Predlog plana pripreme zimske turističke sezone za 2018/2019

Skijališta spremno dočekuju prve goste

Sudeći po Predlogu plana pripreme zimske turističke sezone za 2018/2019 godinu, skijališta u Crnoj Gori spremno dočekuju prve goste.
Objavljeno: 22. 12. 2018 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ulagano je u infrastrukturu i uređenje staza, organizuju se zimski programi za djecu i škole skijanja, a rađeno je i na promociji i koncipiranju manifestacija sportsko- zabavnog karaktera kako bi se animirali posjetioci.

Zvanično, zimska turistička sezona otvorena je 15. decembra na Žabljaku, 20. decembra u Ski centru “Vučje”, a danas će biti otvorena u Kolašinu.  

savinkukSkijalište ,,Savin Kuk''

Za predstojeću zimsku turističku sezonu skijalište „Savin kuk“ je spremno, urađene su sve neophodne pripreme, a u funkciji će biti dvije dvosjedne žičare, tri ski lifta i jedan dječiji ski lift, koji opslužuju oko 5km skijaških staza namijenjenih za alpsko skijanje, kao i avanturistički park izgrađen u podnožju skijališta.

U sastavu ski centra poslovaće i dva restorana „Durmitorsko sijelo“ i „Montana“ u kojima će svi posjetioci moći da uživaju u nacionalnoj hrani i piću, dok je u planu da se u restoranu „Durmitorsko sijelo“ vrši promocija i degustacija nacionalnih vina u saradnji sa A.D.„Plantaže 13.Jul“, zatim promocija domaćih craft piva, kao i organizovanje kulturnih večeri i manifestacija.

Turistički centar „Durmitor“ planira takođe i organizaciju brojnih takmičenja u alpskom i nordijskom skijanju, kao i takmičenja u hodanju na krpljama. Kao najznačajnije takmičenje izdvaja se međunarodna ski trka za mlađe kategorije skijaša pod nazivom\ „Zlatni orao Durmitora“ koja se tradicionalno održava u februaru mjesecu i predstavlja jedno od najvažnijih i najmasovnijih takmičenja u alpskom skijanju u Crnoj Gori okupljajući najbolje skijaše iz regiona. Učešće na ovom takmičenju bodovaće se za ski kup Crne Gore, a voziće se tehničke discipline slalom i veleslalom.

U toku predstojeće zimske turističke sezone turistički centar „Durmitor“ biće domaćin većem broju ski klubova iz Crne Gore za organizovanje brojnih seminara i to: Ski kup „Savin kuk“, memorijali „Mijo Šarović“ i „Rajo Nikčević“ koji se održavaju u januaru mjesecu, zatim ski kup „Smiljevica“ i Otvoreno prvenstvo Žabljaka koji se održavaju u februaru. Zatim ski kupovi „Javorak“, „Podgorica“ i Otvoreno prvenstvo Nikšića koji se održavaju u martu mjesecu. Pored navedenih manifestacija i takmičenja Turistički centar „Durmitor“ biće domaćin Asocijaciji instruktora skijanja „Massi“ u održavanju priprema za obuku učitelja skijanja i sticanja odgovarajućih licenci.

U saradnji sa turističkim agencijama u toku su i pripreme na organizovanju škole skijanja za osnovce koje će početi sa primjenom od 1.februara 2019.godine, a trajaće tokom februara i marta.

kolasin1450Ski centar ,,Kolašin 1450''

U cilju što bolje pripreme predstojeće turističke sezone izvršeno je uređivanje ski staza, odrađene su neophodne popravke i remont na žičarama i ski liftovima, kao i godišnje snimanje sajle. Takođe, u planu je dolazak servisera u svrhu hidrauličnog servisa šestosjede žičare Vilina Voda, servisiranje mašina za pripremu staza, servisiranje ski opreme, motornih sanki, kao i servis sistema za naplatu u skijašnici i restoranu.

U toku su i pregovori vezano za realizaciju promocija kao i nekih novih aktivnosti na skijalištu, čime bi se animirali posjetioci. Sve pripremne aktivnosti se sprovode planiranom dinamikom čime se stvaraju uslovi spremnog dočeka predstojeće zimske sezone, u kojoj će se nastojati ostvarivanju što boljih poslovnih rezultata.

Ski centar ,,Javorovača''

Na osnovu dostavljenog izvještaja od strane ski centra ’’Javorovača’’, imajući u vidu nepovoljne uslove zakupa privatnog zemljišta na kom se nalazi skijalište, visokih cijena zakupa i zabrana daljeg investiranja u infrastrukturu, rad skijališta u narednom periodu biće upitan.

Ski centar „Javorovača“ za predstojeću sezonu planira uređenje ski staze i remont ski liftova. Intenzivno se radi na promociji i prodaji smještajnih kapaciteta. U planu je da po prvi put organizuju zimski program za djecu predškolskog uzrasta sa područja Vojvodine. U saradnji sa crnogorskim udruženjem u Kuli i konzulatom Crne Gore u Vojvodini uspjeli su da ugovore da djeca predškolskog uzrasta iz Kule organizovano dođu na Žabljak. Radi se na organizaciji trodnevnog novogodišnjeg paket aranžmana sa svečanim dočekom Nove godine, tradicionalnog Ski kampa Žabljak 2019.god, dok će se svi ostali termini prodavati individualno ili preko firmi koje žele da organizuju tim bilding.

