom priključe Velikoj Srbiji. Narod se genocidom očisti i protjera u sljedeće zemlje koje se kane destabilizirati, a na „neočišćena“ područja nasele srpski kolonisti.“- francuski predsjednik i ministar rata, Georges-Benjamin Clemenceau.
Ovo samo može Srbija da radi

16. 12. 2018 - 18:25

Sve dok joj Crna Gora zvanično ne kaže STOP....a doći ce brzo vrijeme kada ce zavisiti od nas ovakva Srbija koja zaslužuje samo prezir na ne pomoć....
SRBI NEMAJU SVOJ INDETITET

16. 12. 2018 - 18:31

Zato ga popunjavaju sa tuđim.....samo su naučili da lažu i mažu...i zato ih niko ne voli na Balkanu, sa nikim nijesu u dobrim odnosima...to će se brzo pokazati samo gledajte...može ovakvim ponašanjem doć na beogradski pašaluk....
Savjetujem da se manete...

16. 12. 2018 - 20:53

....priče i da ignorišete čitavu stvar. Zar ne shvatate da oni od vas prave volove i osjećaju se tako superiorno i nadmoćno da je to prosto nevjerovatno. Oladite!!!........veliki getsbi
joko

17. 12. 2018 - 17:13

Više je moj mačak slušao gusle za ovh pet godina, koliko živi kod nas u stanu,nego svi Srbi zajedno , koji su živjeli poslednjih 200 godina. Prije toga su skoro 500 godina bili raja,čitaj osmanlijske sluge. Ako neko ovo može da demantuje neka izvoli.Kakve crne gusle i Srbi, ali su oni majstori za provociranje,a pri tome znaju na šta smo osjetljivi. Treba naš ambasador u Kini da reaguje i da im objasne prevaru ili podvalu, koju su im priredili Srbi.Nikako ne treba ovdje da reaguje.Oni tada rastu i likuju.Igraju najpodmukliju igru.
Мирослав Ђукић

20. 12. 2018 - 09:08

Има ли неког ко гусла о краљици Јаквинти и цару Дукљану?
Novi komentar