U Nikšiću završen Boem fest

Manifestacija Boem fest, pod sloganom ”Nikšić pamti svoje legende”, tokom prethodna dva dana oživjela je sjećanje na dobri duh tog grada i označila završetak ovogodišnjih festivalskih dešavanja.
Objavljeno: 16. 12. 2018 - 15:01 Promjenite veličinu teksta: A A A

Boemija se slavila u ”Zahumlju”, hotelu ”Onogošt” i lokalima ”Blues Bar Brothers”, ”Floyd” i ”Oktober fest”, koji su kroz različite programe iskazali prepoznatljivost grada čuvenog po piscima, umjetnicima, novinarima, ljudima koji su ”ispijali” život i osobenim duhom nadživjeli vrijeme.

Festival je počeo sjećanjem na, po mnogima, poslednjeg nikšićkog boema, novinara, pjesnika, aforističara, velikog čovjeka, Milana Duga Krivokapića, od čijeg se odlaska 30. decembra navršava deset godina, a isto toliko i od poslednje pjesničke večeri u „Zahumlju“ na kojoj je 15 dana ranije kazivao svoje stihove.

U ime Javne ustanove „Zahumlje“, jednog od organizatora Boem festa, Goran Radojičić, rekao je da Nikšić slavi boemiju u čast ljudi koji su dali svojevrsni pečat grada umjetnika i uticali da nadaleko bude prepoznat po svom dobrom duhu.

„Pamtio je Nikšić ljude koji su ga gradili i stvarali, a pamtimo i mi danas one koji su ga učinili boljim i ljepšim mjestom za život. Zadovoljstvo nam je što smo organizacijom ovog Festivala dobili priliku da kažemo hvala svim ljudima, nikšićkim boemima koji su gradeći lične životne priče gradili i istoriju Zahumlja i Nikšića“, rekao je Radojičić.

Jedan od legendi, podsjetio je Radojičić, bio je Krivokapić, stalni gost „Zahumlja“ i njegovog kluba, koji je kroz poeziju i aforizme pisao o gradu, Nikšićanima, o životu svom i tuđem.

„Dugo je bio otjelotvoreni Nikšić i zato je zaslužio da ga se grad sjeća. Ovo veče je i pokušaj da, slaveći boemiju na istom mjestu u Zahumlju, oživimo Dugov duh.Dugovu poeziju čitali su uvijek kada je trebalo poentirati i ostaviti utisak“, rekao je Radojičić.

Mladi pjesnici – umjetnici Književnog kluba „Poenta poetika“, kako je naveo Radojičić, posvetili su svoje stihove i misli, i u okviru Boem festa, podsjetili na Duga kakvog ga pamte po onome što je ostalo za njim – poeziji i aforizmima, ali i pričama koje su slušali.

„Dugo je bio veliki i volio je mladost. I večeras nećemo insisistirati na njegovom djelu, jer smo ga za ovih deset godina nebrojeno čuli. Pokazaćemo kako različite generacije Nikšićana- pjesnika doživljavaju Duga“, rekao je Radojičić.

Pjesnikinja Nataša Lalatović rekla da o Krivokapiću „neće govoriti dugo, ni onako kako njena duša inače govori – poezijom“, već o njemu napisanom bajkom.

Da Dugo živi u srcima, mislima i pjesmama mladih, pokazali su i Sonja Milatović, Anđela Peković, Rada Draganić, Đurko Gutović i Šćepan Popović.

Stihove za Spokoj pjesniku poslao je iz Bara, književnik Rajko Joličić, a Dugo je sa svojim stihovima progovorio i sa platna poetskog filma „Dođavola“ reditelja Obrada Nenezića, koji je prvi put emitovan nakon Dugove smrti.

Tokom Boem festa u nikšićkom hotelu ”Onogošt” sa gostima se kroz svoj kabare družio glumac Ivan Bekjarev, a potom i tamburaški orkestar „Taslidža“ iz Pljevalja .

U lokalima „Floyd”, „Blues Bar Brothers” i „Oktober fest” organizovane su izložbe grafika,otvoreni grafički atelje i izložbe fotografija „Muza boemija“, pjesničko veče „Idem da je volim“, boemske večeri sa Slobom Jovićevićem, Mirom Nikolićem i Ivanom Zirojevićem, nastup Jesenjin benda, trebinjskog benda Krugovi u žitu.

Organizatori Festivala bili su Opština Nikšić, Zahumlje, Tehnopolis, Turistički klaster Montenegro, uz podršku hoteal Onogošt i lokala „Floyd”, Oktober fest i „Blues Bar Brothers“.

Komentari: 0

Novi komentar