Optužnice na provjeri u aferi "Telekom"

SDT dostavilo Višem sudu dopunjenu optužnicu protiv Ivanovića i Obradovića

Višem sudu u Podgorici radi ispitivanja i ocjene zakonitosti i opravdanosti dostavljena je optužnica Specijalnog državnog tužilaštva kojom se okrivljenima u slučaju "Telekom" Miodragu Ivanoviću i Olegu Obradoviću stavlja na teret izvršenje krivičnog djela zloupotreba položaja, saopšteno je iz Višeg suda.  Viši sud je prethodno, podsjećamo, vratio na dopunu istrage optužnicu jer, po ocjeni vanraspravnog vijeća, Specijalno tužilaštvo nije ponudilo dovoljno dokaza.
Objavljeno: 18. 12. 2018 - 10:25 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Ročište radi ispitivanja i ocjene zakonitosti i opravdanosti navedene optužnice biće zakazano u zakonskom roku", saopšteno je iz Višeg suda.

Bivši direktor Telekoma Oleg Obradović i nekadašnji član uprave te kompanije Miodrag Ivanović terete se za zloupotrebu službenog položaja. Oni se sumnjiče da su nezakonito pribavili drugima 2.300.000 eura poslije privatizacije te nekad državne kompanije.

Prema navodima optužnice, Obradović i Ivanović su zloupotrijebili položaj u privrednom poslovanju pribavljajući korist u iznosu od 2,3 miliona eura kompaniji ,,Rawleigh Trading” iz Londona na ime fiktivnog ugovora o konsultantskim uslugama ispitivanja tržišta telekomunikacija u Jugoistočnoj Evropi.

Specijalno tužilaštvo tvrdi da ta analiza nikada nije urađena i da su Obradović i Ivanović unaprijed znali da neće doći do realizacije ugovorenog posla.

Obradović i Ivanović su ranije saslušani u Specijalnom tužilaštvu i tokom ispitivanja negirali su izvršenje djela koje im se stavlja na teret.

Tužilac Saša Čađenović je prilikom razmatranja optužnice rekao  da ostaje pri optužnici po kojoj su dvojica optuženih  zloupotrijebila položaj u privrednom poslovanju i to da bi pribavili korist drugome.

Čađenović tvrdi kako su svjesno prekršili zakon i tako  oštetili Telekom za 2,3 miliona eura. Taj novac je, prema navodima iz optužnice, otišao firmi Roli i to kao plaćanje konsultantskog ugovora za analizu tržišta regiona. Tužilac tvrdi da je taj ugovor fiktivan.

Branilac optuženih, advokat Zoran Piperović je prilikom prve kontrole optužnice vanraspravnom vijeću predao dokumentaciju koja dokazuje da o angažovanju konsultantske kuće iz Londona Obradović i Ivanović nijesu odlučivali sami, već da je odluku donio odbor Telekoma, te da istraživanje jeste urađeno. On je podsjetio da su Mađari od 27. oktobra do 28. decembra 2005. godine, koji je u optužnici označen kao inkriminisani period, već uveliko rukovodili Telekomom, što znači da Ivanović i Obradović tada nijesu mogli da odobravaju poslove vrijedne nekoliko hiljada eura, a ne, kako je istakao, milionski posao.

Sud je tada imao mogućnost da optužnicu potvrdi, odbaci ili vrati na doradu.

Komentari: 2

stan na manhetnu

18. 12. 2018 - 11:44

Sekina advokatska kancelarija , sa monopolom na prodaju narodne imovine , uzela rekose braci 7 meleona samo u ovoj trampi . Ko su ovi zrtveni jarci ?
nik

18. 12. 2018 - 18:04

Sve ce se zataskati , zaboraviti ili priznanjem otici stopama Marovica sacuvati imovinu,saradnike glavne, i uzivati u bratsku Srbiju kao privilegovani mafijasi
Novi komentar