Konfindustrija Crne Gore i Privredna komora Crne Gore potpisale memorandum o saradnji

Sekulić: Italijanske kompanije donose tehnologiju, više standarde i rast izvoza

Ogranak italijanske poslovne asocijacije Konfindustrija, Konfindustrija Crne Gore (Confindustria Montenegro) i Privredna komora Crne Gore potpisali su danas u hotelu Hilton memorandum o saradnji.
Objavljeno: 17. 12. 2018 - 13:58 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kako je saopšteno uoči potpisivanja ugovora, članice Konfindustrije mogu pomoći našim firmama da slijede njihove primjere dobre prakse.

pkcg-confindustrija-sporazum-2Ministarka ekonomije Dragica Sekulić naglasila je da je Konfindustrija prije svega asocijacija proizvođača i da očekuje da će od buduće saradnje najviše profitirati firme koje ulažu u prerađivačke kapacitete.

„To ćemo podržati i na lokalnom i na nacionalnom nivou. Italijanske kompanije žele da učvrste svoje prisustvo u Crnoj Gori. One nam donose tehnologiju, više standarde i rast izvoza, što utiče  i na rast BDP-a. Na nama je da omogućimo stimulativni okvir za razvoj vaših poslovnih strategija. Crna Gora će postati još kvalitetnija i interesantnija privredna destinacija. Od Konfindustrije očekujemo da da svoj doprinos popravljanju poslovne klime kroz dijalog sa Vladom i crnogorskim institucijama“ poručila je ministarka Sekulić.

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović istakao je da će PKCG aktivno raditi na uspostavljanju partnerskih odnosa sa članicama Konfindustrije.

„Iako je Italija jedan od vodećih partnera u spoljnotrgovinskoj razmjeni Crne Gore, ne možemo biti zadovoljni podacima jer obim saradnje ne reflektuje puni potencijal. Mala i srednja preduzeća, članice Konfindustrije, mogu doprinijeti boljoj perspektivi crnogorske privrede. Ove firme najčešće ne ulaze u masovnu proizvodnju, već prave specifične proizvode“, naglasio je Golubović.

Predsjednik Konfindustrije Montenegro Erik Košuta precizirao je da će se angažovati da se u Crnu Goru donese „know how“ tradicija i preduzetnički duh, što je  oličenje asocijacije nastale 1910. godine.

„Crna Gora je logistička i energetska platforma, ali i plodno tle za razvoj svih najinovativnijih resursa ekonomije budućnosti. Potencijal ove države prepoznali su protagonisti italijanske i međunarodne ekonomije, poput Fiata, koji je izabrao Luku Bar kao izlaz za svoju proitzvodnju na globalno tržište“, zaključio je Košuta.  

Na prezentaciji su govorili i Vinćenco Boći, predsjednik Konfindustrije koji se obratio video- porukom, i italijanski ambasador u Crnoj Gori Luka Zelioli koji je istakao da za  jačanje privredne saradnje dvije  države i rast investicija mogu računati na njegovu ličnu i podršku ambasade.

Komentari: 0

Novi komentar