Planovi na unaprjeđenju infrastrukture zavisiće isključivo od finansijskih mogućnosti preduzeća. U planu je da do početka ljetnje sezone, ukoliko uspiju da dobiju dozvole od opštine Žabljak, završe i stave u funkciju sportske terene na otvorenom za tenis, košarku, odbojku i rukomet, koje bi u zimskom periodu koristili za klizalište. Sa ovim objektom stvorili bi se preduslovi za organizovanje sportskih kampova i u ljetnjem periodu. Planiraju i obnavljanje dječijeg igrališta u podnožju skijališta koje je postalo simbol ljetnje ponude Ski centra Javorovača.

U planu je da sljedeća veća investicija bude u projekat osnježavanja skijališta i izgradnji jedne žičare dvosjeda dužine 680m i ski lifta sidro dužine 900m koji su i planirani pomenutim DUP-om.

0401skicentarvucje

 Ski centar ,,Vučje''

Ski centar Vučje je u cilju što bolje pripreme za predstojeću zimsku sezonu veoma aktivno krenuo sa pripremama i preduzeo niz aktivnosti i mjera koje će sigurno doprinijeti stvaranju uslova za nesmetano odvijanje sezone. Prije svega, pristupljeno je pregledu i servisiranju ski liftova, kako bi imali u potpunosti sigurne i bezbjedne uslove na skijalištu. Takođe, angažovali su i licenciranu firmu iz Nikšića koja će kao i svake predsezone uraditi stručne nalaze o mjerama zaštite na radu za sredstva za rad sva tri ski lifta. Po dobijanju nalaza će u potpunosti imati potvrdu da su sve aktivnosti na skijalištu sprovedene na pravi način. Takođe, u cilju što bolje pripreme sezone zahtijevano je od lokalne uprave da im se izađe u susret i pristupi otklanjanju kvarova na osvjetljenju na pristupnoj saobraćajnici ski centru, što je i realizovano.

U cilju obezbjeđenja dolaska što većeg broja gostiju potpisani su ugovori sa turističkim agencijama iz Dubrovnika i Trebinja kako bi privukli što više gostiju iz regiona. U planu je realizacija Škole skijanja uz najbolje licencirane instruktore skijanja. Krajem februara i početkom marta, zavisno od vremenskih uslova, u planu je organizacija manifestacije „Snow dance“, koja je sportsko-zabavnog karaktera. Sportski dio obuhvata takmičenje u sportovima na snijegu tokom sva tri dana trajanja festivala. Takmičarski dio se sastoji u takmičenju u tri discipline: snowboard, cross, freeride i big air koja je istovremeno i najekstremnija disciplina. Ovaj festival je postavio standarde kada su u pitanju zimski sportovi u zemlji. Pored sportsko-takmičarskog programa, planiran je i bogat zabavni program gdje će nastupati poznate grupe iz regiona, pojedinci i poznati DJ-evi.

Održavanje manifestacije ima pozitivne efekte za turističku privredu Nikšića, gdje po podacima iz LTO-a u pomenutom periodu prethodnih godina uvijek boravi više turista za vrijeme trajanja festivala.

U planu je da se svakog vikenda, počev od januara pa sve dok bude snijega organizuju razne manifestacije muzičkog karaktera za sve goste i posjetioce.

 Ski centar ,,Lokve''

Ski centar Lokve raspolaže sa dvosjedom, koji se nalazi na glavnoj žičari. Kapacitet ove žičare je 1000 skijaša na sat i dostiže nadmorsku visinu od 1.560 metara, gdje se nalaze još dva ski lifta (Bebi i Sidro). Neophodno je napomenuti da glavna staza je jedna od tri staza za slalom u Crnoj Gori koje su dobile homologoizaciju, tako da se na njima mogu održavati trke za FIS bodove. MASI je ski staze Lokve ocijenio kao najbolje za slalom u našoj zemlji.

Kao što je navedeno Bebi i Sidro ski liftovi se nalaze na vrhu žičare i dostižu nadmorsku visinu 1630 metara i imaju kapacitet od 900 skijaša na sat. Ukupna dužina svih staza kojim raspolaže ski centar ,,Lokve’’ je 5 kilometara.

Ski centar ,,Lokve’’ trenutno nema u ponudi školu skijanja, ali plan je da se u bliskoj budućnosti posjetiocima pruži i ta mogućnost. Imajući u vidu da je Hotel Lokve još uvijek u fazi renoviranja, restoran i smještajni kapaciteti nisu u funkciji. U ponudi će biti ski oprema za iznajmljivanje. Takođe, u planu je i održavanje niza zanimljivih događaja.

