Anketa TV Telma i Makedonskog centra za međunarodnu saradnju

Zaev favorit za predsjednika Makedonije

Na predsjedničkim izborima u Makedoniji u aprilu sledeće godine najveće šanse za pobjedu ima makedonski premijer Zoran Zaev sa 12,4 odsto podrške ispitanika, pokazala je anketa TV Telma i Makedonskog centra za međunarodnu saradnju. 
Objavljeno: 20. 12. 2018 - 12:04 Promjenite veličinu teksta: A A A

Odmah iza Zaeva sa 8,2 odsto podrške ispitanika nalaze se lider VMRO DPMNE Hristijan Mickoski i aktuelni šef makedonske diplomatije Nikola Dimitrov.

To je pokazala anketa koja je sprovedena od 7. do 14. decembra na 1014. ispitanika, prenose agencije.

Kada su u pitanju potencijalni kandidati za predsjednika Makedonije iz albanske etničke grupe, anketirani ukazuju najviše povjerenja zamjeniku predsjednika makedonske vlade Bujaru Osmaniju sa 6,8 odsto podrške i bivšem ministru zdravlja Imeru Selmaniju sa 5,8 odsto podrške.

Analitičari ukazuju da ne smije da se zanemari činjenica da čak 19 odsto ispitanika smatra da nijedan od ponuđenih kandidata za budućeg predsjednika Makedonije nije dobar, dok 15 odsto njih nisu odlučili kome bi dali svoj glas.

Anketa pokazuje da je moguć konsenzualni kandidat Scijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) i albanske stranke DUI, gdje ponovo građani pružaju najveću podršku od 10,2 odsto Zaevu.

Ako zajedno s predsedničkim budu održani i parlamentarni izbori, rezultati ankete su pokazali da bi SDSM osvojio 26,9 odsto glasova, dok bi VMRO DPMNE dobio 21,6 odsto podrške.

Komentari: 0

Novi komentar