Pošiljka iz Moskve: Petnaest miliona eura da se spriječi crnogorski put u NATO

Oleg Deripaska, jedan od omiljenih tajkuna Vladimira Putina, odavno se pominje ,,kao čovjek za specijalne zadatke“ u brojnim bezbjednosnim studijama koje su rađene na Zapadu, ali i u Rusiji. Deripaskin zadatak je bio, osim razgranavanja vlastitog biznisa, i ,,tiho širenje ruskog uticaja u zemljama Zapada ali i Balkana. 
Objavljeno: 21. 12. 2018 - 07:06 Promjenite veličinu teksta: A A A

Prema tumačenju ruskog strateškog centra, ruski kapital odavno je na Zapadu, pa Rusija sada tom novom polugom moći pokušava da ograniči dalje širenje zone uticaja Zapada. Prema toj procjeni, ulazak Deripaskine En plus grupe i kupovina podgoričkog Kombinata aluminijuma bio je strateški potez – pokušaj da se Crna Gora, mala država na Jadranskom moru, ekonomski veže za Rusiju.

U pojedinim analizama vojnih eksperata iz ruskih vojnih časopisa navodi se da su Rusi bili gotovo ubijeđeni da - uprkos političkom opredjeljenju crnogorske vlasti ka euroatlantskim integracijama - zvanična Podgorica, zbog ekonomske zavisnosti od Moskve, neče imati političke snage da tek tako odbije ,,molbu“ da se ne ide u pravcu NATO i EU.

To je, kaže se u analizi, bio jedan od razloga što se Moskva nije tako oštro protivila crnogorskom referendum, računajući da će kombinacijom ekonomskih i političkih pritisaka osujetiti – ili dramatično usporiti – crnogorske euroatlanske integracije.

To je bio jedan od razloga, ističe se u anlizi, što je od 2006. godine rastao priliv ruskog kapitala u Crnoj Gori i zbog čega je oligarh Deripaska kupio KAP, ključni industrijski resurs Crne Gore. Taj ruski ekonomski nalet na Crnu Goru, računali su u Moskvi, biće značajna poluga i za politički pritisak na Podgoricu.

Pokazalo se, ipak, da su ruski stratezi imali pogrešnu procjenu: zvanična Podgorica odbila je i rusku ,,molbu“ za trajno ustupanje luka Bar i Kotor za ruske vojne brodove, ali – još značajnije – odbijena je i molba da se uspori put u NATO. Zato je zvanična Moskva ljutito okrenula leđa crnogorskim vlastima koje je personifikovao Milo Đukanović i tražila nove ,,strateške partnere“ – proruske stranke i udruženja, sve u cilju destabilizacije Podgorice.

Taj se novi pristup Rusije, koji zapadni bezbjednosni stratezi nazivaju ,,Stvaranje i kontrola haosa u političkom ratu protiv Zapada“, brzo manifestovao u Crnoj Gori, uoči parlamentarnih izbora 2016. godine. Pokrenuta je kompletna mašinerija da se destabilizuje vlast u Podgorici. Suđenje za pokušaj terorizma 2016. godine samo je donekle razjasnilo ko je i kako sve bio angažovan da se Crna Gora ,,stavi pod kontrolu“. To je bio samo jedan dio opsežne akcije.

Paralelno sa istragom o pokušaju terorizma Specijalno tužilaštvo otvorilo je početkom prošle godine opsežnu istragu o nelegalnim kanalima ulaska novca iz Rusije kojim je Moskva tokom izborne 2016. godine pomagala političke partije, biznismene ali i medije koji su bili protivnici crnogorskog puta ka NATO. Dosadašnji nalazi istražitelja pokazuju da su brojne i raznovrsne šeme ulaska novca u Crnu Goru.

