Crna Gora i Srbija finansiraće 35 zajedničkih projekata

Ministarstvo nauke Crne Gore i Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, potpisali su danas Protokol o naučnoj i tehnološkoj saradnji Crne Gore i Srbije za period 2019/2020. godine, kojim se reguliše administrativni okvir za realizaciju zajedničkih projekata, kao i radni program saradnje.
Objavljeno: 21. 12. 2018 - 17:12 Promjenite veličinu teksta: A A A

Protokol su, na osnovu Sporazuma vlada Crne Gore i Republike Srbije o naučnoj i tehnološkoj saradnji, kao i Programa saradnje između ova dva ministarstva u oblasti nauke i tehnologije za period 2015/2017. godine, potpisale sekretarka u Ministarstvu nauke Crne Gore, Smiljana Prelević, i pomoćnica ministra za međunarodnu saradnju i evropske integracije u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, prof. dr Marija Kuzmanović.

Mješoviti crnogorsko-srpski komitet prihvatio je ukupno 35 zajedničkih projekata, iz različitih naučnih oblasti, koji su pristigli na konkurs za sufinansiranje naučne i tehnološke saradnje dvije zemlje tokom 2019. i 2020, objavljen u junu ove godine.

Dogovoreno je da se sljedeći Konkurs za zajedničke projekte objavi u aprilu 2020. godine.

Osim velikog interesovanja za uspostavljanje bilateralne naučne saradnje između naučnika Crne Gore i Srbije, koja je od obostranog interesa, značaj uspješnog partnerstva u okviru bilateralne naučne i tehnološke saradnje ima za cilj i povećanje zajedničkog učešća crnogorskih i srpskih institucija u istraživačkim programima i projektima, posebno EU okvirnom programu za istraživanje i inovacije - Horizontu 2020.

Komentari: 1

Tara

21. 12. 2018 - 18:39

Imali CG obraza da sa srbijancima saradjuju, koji su prije neki dan slavili nasilnu aneksiju CG od istih...a da ne pricam o nasim guslama.. Nasta je CG spala..veliko 3,14! Nasa istorija je falsifikovana zahvaljujuci srbijancima..zasto CG ne daje do znanja da falsifikat ponisti.. pa tek se moze saradjivati u tom istrazivackom programu..Sta se skriva iza toga..nista dobro..posto neki iz EU misle isto sto i cetnici.. Stidim se, nasta ste spali..bez stida i srama!
Novi komentar