Kacin o budućnosti Zapadnog Balkana

Vučićevo vraćanje u prošlost kočnica za napredak regiona

Odgovore na pitanje da li će Zapadni Balkan ostati u fokusu Brisela treba tražiti u Beogradu i u njegovom odnosu sa Prištinom, Podgoricom, Sarajevom, Banjalukom i Skopljem. Sve ostalo su posljedice. Već godinama i decenijama čekamo na Beograd da se posveti budućnosti Srbije, kao dijelu zapadnog demokratskog svijeta - kaže u razgovoru za Pobjedu ambasador Slovenije pri NATO-u i nekadašnji poslanik EP i izvjestilac za Srbiju Jelko Kacin. 
Objavljeno: 23. 12. 2018 - 06:20 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ističe da ne želi da spekuliše o tome koliko će potencijalno jačanje desnice nakon izbora za Evropski parlament uticati na dalje proširenje Zapadnog Balkana. Kacin kaže da su preduslovi za proširenje „dobre vijesti iz regiona“.

- Ne namjeravam spekulisati o kompoziciji budućeg EP, o tome će odlučiti birači u 28, u slučaju Bregzita u 27 država članica. Ono što je neophodno i preduslov za pozitivan odnos prema regiji su ,,dobre“ vijesti i najave iz regiona - rekao je Kacin.

PERSPEKTIVA

Govoreći o perspektivi Zapadnog Balkana, on ističe da će njegova budućnost zavisiti od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

- Što se tiče regije Zapadnog Balkana, sve će zavisiti od toga hoće li se Aleksandar Vučić odlučiti za budućnost Srbije ili će sve zemlje Zapadnog Balkana ostati taoci njegovog vraćanja u prošlost i mitologiju - rekao je ambasador Kacin.

Dodaje da su zastojci dijaloga između Beograda i Prištine samo ilustracija svih tih frustracija i blokada.

- Odgovore na vaše pitanje (da li će Zapadni Balkana ostati u fokusu Brisela) treba tražiti u Beogradu i u njegovom odnosu, do Prištine, Podgorice, Sarajeva, Banjaluke i Skoplja. Sve ostalo su posljedice. Već godinama i decenijama čekamo na Beograd da se posveti budućnosti Srbije, kao dijelu zapadnog demokratskog svijeta - naveo je Kacin.

U međuvremenu, ocjenjuje on, svi računaju na proboj ,,Republike Sjeverne Makedonije, koja ima sve predispozicije da svojim pozitivnim pristupom, energijom i željom nadoknadi izgubljenih 10 godina na putu evropsko-atlantskih integracija i ubrza i pristupanje Crne Gore i Albanije“.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Komentari: 20

Pravo zbori

23. 12. 2018 - 06:38

Covjek je u pravu. Srbija izgleda ne moze bez srednjeg vijeka.
@

23. 12. 2018 - 12:48

Njih ne interesuje narod koji zivi unutar granica na ivici b ijede i gladi nego im je jedini cilj da pomjere granicu i otmu nekome teritoriju pa ce onda i ti da lipsavaju od gladi.
Luka

23. 12. 2018 - 10:16

"Srbija se vraća u prošlost"!? Je li za to što nepristaje da se petinja njene teritorije proglasi nezavisnom državom i to teritorija Srbiji oteta ratom, dakle silom. Evropa tobož proklamije multietičnost i demokratiju. Zašto toj princip ne važi i za Srbiju, nego se traži otcjepljenje njene teritorije, samo za to što na toj teritoriji Srbi nijesu većina. Od koje se evropske zemlje to jš traži. Ajde da prihvatimo i taj princip, neko je većina na teritoriji druge države i ima pravo na nezavisnost, ali šta je onda sa Republikom Srpskom, tamo su Srbi većina u drugoj državi, ali sad opet to ne važi za Srbe. Kacin i ta Evropa očigledno žele jedno pravo za Srbe, a drugo za ostale Evropljane , a ovamo "Srbi idu u prošlost". Bio sam protivnik politike Slobodana Miloševića, meddjutim od njegovog pada, pritisak na Srbiju se samo pojačavao. Srbija treba da izabere ili će biti raskomadana od Zapada ili odmah treba da raskine sve tzv. integracije sa Zapadom i pregovore i odmah se okrene Rusiji.
Пипунь

