Crnogorsko narodno pozorište pregovara sa poznatim ukrajinskim rediteljem

Žoldak želi da režira u nacionalnom teatru

Poznati ukrajinski i svjetski reditelj Andrej Žoldak zainteresovan je da režira u Crnogorskom narodnom pozorištu.
Objavljeno: 18. 12. 2018 - 06:45 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ovaj osobeni umjetnik, koji upečatljivim pozorišnim pričama ruši barijere širom Evrope i svijeta, na poziv CNP-a doputovao je u Podgoricu i sa upravom teatra ovih dana razgovara o potencijalnoj saradnji.

Ovo je Pobjedi juče potvrdila direktorica CNP-a Zorana Kralj, uz napomenu da ništa još nije dogovoreno.

- Žoldak je doputovao, upoznaje se sa ansamblom, tehničkim karakteristikama CNP-a i u pregovorima je sa umjetničkim direktorom Željkom Sošićem. U toku su dogovori o terminu njegovog angažmana u CNP-u i izboru teksta. Nadamo se da će se pregovori okončati na obostranu korist – kazala je Kralj.

ELEKTRA U HALI

Ovo nije prva posjeta Žoldaka Crnoj Gori. Prvi put je bio 2015. godine na Festivalu alternativnog teatra FIAT, kada je sa „Elektrom“ Makedonskog nacionalng teatra osvojio glavnu nagradu za najbolju predstavu.

Gostovanje će ostati upamćeno i po tome što je predstava izvedena u hali fabrike „Radoje Dakić“. Žoldak je dobio i nagradu za režiju koja, po ocjeni žirija, spaja vrhunce filmske i teatarske estetike.

- U njoj se prepoznaju velikani umjetnosti, teorijsko promišljanje i vlastita jedinstvena poetika – zaključio je žiri.

Izvođenje predstave u fabrici „Radoje Dakić“ ostaće upamćeno i po hirovitim reakcijama reditelja, koji je u jednom trenutku uletio na scenu, prekinuo predstavu i zatražio neke ispravke u multimedijalnom i tehničkom dijelu. Potom je ponovo glumcima dao dozvolu za igru i ova četvorosatna i furiozna predstava biće zabilježena i kao jedan od najneobičnijih projekata koji je gostovao u bogatoj istoriji FIAT-a.

SVI LAŽU

Žoldak je bio gost i FIAT-ovog programa „Razgovori u podne“, tokom kojeg je predstavio neke svoje teatarske inspiracije i očekivanja. Ustvrdio je da je problem pozorišta danas u tome što svi lažu.

- Lažu reditelji, lažu glumci, a laže i publika koja gleda ono što je na sceni – kazao je Žoldak.

Iako je kazao da glumcima tokom rada na predstavi „daje svoju krv“, dodao je da ih zapravo ne voli. Za njega je dobar reditelj samo onaj koji ne voli glumce i ne libi se da to kaže.

On, kako je istakao, uvijek to kaže glumcima, ne želeći da im pruži neku lažnu nadu. Ne bira ih, kako je rekao, po talentu i umijeću, već se trudi da pronikne u suštinu njihovog morala, ličnosti. Ima viziju idealnog glumca i birajući uvijek pokušava da joj se što više približi.

(opširnije u Pobjedi)

Komentari: 1

Marija

18. 12. 2018 - 11:24

Konacno su poceli da dovode svijet u CG! Bravo!
Novi komentar