Tako su tokom prošle godine istraživane dolarske uplate koje su, preko više of šor kompanija, pa onda preko Makedonije, Bosne i Hercegovine, Ukrajine i Bugarske završile na računima raznih crnogorskih firmi. Pozamašan dio tog novca, kako se osnovano sumnja, bio je namijenjen za finansiranje kampanje proruskih stranaka, prevashodno Demokratskog fronta, ali i pojedinih nevladinih organizacija i nacionalnih udruženja srpskog predznaka. Istovremeno, drugi krak novca je išao za - ,,prijateljske“ medije, kojima su ,,prijateljske“ stranke plaćale za marketinške usluge tokom kampanje.

Pobjeda je prošle godine u tekstu ,,Da li je oprano pet miliona eura“ pisala o šemi po kojoj su strane kompanije, neke od njih nerezidentna pravna lica, velike novčane transakcije obavljale preko računa otvorenih u dvije ovdašnje banke.

Jedna od kompanija koja je koristila takav novac je i kompanija na čijem je čelu lice u bliskim rodbinskim odnosima sa biznismenom Miodragom Dakom Davidovićem.

Evo, ukratko šeme: kompanija koja je nerezidentno pravno lice, čiji su vlasnici stranci – Rusi koji žive u Ukrajini – deponuje golemu svotu novca ljeta 2016. godine na račun jedne crnogorske banke. Potom ta ista kompanija pozajmi novac (420.000 eura) mješovitoj crnogorsko-ukrajinskoj firmi, koja je osnovana dvadesetak dana prije uplate! Da bi ta, novoosnovana kompanija - koja već ima pozajmljenih 420.000 eura na računu – podigla kredit od banke u iznosu od 1.200.000 eura, koje je – to je baš zanimljivo – pozajmila dramatičnog oktobra kompaniji Neksan d.o.o. čiji je vlasnik Miodrag Daka Davidović. Za dalje razvijanje biznisa poznate nikšićke kompanije.

Da li je dio tog novca završio u nekoj stranačkoj kasi ili kod nekog od ovdašnji medijskih mogula – još je pod velom tajne jer istraga nije okončana. Prema procjenama iz crnogorskog tužilaštva i ANB-a, ali i stranih obavještajnih službi, u Crnu Goru je iz Moskve tokom 2016. godine, za logistiku destabilizacije, ,,investirano“ oko – 15.000.000 eura.

D. ĐURANOVIĆ

Komentari: 17

"Pozajmice'

21. 12. 2018 - 07:25

Iz provjerenih americkih izvora, ja mogu da vam kazem da je bilo jos vise "pozjamica". Ovo ce izaci na vidjelo tokom 2019 i bice USKO nekim mracnim tipovima u Crnoj Gori a i u Njemackoj. Samo toliko za sada, g.Djuranovicu.
xy

21. 12. 2018 - 07:49

OBAVEZNO POGLEDATI: https://www.youtube.com/watch?v=boEobHl6v7I - biće jasno da je Rusija isto ovo radila 300 godina, a da su najveći korisnici fondova bili, personalno, Petrovići. Prof. Radonjić je bez ostatka dokazao da su, kad je umro PPII Njegoš, on i njegov brat Vaso, imali para da izdržavaju ćitavu Crnu Goru 8 godina. Mogu misliti kako je bilo Milu i njegovim najbližim saradnicima da se usude na okretanje prema zapadu. Svaka čast. Deset godina već pišem Crnoj Gori ne treba istorija pre 13.7.1941. Dovoljni su joj njeni komunisti i ovaj avangardni deo DPS-a bez Moma.
MNE

22. 12. 2018 - 08:53

E ne, nego će tebe pitati.. Ajde ne mlati časti ti
Uloga opozicionih lidera???