23. 12. 2018 - 11:48

Srbija je danas poput obicne ruske gubernije, protektorat i kolonija usred Evrope. Putin im bira Vladu i ministre. Redovno idu na brifinge i raporte kod ruskog ambasadora u Beogradu. Svaku izjavu, planove i bilo sta drugo moraju prvo da daju na uvid i odobtenhe Rusima koja ih zbog svojih interesa vraca u 90 -te, u mrznju, svadje i sukobe sa komsijama i podstice opet na rat. Srbija je ruski trojanski konj na kapiji EU i njen predsednik AV, Vlada i ministri su samo slijepi izvrsioci ruskih interesa
Luka

23. 12. 2018 - 12:03

Volio bih da si u pravo i da je tako, tj. da je Srbija ruska gubernija. Bilo bi bolje, uzimajući u obzir očigledne namjere Zapada, da što prije to postanu, jer uostalom vidimo što je Zapad, radio i radi, prvo bombardovanje a sad sprema komadanje. Srbija i nema izbor i upravo je izlaz, potpuno okretanje Rusiji i prekid lažnih i štetnih tzv. pregovora o pristupanju tzv. EU, koja se ionako raspada i trajaće koliko snijeg u maju. Uostalom i Srbija i Crna Gora danas postoje, zahvaljujući Rusiji. A ako se već mora birati koga slušati mnogo je bolje po naredbe ići u Rusku ambasadu, nego u Albansku i Kosovsku, kako poneki sada rade, zar ne?
NJET !

23. 12. 2018 - 19:20

U redu Luka, to je tvoje misljenje. A pokusaj da objasnis zasto bi svi da idu na Zapad (mrske NATO drzave), da tamo rade i zive i uzivaju u njihovom zivotnom standardu, slobodama iu ljudskim pravima ? Zasto svi vole eure, dolare, funte, krune a niko rublje ? Zasto bi svi da voze Mercedes, VW, BW, Opel, Audi, Peugeot, Renault, Fiat, Alfa Romeo, Volvo a slabo ili niko Volgu i Ladu ? Svi vole Coca Colu a niko Kvas ? Pa da pređemo na tehnologiju, na kompjutere, smart telefone, masine, alate ... ? Pa onda na odjecu, obucu, kozmetiku, hranu, pice... Svi vi volite Rusiju ali niko ne bi tamo da zivi i radi i da "uziva" u blagodetima njihove demokratije i ljudskih prava. Svi vi pricate o nekakvom carstvu nebeskom (ruskom) ali bi da uzivate sto vise u carstvu zemaljskom. Veoma, veoma licemjerno i neposteno. Da ne kazem kvarno i podmuklo
@ za luku

23. 12. 2018 - 15:06

LUKA JESI LI TI MIROSLAV DJUKIC?
Vraćanje na Karpate i Ural

23. 12. 2018 - 10:36

I to spada u problem srpske inteligencije. Ona je podstrekivala i podržavala srpski autizam. Srbi su sada kao autistično dete, koje ne kontaktira sa spoljnjim svetom, koje nije u mogućnosti da bilo šta izgovori, koje nije u mogućnosti da čuje šta mu se govori. Srbija nije u stanju da čuje šta se govori, šta se misli, niti je u stanju da ode čak ni do Zagreba. Srbija nije u stanju da vidi u kom je svetu. Ona je u jednom lažnom svetu, u lažnoj stvarnosti. Ovo što vidite nije "stvarna stvarnost", ovo je srpska stvarnost. Ta srpska stvarnost je luda stvarnost. Završne akorde toj ludoj stvarnosti dao je Slobodan Milošević, koji je i sam van pameti i van stvarnosti. On je, verovatno, svoje ludilo prebacio celoj naciji. On je Srbima izgradio paralelnu stvarnost koju oni podnose neverovatno dobro.
Vlaška mitologija

23. 12. 2018 - 10:38

Pisao je Koča Popović u svom dnevniku pred smrt 1992. godine o braniteljima srpstva i "Srbima po profesiji".  "Bašibozluk, bagra i brabonjci ustali da obnove Dušanovo carstvo. Srbi su samo protiv onoga ko bi hteo da ih makar malo opameti, a oduševljeno kliču svakome ko ih još više zaglupljuje, unazađuje i unesrećuje. Žalosno je što su Srbi u civilizacijskom i kulturnom pogledu ostali na nivou na kome su bili pre sto godina. Oni nisu u sukobu sa svetom, već sa samima sobom, vraćajući se na šajkaču i opanak iz kojih su jedva izašli. Bio sam i ostao Srbin, ali nisam bolesna zadribanda i Srbenda. Takvi su izdali i osramotili srpski narod i narugali se njegovoj slavnoj istoriji", 
Zoran

