Komandant misije KFOR na Kosovu, general Lorenco D’Adario

Odluka o Vojsci Kosova donešena je u pogrešno vrijeme

Novoimenovani komandant misije KFOR, italijanski general Lorenco D’Adario kazao je u intervjuu za Pobjedu da je KFOR spreman da interveniše na Kosovu ukoliko stabilnost regiona bude ugrožena.
Objavljeno: 17. 12. 2018 - 06:10 Promjenite veličinu teksta: A A A
Odluka o Vojsci Kosova donesena je u pogresno vrijeme
Foto: RTV Pendimi

- Prisustvo KFOR-a na Kosovu u skladu je sa Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti UN. Što znači da ćemo nastaviti da obezbjeđujemo sigurnost i bezbjednost svih ljudi na Kosovu i bićemo spremni da intervenišemo kad god bude dovedena u pitanje stabilnost ovog područja - naglašava D’Adario.

Italijanski general je u prvom intervjuu od stupanja na dužnost ocijenio i da je odluka kosovskih vlasti o formiranju Vojske Kosova donešena u pogrešno vrijeme.

POBJEDA: Generale, Vi ste 23. komandant KFOR-a od ulaska međunarodnih mirovnih snaga na Kosovo 1999. godine. Po čemu će se Vaš mandat razlikovati od mandata Vaših prethodnika i na koji način ćete doprinijeti ovoj misiji?

D’ADARIO: Kao komandant misije KFOR-a na Kosovu, želim da nastavim napore svog prethodnika, ispunjavajuć i mandat u skladu sa Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, da se stvori sigurno, stabilno, mirno i multietničko okruženje za sve građane na Kosovu.

Kada sam preuzeo dužnost 23. komandanta KFOR-a, to je bila najveća čast u mom profesionalnom životu, shvativši to kao veliku privilegiju koju sam dobio.

Za moto 23. komande KFOR-a izabrali smo moto ,,Ujedinjeni u posvećenosti“ kako bismo podvukli zajedničke napore svih 28 nacija – NATO i partnera, koji posvećuju svoje najbolje resurse, ali takođe da podsjetimo na to da nijesmo sami, već da radimo i sa drugim međunarodnim organizacijama kao što su Ujedinjene nacije, Evropska unija, OEBS, ali i sa lokalnim institucijama i susjednim zemljama kako bi se osigurala stabilnost. U tom duhu, i naš moto je svjedočanstvo o zajedničkoj viziji i zajedničkoj svrsi i fokusira se na zajednički trud u budućnosti, kreirajući neophodne uslove za napredak i bolju perspektivu u korist budućih generacija.

POBJEDA: Kosovski parlament izglasao je 14. decembra set zakona koji su omogućili transformaciju kosovskih snaga bezbjednosti u Vojsku Kosova. Kako vidite ovu odluku i da li smatrate da je vojska neophodna Kosovu, imajući u vidu prisustvo KFOR?

D’ADARIO: KFOR se ne bavi politikom, ali bih ponovio stav generalnog sekretara NATO a, koji je kazao da je „tranzicija kosovskih bezbjednosnih snaga u principu stvar o kojoj treba da odluči Kosovo, ali jasno smo kazali da ova odluka dolazi u pogrešno vrijeme“.

Značajno učešće Crne Gore

POBJEDA: Crnogorski vojnici započeli su učešće u misiji KFOR u oktobru ove godine. Kakva su Vaša očekivanja od crnogorskih vojnika, koliko je njihovo učešće važno u ovoj i sličnim NATO misijama?

D’ADARIO: Za susjednu zemlju, kao što je Crna Gora, izuzetno je važno da doprinosi sigurnom i stabilnom okruženju i slobodi kretanja na Zapadnom Balkanu. Odluka Crne Gore da bude dio operacije kao što je KFOR je konkretan korak ka normalizaciji ovog regiona. NATO pozdravlja doprinos KFOR-u od svakog člana Alijanse ili partnera na putu konsolidacije stabilnosti i sigurnosti Balkana. Crnogorsko učešće u ovoj misiji je dodatna podrška u našoj viziji „Ujedinjeni u posvećenosti“.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Komentari: 0

Novi komentar