21. 12. 2018 - 08:25

Na sudu je već razjašnjena uloga Mandića, Kneževića i Medojevića. Isto tako, jasne su uloge u ruskom planu i Bulatovića i Danilovića. Međutim, treba pažljivo sagledati i uloge Bečića, Lekića i Krivokapića.
Vuk samotnjak

21. 12. 2018 - 09:12

Totalno se slazem sa tobom. Smijem se opkladiti da su svi oni imali po koji kolacic od onih 15 miliona. Zato me sada i ne cudi kao onomad podrska cijele opozocije DFu a narocito SDPa kad je otkriveno a od zapada i potvrdjen pokusaj terorizma.Necuveno.Sa sudjenjem za terorizam nije sve zavrseno.Isplivat ce jos smeca na povrsinu. I istina je sto rece neko gore, svaka cast na smjelosti i hrabrosti okrenuti ovakvoj sili ledja i kao sto bi svaki normalan uradio, okreniti se interesima CG i njenim gradjanima. Aferim !!
Vasojevic

21. 12. 2018 - 09:40

Nije to samo investicija za antinato kampanju to je bila garancija da ako bi slucajno osvojili vlast da ce naplatiti 200 milona koje su pokusavali naplatiti za KAP .
40.000.000€

21. 12. 2018 - 10:03

Nije 15 nego 40
Objektivni

21. 12. 2018 - 11:18

Meni je jedan opozicionar nekoliko mjeseci poslije izbora ( uz kafu i pricu ) potvrdio da je uslo oko 15 miliona . I da to znaju svi . I vlast i opozicija i novinari . 1/3 su odmah dokopale vodje opozicije i mediji a 2/3 je poslo u organizaciju izbora . Što smo vidjeli svi . Jer to je bila najskuplja kampanja opozicije koja je ikad organizovana u CG . I sad se Medo bori protiv korupcije a dokazi su 10000% jasni . No , ni to nije pomoglo . " Zao " mi je braco Rusi , Srbi i bivsi Crnogorci . Uzalud .
25.000.000€

21. 12. 2018 - 15:09

Još samo da odgovoriš đe je onih 25. Ko njih gricka.
Kadmo

21. 12. 2018 - 10:03

Kako je krenulo bojim se da će uskoro biti tijesno u ambasadi Republike Srbije. Bučna i neargumentovana odbrana od strane uvezenih advokata polako se davi u primitivizmu i neargumentovanosti i preziru prema našem tužilaštvu i sudstvu.
prezir

21. 12. 2018 - 11:11

Drugo i ne zasluzuju . Mozda jos mrvicu sazaljenja
=

21. 12. 2018 - 10:15

Nijesam ni više učevan ni istoričar ali čitajući i stvarnu i falcnu prošlost da se lako zaključit-sve što je Rusija davala crnogorskom narodu da to nijesu činjeli radi priteljstva s Crnogorcima-nego nas siromahe kupovali za njihove interese.Da su to činjeli iz prijateljstva prema nama i 100g prije od 1878g pokušavali bi među silama Evrope da se slobodna teritorija Crnogorca prizna državom.Prije naš narod-zbog svakodnevne pogibije da odbrani sebe slobodu-nije imao kad učit ni ime svoje napisat.Pa se da i razumjet zašto su Crnogorci naśedali lažima i lažnom prijateljstvu Rusa i narodu otrcana srpstva Srbije.Danas crnogorski naroid barata znanjem ka im nekad đedovi sabljom i jataganom-pa se više ne mogu prodavat mooda za bubrege.
Leopold

21. 12. 2018 - 11:26

Bravo za komentar!
Neksan

21. 12. 2018 - 18:22

A đe je Daka Davidović,njega niko ne dira, .......,prodao srpsku kuću i sad ... ......
Kremo Rasov

21. 12. 2018 - 20:51

SVI KOJI MISLE DA MEDO LAZE ZA CIIJENU LJEKOVA NEKA ODU DO PRIJEPOLJA I VIDJECE KO LAZE
007

19. 01. 2019 - 11:06

PODRSKA KATNICU.
KARA RADUSIN

29. 01. 2019 - 17:10

Dali je ovaj portal objavio jedan negativan komentar na tekstove ovog PISACA
Novi komentar