Slovenački ministar Vašingtonu

Ako ruski i kineski interesi preovladaju, gubimo region

Ministar spoljnih poslova Slovenije Miro Cerar pozvao je SAD da povećaju svoje prisustvo u Evropi, jer će u suprotnom veliki broj zemalja Balkana i Istočne Evrope politički i ekonomski okrenuti Pekingu i Moskvi.
Objavljeno: 16. 12. 2018 - 23:09 Promjenite veličinu teksta: A A A

On je to kazao u intervjuu za američki “Vašington post“, ističući da će se to dogoditi ako Vašington ne “učini vidljivijim svoje liderstvo“ u Evropi.

“Ako ruski ili kineski interesi preovladaju, izgubićemo region“, rekao je Cerar.

Cerar je prošle nedjelje boravio u posjeti Americi gdje se sastao sa tamošnjim zvaničnicima, a u intervjuu za američki list pozvao ih je da povećaju svoje prisustvo u Evropi, navodi slovenačka agencija STA.

“Nije dovoljno imati samo dobru ekonomsku saradnju. Kažem vam, Kinezi dolaze u Evropu. Kao premijer pet puta sam se sastao sa kineskim premijerom Li Kećangom i razgovarao o političkim odnosima i ekonomiji“, naglasio je Cerar za američki list.

On je istakao da Kina gradi infrastrukturu brzo i po jeftinoj cijeni, što države gura u dug, ali su te ponude suviše privlačne da bi ih odbile, prenio je Tanjug.

“Mislim da bi bilo vrlo dobro ako bi naši prijatelji i saveznici u SAD bili prisutniji u regionu“, poručio je Cerar.

Komentari: 3

Anagustum

17. 12. 2018 - 04:22

Absulutno! Nema se tu shta dodat. Kinezi su zamalo osvojili Afriku i investirali 60 biliona u zadnje dvije tri godine, kupuju luke a onda prave fabrike dje jeftian radna snaga proizvodi , a dugovi rastu. Tek se sad usvaja strategija za Afriku u DC-ju. Sad je vrijeme za “ doubledown” na Balkanu. Sad je trenutak. Tacno tako Cerar!
Freeman

18. 12. 2018 - 12:23

Kako prisutniji ?.Politički,vojno ili ekonomski ?.Vojno i politički su i previše prisutni,ekonomski premalo !.
Kaj pa je bilo ?

05. 05. 2019 - 19:11

Amejika je lansirala globalizam i slobodno trziste i sad treba Janez Zemlaric da ih spasi od toga ! Izgubili su utrku vec je kasno .
Novi komentar