23. 12. 2018 - 11:04

Ne njerujem da si Srbin. Ako jesi, žao mi je što je tako. No i kod Srba, kao i kod svih naroda, kako kaže opet narod ima "i ovakvih i onakvih". Poziva se na to što je rekao Koča Popović, koji je bio komunista, a što su komunisti radili i uradili Srbima i to ne samo onima u Srbiji, istorija je već razjasnila, samo što ovdje u Crnoj Gori, jedino, još nije vrijeme da se o tome smije i pričati, a kamo li pisati. Srbi jesu bili u opancima, samo za razliku od drugih oni to i priznaju i ponose se sa time, jer su to oni, za razliku od vas "kulturnih", koji se rugate opancima, guslama itd, neshvatajući da se tako ustvari rugate sebi i svojim precima. A, šta vi ste i vaši, 947 kao rodjeni u cipelama, je li?
Gost

23. 12. 2018 - 18:17

Ustaso, miran!
Dzaba prica

23. 12. 2018 - 10:52

To vide svi koji razmisljaju svojom glavom i gledaju svojim ocima. Da zlo jos vece bude SPC je tu najgora.Umjesto da je ona ta koja treba da smiruje situaciju i da daje duhovni pravac naciji i drzavi oni jos vise sipaju ulje na vatru i traze nemoguce. Pitam se samo kad ce doci momenat kad ce se Srbija,konacno,okrenuti svojim problemima,postovati susjede,priznati gresku u ratovima 90-ih i zaboraviti mitove.Dokle ce da brane izmisljenu i laznu istoriju? Pa i Dobrici Cosicu je dosadilo kad ih je opisao kao “naciju kojoj se sve zazsniva na lazi”. Dokle ovako?
Djordje

23. 12. 2018 - 10:55

Ovo ko da je iz Milovijeh usta izaslo.Valjda narod treba da odluci. Ili je to ka u Crnu Goru,vladar u 21 om vijeku odlucuje.
Tesla

23. 12. 2018 - 22:59

E moj Dojrdje,pa vidis li da narod u CG odlucuje,kako ti to velis,pa ovi tvoji gle cuda hoce svim silama mimo odluke naroda da svrgne vlast i okrene sve naopako.
"Vraćanja u prošlost"

23. 12. 2018 - 11:31

Ako se misli na Vučićevo odbijanje da prizna nezavisnost Kosovu i Metohiji, onda bi Kacin morao pored Srbije za vraćanje u prošlost optužiti i Španiju (Katalonija i Baskija), Francusku (Korzika), Britaniju (Sjeverna Irska) i bar još desetak zemalja Evrope. Očigledno je g-dinu Kacinu bitnije da nešto kaže, od onoga da li to što govori ima ikakvog smisla.
Drago

23. 12. 2018 - 13:11

Pošto koštate Kacin?
Gost

23. 12. 2018 - 18:18

Milov omiljeni stipendista.
Freeman

24. 12. 2018 - 09:30

Ne znam o čemu priča ovaj čovjek !.Ako želi da kaže da Srbija treba da gradi budućnost tako što će se odreći Kosova*,onda se to neće desiti.To je potpuno isto kao da se Izrael odrekne Jerusalima .Kad se iščupa korjen onda se drvo osuši,nešto slično je i sa državom i narodom.Ali kako bi to mogao znati jedan Slovenac ?!.
danilo s.

25. 12. 2018 - 07:59

Freeman . U Jerusalimu ne živi preko 90% Palestinaca. Vi samo nastavite da bijete izgubljene (vašom sopstvenom odgovornošću) bitke. Pitanje: Kada ste tako zabrinuti za "korijenje stabla", sto onda čupate iz Crnogoraca "crnogorsko korijenje"? I pokušavate da nas "posrbite"?
VIZIONAR

24. 12. 2018 - 18:57

Vučić ne da se vraća već on i svi dosadašnj u Srbiji misu se pomjerili sa onog mjesta na kojem je bio SLOBODAN MILOŠEVIĆ.Uglavno trażi se nekakva kopija JNA i stvara jaka telepatska želja da se NATO raspadne.Sve veće ili manje prirodne katastro na tlu Amerke oduševljeno se dočekaju u srpskom puku ...
Novi komentar