Branka Milić za Dan

U sud se ne vraćam, o izručenju ni riječi

Branka Milić, jedna od optuženih za pripremanje državnog udara na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 2016. godine, kazala je za Dan da nakon torture i nezapamćenih poniženja koja je doživjela tokom suđenja nema više šta da traži u sudnici Višeg suda u Podgorici. Ona je rekla da se u sud neće vraćati i da niko od nadležnih iz Srbije s njom nije pričao o eventualnom izručenju.
Objavljeno: 17. 12. 2018 - 08:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Milić ističe da je notorna neistina da se nakon napuštanja sudnice podgoričkog Višeg suda do srpske ambasade prevezla automobilom Skupštine Crne Gore i da tu svoju tvrdnju može potkrijepiti zapisima sa video-kamera.

Podsjeća da do današnjeg dana nije dobila rješenje o određivanju pritvora koji joj je sudija Suzana Mugoša odredila u odsustvu i u vremenu kada je nad njom sprovođena mjera nadzora. Iz tog razloga je spriječena da kao stranka u postupku podnese žalbu na nezakonito rješenje.

“Ja sam apsolutno nevina osoba i kao takva ne vidim razlog da i dalje izigravam dekor u jednoj besramnoj priči. Ako već treba da mi se sudi, onda ova država treba da mi obezbijedi suđenje kakvo mi se garantuje međunarodnim odredbama o ljudskim i građanskim pravima i Ustavom Crne Gore”, kazala je Milić.

Kako je rekla, neistina je da je pobjegla iz sudnice u toku glavnog pretresa, već je iz sudnice izbačena od strane sudskog vijeća, a u sudnici ponižavana i uskraćivana u svom pravu da se o konkretnom slučaju pravično raspravi i odluči pred nezavisnim i nepristrasnim sudom, da joj se sudi pošteno i u razumnom roku i da konačnu odluku o optužnici donese sud u skladu sa zakonom i izvedenim dokazima bez uticaja, miješanja, podsticanja i prejudiciranja ishoda sudskog postupka.

“Sudnicu sam toga 23. decembra neometano napustila, uz obrazloženje da neću više da trpim torturu, politički, pravni, procesni, psihički i fizički progon, šikanu i diskriminaciju koju na meni više od dvije godine upražnjava SDT u simbiozi sa UP SKP, SPO i CB i Višim sudom u Podgorici. Ta tortura je pomenutog dana kulminirala javnim iznošenjem moje medicinske dokumentacije”, rekla je Milić.

Neistina je, dodaje, i da je po izlasku iz Višeg suda otišla u ambasadu Srbije, već je produžila do Erste banke, a potom otišla do taksi stanice u centru Podgorice, a zatim u ambasadu.

“Sadržaj razgovora koji sam ovdje obavila sa službenicom ambasade Vesnom Radojević dokaz je da nije postojala nikakva namjera skrivanja i bjekstva, već, sasvim suprotno, namjera da po obavljenom razgovoru produžim u Upravu policije i tamo zahtijevam da se iz mobilnog telefona dr Šoća izuzmu snimci koje je napravio fotografišući me nagu u sobi za advokate Višeg suda u Podgorici i da se pokrene krivični postupak. Vesna Radojević je po obavljenom razgovoru pozvala taksi vozilo, koje je stiglo pred ambasadu. Kako sam po izlasku iz ambasade telefonom obaviještena od mog branioca Jugoslava Krpovića da mi je u odsustvu ponovo određen pritvor prije nego što su mi ukinute mjere nadzora, ostala sam u dvorištu ambasade do dolaska oba moja branioca”, ispričala je Milić.

Komentari: 5

Realno

17. 12. 2018 - 09:00

Nećeš se ti vraćati u Sud, nego pravo Spuž na 10 godina zatvora.
Kopernik

17. 12. 2018 - 09:20

Hoćeš, itekako hoćeš.
TEMSI

17. 12. 2018 - 10:27

Za - Realno. Ako se dokaže njena krivica onda ju naravno sljeduje Spuž. A vi vi bi ju gospodine "Realno", poslali u Spuž i na osovu rekla-kazala.
Pendrek

17. 12. 2018 - 12:02

Zamisli da je neki Crnogorac dosao kao ova da "bere cvijece po Beogradu" pa utekao u nasu ambasadu tako. To sto bi se po njihovim medijima izlajalo protiv nas, to pas maslom polokao nebi.
Cannabis sativa albanica

17. 12. 2018 - 12:24

Doodite , doodite al cvece ne berete no ubrano i suvo nosite. Citamo svakodnevno u crnoj hronici .
Novi komentar