Ocjenjuje CNN

Makron bi mogao da završi kao Kralj Lir

Američka televizijska mreža CNN u opširnom tekstu analizirala je put do vlasti Emanuela Makrona. CNN je u tekstu analizirao kako je francuski predsjednik Emanuel Makron prešao put od “heroja do nule” (hero to zero) i ne uživa više naklonost sunarodnika, navodeći paralele između aktuelnog šefa Jelisejske palate i kraljeva.
Objavljeno: 23. 12. 2018 - 19:13 Promjenite veličinu teksta: A A A

Makron je još dok je bio ministar ekonomije 2015. godine govorio da francuskoj politici nedastaje prisustvo kralja – kralja koga, kako smatra, Francuzi “nijesu htjeli da ubiju”.

Kada je potom 2017. godine pobijedio na predsjedničkim izborima, Makron je popunio tu monarhističku prazninu, suprotstavljajući se populističkom talasu koji je zahvatio Evropu.

Prvo obraćanje poslanicima u oba doma parlamenta novoizabrani predsjednik Francuske upriličio je iz nekadašnjeg sjedišta francuskih kraljeva, pozlaćene Versajske palate kada je obećao je da će sprovesti liberalne reforme i obnoviti dostojanstvo Francuske.

Međutim, 18 mjeseci kasnije novi “monarh” suočio se sa pobunom naroda. Jelisejska polja, avenija razvijena po nalogu Luja XIV, takozvanog Kralja sunca, bila su u plamenu dok su se demonstranti u “žutim prslucima” sukobili sa specijalnom policijom i uzvikivali “Odsjecite kralju glavu”, navodi između ostalog CNN.

Demonstracije su, kako se navodi, ogolile duboke podjele u Francuskoj između urbanih elita i ruralnog siromašnog sloja, pobjednika i gubitnika globalizacije.

Kako se mlađani “jupiterski” lider – koji je preokrenuo politički status kvo i poslao etablirane političare u prevremenu penziju – našao toliko van domašaja i da li krivica leži u tome što se okružio tehnokratskim dvoranima ili pak nikad nije ni imao podršku javnosti, pita se CNN.

I mada Makron nije došao na vlast putem nasljednog prava, svoj tron djelimično duguje liderki krajnje desnice Marin Le Pen sa kojom se nadmetao u drugom krugu predsjedničkih izbora gdje je dobio podršku glasača koji bili protiv nje.

Neko bi možda rekao da nije pobijedila liberalna Makronova agenda, već strah od alternative.

U tekstu se podsjeća i da je Makron rekao da mu je omiljeno englesko djelo Šekspirov “Kralj Lir”.

Međutim, ako Makron ne uspije da umiri gnijev “žutih prsluka” – i približi se običnom narodom odnosno djeluje manje imperatorski – mogao bi, kao i sam kralj Lir, da padne kao žrtva vlastite oholosti, zaključuje CNN.

 

Komentari: 0

Novi komentar