Pogledajte kako izgleda zimska idila na Marsu

Novootkrivena slika Evropske svemirske agencije (ESA) daje zapanjujući izgled kratera napunjenog ledom na Marsu koji podsjeća na golo oko.
Objavljeno: 21. 12. 2018 - 21:29 Promjenite veličinu teksta: A A A

Naučnici iz ESA-a podijelili su sliku kratera Korolev-a, dužine 82 metra i ispunjenog ledom koji dostiže dubinu nešto više od tri kilometra. 

Koji tip uređaja može da snimi tu sliku? U ovom trenutku, jedini koji istražuju područje Mars su roveri sa ograničenim geografskim rasponom koji istražuju površinu visokog stepena na Marsu. 

Ova slika, međutim, izgleda kao da je uzeta iz prozora aviona koji leti kroz atmosferu Crvene planete. Kako se to dešava, slike su zapravo simulacia, istražujući površinu Marsa sa visine. 

Ravni satelitski snimci ESA-ovog "Mars Express orbitera" postavljeni su preko postojećih topografskih podataka. Pomjeranje u perspektivi daje posmatraču intimniji pogled na Mars. 

 

Komentari: 1

pobro

24. 12. 2018 - 08:37

Dobra šala. Ako pogledate krater Korolev na https://www.google.com/mars/ vidjecete da je potpuno ista formacija leda u krateru i na sajtu googlemars i na slici ESA-e. Uporedite ivice lednika na krateru, vidjecete da su identicni, sto je nemoguce jer i Mars ina svoja godišnja doba, i itapanje leda je godisnji ciklus, kao i na Zemlji. Pitanje, ko je čiju sliku iskoristio.
Novi komentar