U dostavljenom izvještaju naglašen je problem vezano za upis zemljišta koje je u privatnom vlasništvu, a ski centru Lokve je neophodno upisati službenost na  Predlog plana pripreme zimske turističke sezone za 2018/2019. godinu tim parcelama (u skladu sa zakonom) kako bi nesmetano realizovali aktivnosti na pripremi i održavanju staza za skijanje, za što su se obratili za pomoć resornom ministarstvu.

Ski centar ,,Hajla''

Radi što kvalitetnijeg dočeka zimske turističke sezone u ski centru ,,Hajla'' planirano je uređenje staze, što podrazumijeva saniranje štete nastale prilikom padavina u toku ljetnjeg perioda.

Menadžment ski centra je u saradnji sa LTO Rožaje planirao više manifestacija i to: svečano otvaranje sezone skijanja 2018/19, organizaciju „Bijelog dana“ zabave za školarce, DJ party, planinarski pohod na Hajlu, školu skijanja, Saturday party, igre na snijegu, skijaški kup „rožajska pahulja“, kao i organizovanje amaterskog i profesionalnog takmičenja u discipline slalom i veleslalom u dogovoru sa Skijaškim savezom Crne Gore. Međutim, za realizaciju navedenog, neophodna su im finansijska sredstva o čemu su i obavijestili resorno ministarstvo i obratili se za pomoć.

kolasin1600Ski centar ,,Kolašin 1600''

Ski centrom "Kolašin 1600", kao i skijalištima Cmiljača, Žarski, Torine, Jelovica, planinski centar Komovi i Eco adventure park Komovi, upravlja privredno društvo Skijališta Crne Gore, koje je Vlada formirala krajem prošle godine, sa sjedištem u Mojkovcu.

Generalni koncept razvoja Skijališta Crne Gore ogleda se u valorizaciji postojećih aktivnih skijališta i izgradnji novih ski centara na području Bjelasice i Komova, Durmitora i Hajle, a sve u skladu sa Prostornim planovima posebnih namjena za ta područja.

Kapitalni projekat izgradnje ski centra Kolašin 1600 je prvi u nizu projekata koji su predviđeni za valorizaciju lokaliteta Bjelasice i Komova u skladu sa Prostornim planom posebne namjene za Bjelasicu i Komove, kojim će upravljati Skijališta Crne Gore.

Puštanje u rad Ski centra ,,Kolašin 1600’’ predviđeno je u toku predstojeće zimske turističke sezone 2018/2019. Nametnula se potreba za obezbjeđenjem finansijskih sredstava za stavljanje u funkciju novog skijališta. S tim u vezi, Vlada Crne Gore je na sjednici od 22. novembra 2018. godine donijela zaključak o obezbjeđivanju neophodnih sredstava za pripremu zimske turističke sezone 2018/2019. godine u ski centru ,,Kolašin 1600’’.

Predstojeća zimska turistička sezona 2018/2019. godine u ski centru ,,Kolašin 1600’’ planirano je da počne uoči Novogodišnjih praznika, odnosno u periodu od 20 – 25. decembra 2018.godine i predviđeno je da traje do 15.04.2019.godine, u zavisnosti od vremenskih prilika.

Ski centar Kolašin 1600 čini bazna stanica (višenamjenski objekat namijenjen za skijašnicu, restoran, garaže za radne mašine, ekonomske prostorije, ambulantu), šestosjedna žičara K8, 4.6 km skijaških staza, plato parkinga, pristupni put. Skijalište posjeduje svu prateću pokretnu opremu (radne mašine, signalizaciju, opremu za spašavanje povrijeđenih) nužnu za nesmetano funkcionisanje skijališta, a od nepokretne imovine u sklopu objekta bazne stanice, površine 1200m2, nalazi se restoran kapaciteta 200 mjesta sa kafe barom kapaciteta 200 mjesta, skijašnica, ambulanta, ekonomske prostorije i garaže za radne mašine, kao i prateći objekti na trasi žičare.

Komentari: 3

Roki

22. 12. 2018 - 09:49

Bio sam na Zabljaku na otvaranju,opet ista prica,,ne ciste se ulice,prave planine od snijega u centru,ne ciste se trotoari,sve je uzalud bez ciscenja, napravljeni novi trotoari ,osvjetljeno super,ali sve prekrivano snijegom,,ulice sa dvije trake pretvaraju se u jednu ociscenu traku. Ako se ovo ne promjeni sistemski bolje nista ne ulagati u skijaliste i puteve.
soko

22. 12. 2018 - 22:06

tacno tako, mora se posvetiti pažnja osnovnoj stvari a to je čišćenje snijega da se može hodati i voziti kolima .Snijeg treba ukrcavati u kamione i bacati van gradskih sredina,kao u svim drugim skijalištima,zaludu će biti i žičare i staze,bacaćemo samo pare uzalud a sve ostalo će ostati isto !
Matrax

07. 01. 2019 - 23:44

Ili menadžment ili P.D. Skijališta Crne Gore ne rade svoj posao. Na skijalištu Kolašin 1450 vrvi od gostiju a na 1600 nigdje nikoga! Loš menadžment i loš marketing!
Novi komentar